ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΙΤΙΟΥ
κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΟΥ
ΛΑΡΝΑΚΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω στο σπουδαίο αυτό πνευματικό συμπόσιο, που είναι αφιερωμένο σ΄ένα επιφανή και εξαίρετο εκκλησιαστικό και πνευματικό άνθρωπο.
Ο Μελέτιος Μεταξάκης, Μητροπολίτης Κιτίου (1910-1918), Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (1918-1920), Οικουμενικός Πατριάρχης (1922-1923) και Πατριάρχης Αλεξανδρείας (1926-1935) υπήρξε, κατά γενικήν ομολογίαν, μια από τις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα, γιατί με τη συνεργασία του Δήμου Λάρνακας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να εκπληρώσουμε, ένα επιβεβλημένο καθήκον και χρέος, να τιμήσουμε τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη ο οποίος πρόσφερε όσοι λίγοι σ’αυτό τον τόπο αλλά και γενικότερα στην Εκκλησία και το έθνος.
Ο Μελέτιος Μεταξάκης ανήκει σ’εκείνες τις μορφές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, που με το πέρασμα τους σημάδεψαν τους τόπους της διακονίας τους και που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην όλη εκκλησιαστική μας ζωή. Γεννημένος στην Κρήτη, άρχισε την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, για να υπηρετήσει στη συνέχεια το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Εκκλησία της Κύπρου, την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ουσιαστικά όμως, από εδώ στη Λάρνακα, από τη Μητρόπολη μας πρωτοξεκίνησε ως Επίσκοπος για να ανέλθει στη συνέχεια στα ύψιστα εκκλησιαστικά αξιώματα. Η Μητρόπολης μας είναι περήφανη για το γεγονός αυτό, γι’αυτό και τιμά σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, τη μνήμη του.
Ο Μελέτιος Μεταξάκης υπήρξε άνθρωπος με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, με πληθωρική δραστηριότητα, με ασυνήθιστο δυναμισμό, τόλμη και πρωτοβουλία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, όντας μόλις δύο-τρία χρόνια Επίσκοπος στη Λάρνακα, η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου τον καλούσε στην Αθήνα για να βοηθήσει στην επίλυση κρίσιμων εκκλησιαστικών προβλημάτων που είχαν προκύψει λόγω της προσάρτησης στην Ελλάδα επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για να διευθετήσει τα προβλήματα του αγίου Όρους που κινδύνευε τότε από τον σλαβικό επεκτατισμό.
Γενικά, εργάστηκε με πολύ ζήλο για την οργάνωση της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σ’όλο τον κόσμο (Ιεροσόλυμα, Κύπρο, Ελλάδα, Αμερική, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια), για τη διασφάλιση των δικαίων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, την επίλυση βασικών εκκλησιαστικών και εθνικών θεμάτων της ταραγμένης εποχής του, τη δημιουργία ορθοδόξου εκκλησιαστικού τύπου, τη διαρρύθμιση των οργανισμών διοίκησης Ορθοδόξων Εκκλησιών, και ανάπτυξη των θεολογικών γραμμάτων και του προφορικού κηρύγματος, την ενίσχυση του κατηχητικού έργου, την οργάνωση της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, την προσπάθεια δημιουργίας μορφωμένου κλήρου.
Όσον αφορά στη δράση του στην Κύπρο και ειδικότερα στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, αναφέρουμε ενδεικτικά, τη συμβολή του στη δημιουργία του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, που ίσχυσε από το 1914-1980,την ίδρυση του Παγκυπρίου Ιεροδιδασκαλείου στη Λάρνακα, την έκδοση του σημαντικότατου εκκλησιαστικού περιοδικού «Εκκλησιαστικός Κήρυξ», την ίδρυση του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου κ.α., για τα οποία θα μας μιλήσουν οι εισηγητές του συνεδρίου.
Όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες, έτσι και ο Μελέτιος Μεταξάκης, ζώντας και δρώντας σε ταραγμένους καιρούς, καιρούς πολέμων και εθνικού διχασμού, έχει μέχρι σήμερα τους θαυμαστές και τους επικριτές του. Ο τότε εθνικός διχασμός που είχε δημιουργήσει πάθη και μίση, αλλά και η γενομένη το 1923 διόρθωση του εκκλησιαστικού Ημερολογίου φαίνεται να συνέτειναν σε αρκετό βαθμό στο να αδικηθή ο Μεταξάκης στην κρίση μερίδας του Ελληνικού λαού.
Σήμερα όμως, ευρισκόμενοι σε αρκετή χρονική απόσταση από τις συνθήκες της τότε εποχής και κρίνοντας το έργο του αντικειμενικά, δεν έχουμε παρά να σταθούμε με θαυμασμό για την όλη προσφορά του στην Εκκλησία και να τιμήσουμε δεόντως τη μνήμη του, ιδιαίτερα εμείς οι Λαρνακείς που του οφείλουμε πολλά.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, χαιρετίζω το αξιόλογο αυτό συμπόσιο και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, στον αγαπητό Δήμαρχο Λάρνακας και το Δήμο Λάρνακας, τον Πρύτανη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που με τη συνεργασία και συμβολή τους πραγματοποιείτε αυτό το συμπόσιο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στους καταξιωμένους και εκλεκτούς εισηγητές του συμποσίου, σε όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του και σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Εύχομαι, ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης, να χαρίζει σε όλους, προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και χαρά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
http://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/blog-post_49.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/blog-post_23.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/blog-post_26.html
http://kyprianoscy.blogspot.gr/2014/10/illusion.html