της Σοφία Ντρέκου

Μυσταγωγία: Το φως στην Ακρόπολη 
Έλαμψε ξανά σε όλη την υφήλιο

Κάτω από το ολόγιομο -σχεδόν- φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό φωτίστηκαν εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία απέκτησαν «λάμψη» για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου/Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Ο μαγικός φωτισμός της Ακρόπολης 
με μία γιορτή πέρα από σύνορα και γλώσσες 
και με «Τον Ιερό Βράχο να τον αγκαλιάζει 
το φως του 21ου αιώνα» μετά από 16 χρόνια, 
βράδυ Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2020 
ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης 
που αναμεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την υφήλιο.

Ακρόπολη. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού μας, ένα ζωντανό σύμβολο που έχει αναμετρηθεί με τον χρόνο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της Αθήνας. Ο καθένας μας έχει ανέβει στον Ιερό Βράχο από διαφορετικό μονοπάτι, όμως όλοι οι δρόμοι της πόλης συναντιούνται εκεί. Σε ένα περιβάλλον που μας κάνει να ξεχνάμε το αστικό τοπίο, ακόμη και την εποχή που ζούμε, η Ακρόπολη ξεχωρίζει για την αρμονία, την ομορφιά και την ανθρώπινη κλίμακά της. Τώρα η Ακρόπολη γίνεται πιο λευκή, πιο όμορφη, πιο φωτισμένη.
Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης έγινε διά χειρός της βραβευμένης με ΕΜΜΥ Ελευθερίας Ντεκώ
Η φωταγώγηση πραγματοποιήθηκε με παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρόντες είναι επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο προέδρους του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.
Η μελέτη δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά περιλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.
Ένας χορός φωτός με 51 δέσμες, που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ, υπό τους ήχους της μουσικής που έγραψε ειδικά για την τελετή ο Σταύρος Γασπαράτος, στήθηκε γύρω από την Ακρόπολη, χαρίζοντας λάμψη σε κάθε σπιθαμή της.

Το φως ανέδειξε το σύμβολο της Δημοκρατίας, το οποίο έγινε πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, η αλήθεια της Δημοκρατίας πρέπει να φωτιστεί συμβολικά, και ο νέος φωτισμός σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη.

Photography Gavriil Papadiotis by onassis.org

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕ ΝΕΟ ΦΩΣ. 
ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ Η ΟΜΟΡΦΙΑ 
ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, 
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Σε μία περίοδο γεμάτη σκοτάδι, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε το φως. Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης, με ένα μοναδικό οπτικοακουστικό event. Το έργο αποτελεί δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Ελευθερία Ντεκώ, δίνοντας νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου.

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μαραγκός
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Creative Director: Χρήστος Σαρρής
Εκτέλεση Παραγωγής: V+O Group / YARD
Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση

Τη μαγεία της ειδικής τελετής για τον φωτισμό της Ακρόπολης 
από ψηλά, μοιάζει να εκπέμπει το φως της και να στέλνει 
το δικό της μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.
Το «φως του 21ου αιώνα» αγκαλιάζει τον Ιερό Βράχο


ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, 
ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΩΣ ΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ, 
ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ ΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:00, 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΗΚΩΣΑΜΕ 
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΑΣ ΨΗΛΑ, 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.

In a time filled with darkness, all we can do is seek out the light. On Wednesday, September 30, the new lighting of the Acropolis was presented with a unique audiovisual event. The contribution and implementation of the project was done by the Onassis Foundation, in collaboration with the Ministry of Culture and Sports, and Eleftheria Deko, breathing new life into the marbles on the Acropolis.

Lighting Design: Eleftheria Deko Lighting Design
Directed by: Alexandros Maragos
Music: Stavros Gasparatos
Creative Director: Christos Sarris
Production Planning & Execution: V+O Group / YARD
Production: Onassis Foundation

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.





Ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη
Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία του Ιερού Βράχου

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημείαΟ Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.

Η μελέτη του φωτισμού περιλαμβάνει πέντε ακόμα μνημεία, τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης. Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου, σημειώνει ακόμη το υπουργείο Πολιτισμού. Τι αλλάζει στον φωτισμό της Ακρόπολης

Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά, το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους. Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού. Επίσης, ότι βελτιώθηκαν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία και κατ' επέκταση της αισθητικής του χώρου. Σε συνέχεια πρόσκλησης ενδιαφέροντος που απηύθυνε το Ίδρυμα Ωνάση για τη μελέτη του έργου, επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ.

