sinaxi amman1
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η σύνταξη της δήλωσης - ανακοίνωσης της συναντήσεως των Προκαθημένων και Εκπροσώπων Εκκλησιών, η οποία συνεδρίαζε από το πρωί της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ένα από τα σημεία του τελικού ανακοινωθέντος θα αφορά και το “ουκρανικό ζήτημα”.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ανακοινωθέν θα τονίζεται ότι το ζήτημα της Ουκρανίας, μπορεί να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο Πανορθόδοξης Συνόδου.
Νεότερη ενημέρωση
Μετά την πρωτοβουλία διαλόγου και συμφιλίωσης που ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ' τον Νοέμβριο του 2019, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας η Αδελφική Οικογενειακή Συγκέντρωση του Αμμάν με τη συμμετοχή Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανανέωση του διαλόγου και η προώθηση της ενότητας μεταξύ αδελφών μέσα στην Ορθόδοξη Κοινωνία.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, οι Προκαθήμενοι και οι Αντιπρόσωποι εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:
«Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας μια συνάντηση Προκαθημένων και αντιπροσώπων των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, με πρωταρχική άποψη την ενότητα και τη συμφιλίωση εντός της Ορθοδοξίας. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν την κατανόησή τους για την αγωνία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον επικείμενο κίνδυνο του σχίσματος στην Ορθόδοξη Κοινωνία» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες: της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τυργοβιστίου Νήφωνα, την Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Λούμπλιν και Χελμ Άβελ και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Πρέσοβ και Αρχιεπίσκοπο πασών χωρών Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβο.
«Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και στον Χασεμιτικό Θεματοφύλακα των χριστιανικών και μουσουλμανικών ιερών τόπων στους Αγίους Τόπους και στον λαό της Ιορδανίας για την διευκόλυνση της διοργάνωσης αυτής της συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα τους, το Αμμάν, σημειώνοντας το εξαιρετικό έργο της Μεγαλειότητας για την προώθηση του διεθνούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο» - τονίζουν σε άλλο σημείο στο ανακοινωθέν.
«Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν επίσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο για τις αμείλικτες προσπάθειες που αποσκοπούσαν στην προετοιμασία του διαλόγου και την προσέγγιση των αδελφών με το πολύτιμο πνεύμα της ενότητας, επισημαίνοντας ότι το φως που προέρχεται από την Ιερουσαλήμ είναι μάρτυρας αυτού. Η Αγία Πόλη, η οποία διακηρύσσει διαρκώς την πολυπολιτισμικότητά της που χαίρεται στην ύπαρξή της ως θερμό σπίτι για τις τρεις Αβραάμικες θρησκείες, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ» - προσθέτουν στην συνέχεια στο ανακοινωθέν.
Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνουν: «Οι αντιπροσωπίες δήλωσαν ότι αυτή η συγκέντρωση ήταν για να ενισχυθούν οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ αδελφών και των Εκκλησιών τους, να προωθήσουν τους μεταξύ τους δεσμούς ειρήνης στον Χριστό, να υποστηρίξουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να ανανεώσουν το διάλογο με την ελπίδα να φέρουν τη συμφιλίωση όπου υπήρξε διαφωνία».
«Στην ατμόσφαιρα της αδελφικής αγάπης, εκείνοι που συγκεντρώθηκαν για τη συνάντηση συμφώνησαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν ζητήματα ορθόδοξης σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε συγκεκριμένες Εκκλησίες, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με πνεύμα πανορθόδοξου διαλόγου και ενότητας, και με πανορθόδοξη συναίνεση. Όσον αφορά την τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν επίσης ότι ένας πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση» - συμπληρώνουν στην συνέχεια στο ανακοινωθέν.
Επίσης για το θέμα της λεγόμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» οι συμμετέχοντες τόνισαν: «Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντιπροσωπίες δήλωσαν ότι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με πανορθόδοξη υποστήριξη».
«Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν και να υποστηρίξουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιοκτησίας της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας» - αναφέρουν στο ανακοινωθέν για το θέμα του Μαυροβουνίου.
«Οι αντιπροσωπίες συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν ως αδέλφια, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, για να ενισχύσουν τους δεσμούς της αδελφότητας μέσω της προσευχής και του διαλόγου. Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι η Παναγιότητα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τα πρεσβεία τιμής, θα ενταχθεί σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τους αδελφούς του Προκαθημένους» - υπογραμμίζουν στο ανακοινωθέν.
«Οι αντιπροσωπείες αγκάλιασαν την έκκληση του αδελφού τους Πατριάρχη Θεόφιλου Γ 'να διεξάγουν μια προσευχή για τον κόσμο, για τον πόλεμο, την ασθένεια και τα βάσανα, για όλους τους χριστιανούς καθώς και για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή η προσευχή θα πραγματοποιηθεί στην Μητέρα Εκκλησία, τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, ενώπιον του Παναγίου Τάφου, από τον οποίο Αναστήθηκε και διακηρύσσει την ειρήνη στον κόσμο» - καταλήγουν κλείνοντας στο ανακοινωθέν.




1 comments:

  1. Στά ζητήματα/θέματα που αφορούν στήν αλήθεια, η πρόθεση "διά" (διά + λόγος) είναι επισφαλής έως επικίνδυνη, εφόσον δοθεί προσοχή στήν ετυμολογία τής λέξης αυτής. Περιορίζομαι στήν σαφέστερη, από άλλες, εκδοχή σύμφωνα μέ τήν Βικιπαιδεία :

    Ουσιαστικό[επεξεργασία]
    «δίπλωμα, ουδέτερο»

    «1 το τσάκισμα ενός αντικειμένου με τέτοιο τρόπο, ώστε η αρχική επιφάνειά να μειώνεται κατά το ήμισυ ... »

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top