Προγράμματα Επιμόρφωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
omelismos
Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, 
καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υλοποιείται μια σειρά καινοτόμων επιμορφωτικών προγραμμάτων για τη γλώσσα των εκκλησιαστικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Τα προγράμματα αυτά είναι ενταγμένα στο πλαίσιο της Δομής Δια βίου Μάθησης και στο τέλος χορηγείται από το ΑΠΘ Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.
Η καινοτομία των προγραμμάτων έγκειται αφενός στο ότι εστιάζονται αποκλειστικά στα εκκλησιαστικά κείμενα και αφετέρου στο γεγονός ότι γίνονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως, δηλαδή μπορεί να τα παρακολουθήσει ο καθένας από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος και του εξωτερικού και οποιαδήποτε ώρα επιθυμεί.
Για την παρακολούθηση απαιτείται μόνο υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο και ένας προσωπικός λογαριασμός στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Τα μαθήματα προσφέρονται μέσω διαδικτύου κάθε εβδομάδα και περιλαμβάνουν διδασκαλία βασικών φαινομένων Γραμματικής και Συντακτικού, με παραδείγματα αποκλειστικά από τα κείμενα της λατρείας. Για την εξάσκηση όσων μετέχουν στο πρόγραμμα ακολουθούν ασκήσεις γλωσσικές και μεταφραστικές.
Επίσης, για τη διεπιστημονικά προσέγγιση των κειμένων, κάθε εβδομάδα προσφέρεται μία βιντεοσκοπημένη εισήγηση από καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών για θέματα γλωσσικά, μεταφραστικά, θεολογικά, λειτουργικά και ποιμαντικά.
Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τους υπεύθυνους του προγράμματος και να έχουν την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη.
Την περίοδο αυτή υλοποιείται ήδη για τρίτη φορά το πρόγραμμα με τίτλο: «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας», το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.
Έλαβαν μέρος κληρικοί και λαϊκοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού (Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Αμερική, ), οι οποίοι και αποκόμισαν εξαιρετικές εντυπώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης που οι ίδιοι κατέθεσαν.
Επίσης έχει προκηρυχθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο: «Υμνογραφικά κείμενα της Μεγάλης εβδομάδος», το οποίο θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου.
Περισσότερα για το περιεχόμενο, τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχουν στη διεύθυνση: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Τα δεδομένα που προέκυψαν από την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών δείχνουν ότι η Τεχνολογία μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός και να συμβάλει στην προσπάθεια μελέτης και κατανόησης των εκκλησιαστικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που αποτελούν ανεκτίμητα κειμήλια της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.

ΠΗΓΗ' ROMFAIA.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top