«Τον Ιανουάριο του 2020 το Ίδρυμα Ωνάση μας επέλεξε ανάμεσα από άλλα έγκριτα γραφεία φωτισμού και μας ανέθεσε τον φωτισμό της Ακρόπολης και των μνημείων. Στήριξε την ιδέα μας και μας εμπιστεύτηκε απόλυτα», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ επικρότησαν την πρόταση του νέου φωτισμού που τους παρουσιάσαμε μετά από εντατική εργασία, δειγματισμούς και μελέτη 2 μηνών. Μετά και την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπήκαμε στη φάση της υλοποίησης, μαζί με την πανδημία να εμποδίζει την ταχύτητα της υλοποίησης. Ωστόσο οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα. Τα πρωινά γίνονταν οι μελέτες, το βράδυ δειγματισμοί. Σχεδιασμός σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα, φωτομετρίες, υπολογισμοί και ξανά δειγματισμοί για να πετύχουμε αυτόν τον φωτισμό που θα έκανε τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία στον ιερό βράχο να λάμπουν όπως τους αξίζει στο κέντρο της πόλης μας. Να εκπέμπουν το φως του πολιτισμού της χώρας μας ολόγυρα και παντού. Ολοκληρώνοντας αυτό το έργο νιώθω ότι ξαναβαπτίστηκα. Ήταν το πραγματικό μου βάπτισμα στον πολιτισμό της χώρας μας».

Πηγή φώτο υπουργείο Πολιτισμού - Gavriil Papadiotis - erextheio

Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας 
χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας

Νέο φωτισμό απέκτησε από το βράδυ της Τετάρτης ο Παρθενώνας και ακόμη πέντε μνημεία του Ιερού Βράχου σε μία τελετή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

«Είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» στον χαιρετισμό του στην τελετή φωταγώγησης.

Και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν και ανάδειξη εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα και με το νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη. Ο προηγούμενος φωτισμός μετρούσε ήδη 15 χρόνια. ο χρόνος τον έφθειρε. Η τεχνολογία των ξεπερνούσε.

Η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Να επανενταχθεί στη σύγχρονη καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδος. Ο πρακτικός στόχος ήταν διττός. Από τη μία πλευρά να αναδειχθεί ο χώρος με τον όγκο και τη γεωμετρία του.
Από την άλλη μεριά να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Και η ίδια η Ακρόπολη αποτελεί ταυτόχρονα ένα ορυχείο μνήμης, ένα πυροδότη δημιουργίας και μία αιώνια πυξίδα.

Σε ένα περιβάλλον πια απόλυτης προσβασιμότητας. Το σημερινό αναβατήριο αντικαθιστά ένας ευρύχωρος ανελκυστήρας.

Μήνυμα για την πανδημία

«Πράγματι είναι βαρύ το χρέος να καλούνται Έλληνες καλλιτέχνες να φωτίσουν έργο Ελλήνων προγόνων που επί αιώνες φωτίζει και θα φωτίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Στην πανδημία που πολιορκεί σήμερα τον κόσμο ολόκληρο καταφύγιο και όπλο μας είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας. Και εκείνες που μετουσιώθηκαν στις ιατρικές συμβουλές του Ιπποκράτη και στην πολιτική οξυδέρκεια του Περικλή. Ξαναφωτίζοντας την Ακρόπολη τους δίνουμε συμβολικά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Πριν από 3 χρόνια ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για μια νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία και όσα μεσολάβησαν επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητά της. Προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθούν μεμονωμένα παρά με τη συνεργασία όλων των χωρών και των λαών της Ηπείρου μας που είναι η κοινή μας πατρίδα. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμη περισσότερο φως που αιώνια θα εκπέμπει μέρα και νύχτα η Ακρόπολη», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ και δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. 

by Αέναη επΑνάσταση

ΠερισσότεραΑκρόπολη/Παρθενώνας

by Sophia-Ntrekou.gr με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ,
kathimerini.gr, lifo.gr, iefimerida.gr, onassis.org,
mixanitouxronou.gr, 
Φωτογραφίες: EUROKINISSI, Υπουργείο Πολιτισμού 
Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google.

Κάντε like στη σελίδα «Αέναη επΑνάσταση» στο Facebook




Πότε έγινε ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης. 
Πώς o Μιχάλης Κακογιάννης έπεισε πλούσιους 
Αθηναίους να βάλουν το «χέρι στην τσέπη» 
για να βγει ο ιερός βράχος από το σκοτάδι (βίντεο).

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ένας από τους Έλληνες σκηνοθέτες που κατάφερε με τις ταινίες του να απλώσει τη φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σταθμός στην καριέρα του ήταν η ταινία «Ζορμπάς», η οποία κέρδισε τρία Όσκαρ.

Εκτός από την πλούσια καλλιτεχνική του δράση, ο Κακογιάννης ήταν και ένας έντονα πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Υπάρχουν όμως και αρκετές άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου σκηνοθέτη, που φώτισε η «Μηχανή του Χρόνου» στο μεγάλο αφιέρωμά της.

Ο Κακογιάννης είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και πραγματοποίησε πρώτος τον φωτισμό της Ακρόπολης.

Δείτε στο βίντεο τον κορυφαίο σκηνοθέτη να διηγείται πως με όχημα την ιδιωτική πρωτοβουλία, κατάφερε να βγάλει τον Ιερό Βράχο από το σκοτάδι, καλώντας τον άνθρωπο που φώτισε τον πύργο του Άιφελ να κάνει το ίδιο με τον Παρθενώνα και τα άλλα κορυφαία μνημεία του ιερού βράχου.









Συνεχίζεται...



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top