Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος παραχωρεί μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ (8-11-2020) και στην Μαρία Αντωνιάδου, σχετικά με την απόφασή του να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μνημονεύοντας τον Προκαθήμενό της Κιέβου Επιφάνιο.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος απαντά στην ερώτηση αν η στάση των τεσσάρων Επισκόπων της Εκκλησίας της Κύπρου (Λεμεσού Αθανασίου, Κύκκου Νικηφόρου, Ταμασού Ησαϊα και Αμαθούντος Νικολάου) να αντιδράσουν έντονα δημοσίως και να μιλούν για σχίσμα, αποτελεί παρασυναγωγή. Λέει επί λέξει:
«Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι τέσσερις, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος άνευ των Επισκόπων μπορεί να κάνει οτιδήποτε και ούτε οι Συνοδικοί άνευ του Αρχιεπισκόπου μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση. Αυτό που έκαναν ονομάζεται παρασυναγωγή και μάλιστα οι Ιεροί Κανόνες είναι πολύ αυστηροί ώστε να προβλέπουν και καθαίρεση σε μια τέτοια περίπτωση. Διευκρινίζω ότι αυτό που έκανα εγώ, το οποίο φαίνεται στα μάτια των άλλων ότι το έπραξα χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων Συνοδικών, είναι αποτέλεσμα των Πανορθοδόξων Διασκέψεων. 
Ειρήσθω εν παρόδω ότι για 30 χρόνια, εγώ εκπροσωπούσα την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, όπως καλώς γνωρίζω, ουδένα ρωτούσε για να μου δώσει την κατεύθυνση που ήθελε ως Εκκλησία Κύπρου για να τηρήσω στις Πανορθοδόξους Συναντήσεις που είχα. 
Σε ό,τι με αφορά, οποιοσδήποτε θα διαμαρτυρόταν ή θα ήθελε να εκφράσει την άποψή του, πάντοτε ήμουν στην διάθεση όλων τους και να ακούσω τη γνώμη τους και να εξηγήσω της κατεύθυνσης που έδινα». 
Στην ερώτηση ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δημοσιοποίησε επιστολή του Αρχιεπισκόπου όπου συντάσσεται με τις απόψεις των Ρώσων, ο Κύπρου Χρυσόστομος απάντησε: 
«Τότε γνώριζα τη μισή αλήθεια. Συμφωνώ πλήρως με τα όσα είπα τότε, τα οποία έγραψα σε συνάρτηση με τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έδωσε εξαρχής τόμο στην Ουκρανία αλλά στη Μόσχα. Λόγω εγγύτητας της Ουκρανίας στη Μόσχα επέτρεψε στον Πατριάρχη Μόσχας να διαχειρίζεται επιτροπικώς τα της Ουκρανίας, υπό τον όρο να μνημονεύεται πρώτα ο Οικουμενικός. Πράγμα που οι ίδιοι οι Ρώσοι το διέκοψαν». 
Ο Κύπρου Χρυσόστομος υπογραμμίζει ότι κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι τον Μάρτιο του 2020 ενημερώθηκε διεξοδικώς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα ιστορικά γεγονότα από το 1686, οπότε ο Πατριάρχης Διονύσιος Δ΄ παραχώρησε στον Πατριάρχη Μόσχας το δικαίωμα της χειροτονίας του μητροπολίτη Κιέβου και μέχρι τις μέρες μας. 
Λέει, λοιπόν, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ότι: 
«Άκουσα μετά προσοχής τον Οικουμενικό Πατριάρχη, άλλαξα γνώμη και αναγνώρισα ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του να διεκδικεί ό,τι διεκδικεί στην Ουκρανία». 
Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη (2-11-2020) δήλωσή Του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στήριξε τον Κύπρου Χρυσόστομο και είπε χαρακτηριστικά για τις αντιδράσεις των τεσσάρων: 
«Πιστεύομεν ὅτι αἱ ἀμφισβητήσεις τῆς ἀποφάσεώς Του νά ἀναγνωρίσῃ ἐπισήμως τήν Αὐτοκέφαλον Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας, ὑπό ἀδελφῶν Ἀρχιερέων τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου, ἀποκαλύπτουν ὄχι τήν εὐαισθησίαν των διά τήν ἐκκλησιολογίαν, τήν κανονικήν τάξιν καί τήν ἑνότητα τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀλλά μᾶλλον τήν ἀδιαφορίαν των δι᾿ αὐτάς, χάριν ἀλλοτρίων σκοπιμοτήτων».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top