Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε βίντεο το οποίο υποτίθεται γυρίστηκε το 1956 και προφητεύει την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το επίμαχο βίντεο δεν γυρίστηκε το 1956, αλλά αποτελεί συρραφή από κομμένες σκηνές διαφόρων ταινιών και διαφημίσεων από τις δεκαετίες 40′, 50′ και 60′ και δημιουργήθηκε το 2020 από κανάλι στο Youtube ως σάτιρα.
Παραδείγματα: kilkiswebnews.com, alfeiospotamos.gr
Σχετική δημοσίευση στο Facebook:
Το επίμαχο βίντεο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα μέσα από το κανάλι Korina’s Academy στο Youtube:
Τι ισχύει
Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το βίντεο διάρκειας 1:58 που κυκλοφόρησε σε ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια αποτελεί απόσπασμα από ένα βίντεο συνολικής διάρκειας 4:15 το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.
Το επίμαχο βίντεο προβάλλεται από τα μέσα που το κυκλοφόρησαν ως πραγματική τηλεοπτική διαφήμιση από το 1956, η οποία προμηνύει την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς στο 1:39 ο αφηγητής κάνει λόγο για έναν ιό ο οποίος οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα εξαπλωθεί το 2020 ξεκινώντας από κάποια χώρα της Ασίας.
Στην πραγματικότητα όμως το εν λόγω βίντεο δεν γυρίστηκε το 1956, αλλά είναι δημιούργημα του καναλιού RamsesThePigeon, το οποίο διαχειρίζεται ο Max Patrick Schlienger και δημοσιεύθηκε στο Youtube την 1η Μαρτίου 2020. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην περιγραφή του βίντεο το υλικό που χρησιμοποίησε για τη δημιουργία του προέρχεται από τον ιστότοπο Archive.org και το συνέθεσε για να έχει κάποιο βίντεο να ανεβάσει στο κανάλι του στις 29 Φεβρουαρίου 2020.
Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην ομάδα του AFP, το βίντεο που δημιούργησε αποτελείται από πλάνα ταινιών και διαφημίσεων από τις δεκαετίες 40′, 50′ και 60′, ενώ ηχογράφησε και πρόσθεσε την αφήγηση μόνος του. Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα.
Επιπρόσθετα, μετά τη διάδοση που είχε το βίντεο από συνωμοσιολογικούς κύκλους, ο Max Patrick Schlienger διευκρίνισε σε ανάρτηση που έκανε από το λογαριασμό του στην πλατφόρμα Reddit.com πως το βίντεο που έφτιαξε ήταν σατιρικό και ο σκοπός του ήταν να διακωμωδήσει τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που διαδίδονταν στην αρχή της πανδημίας.
Δημιούργησα αυτό το σατιρικό έργο λίγο αφότου η COVID-19 άρχισε να αναγνωρίζεται ως σοβαρή απειλή. Στους μήνες που ακολούθησαν αρκετοί άνθρωποι αντέγραψαν, έκοψαν και διαμοίρασαν ημιτελείς εκδοχές του βίντεο σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χειρότερο ήταν ότι πολλά από αυτά τα άτομα επέμεναν ότι παρουσίαζαν μια απόδειξη για το ότι η πανδημία ήταν σκόπιμα κατασκευασμένη.
Δεδομένου του ότι η αρχική μου δημοσίευση ίσα που ξεπέρασε τις 60,000 προβολές (σ.σ. στο Youtube), δεν είχα αντιληφθεί τι είχε συμβεί μέχρι που άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου ομάδες ελέγχου ψευδών ειδήσεων από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τότε έμαθα πόσο είχε διαδοθεί η εν λόγω παραπληροφόρηση και βρέθηκα να εξηγώ όχι μόνο το ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του βίντεο μου ήταν ακραία σατιρικό (όπως το βίντεο ” The Mick Jagger Conspiracy Theory”), αλλά πως το επίμαχο βίντεο στόχευσε στο να διακωμωδήσει τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που είχαν αρχίσει να διαδίδονται εκείνη την περίοδο.
Πράγματι, ομάδες ελέγχου ψευδών ειδήσεων όπως το πρακτορείο Reuters και το AFP επικοινώνησαν με τον Max Patrick Schlienger και έλαβαν ανάλογες δηλώσεις.
Συμπέρασμα
Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, καθίσταται σαφές πως το επίμαχο βίντεο δεν γυρίστηκε το 1956 και δεν προέβλεψε την πανδημία της COVID-19. Το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί συρραφή από κομμένες σκηνές διαφόρων ταινιών και διαφημίσεων από τις δεκαετίες 40′, 50′ και 60′ και δημιουργήθηκε το 2020 από κανάλι στο Youtube ως σάτιρα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου