Εκτός συνόρων, ανεπανόρθωτη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στην Βραζιλία.
Φέτος, αφανίστηκαν τεράστιες δασικές εκτάσεις και έτσι η αποψίλωση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Η καταστροφή του πνεύμονα του κόσμου σημειώνει ραγδαία άνοδο από τότε που εξελέγη στην προεδρία ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Η καταστροφή του τροπικού δάσους αυξήθηκε φέτος κατά 9,5% σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με την εθνική διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας. 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πνεύμονα του πλανήτη έχουν χάσει πλέον το οξυγόνο τους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί σε διάρκεια ενός έτους, μετά το 2008.
Πού οφείλεται η «εκτόξευση» στα νούμερα
Ο ρυθμός καταστροφής της πολύτιμης ζούγκλας αυξάνεται ραγδαία από τότε που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.
«Αυτό δεν ξεφεύγει από την ευθύνη μας, οι αριθμοί αυτοί είναι πραγματικοί και πρέπει να τους βελτιώσουμε. Έχουμε έως το 2022 για να τακτοποιήσουμε το ζήτημα αυτό και να το φέρουμε σε σημείο που πιστεύουμε ότι θα ήταν το βέλτιστο» δήλωσε ο Χάμιλτον Μουράο, Αντιπρόεδρος της Βραζιλίας.
Η εκτόξευση στα νούμερα της αποψίλωσης οφείλονται στην παράνομη κοπή των δέντρων, στην εξόρυξη και στην παράνομη χρήση της γης. Η μείωση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας του τροπικού δάσους από την κυβέρνηση συνέβαλε στο αποτέλεσμα αυτό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το μέλλον του διαγράφεται ζοφερό.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βραζιλίας για το Κλίμα, εξαιτίας της αποψίλωσης αυτής η Βραζιλία είναι μάλλον η μοναδική χώρα με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η οποία κατάφερε να αυξήσει τις εκπομπές της στη διάρκειας μιας χρονιάς που η παγκόσμια οικονομία έχει παραλύσει.
Έπειτα από τις περσινές πυρκαγιές και τις ακόμη πιο τραγικές φετινές, ο Αμαζόνιος βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.