Όταν αναφερόμαστε στη λέξη Γέροντας τι εννοούμε;. [απλά λόγια από τις εμπειρίες της ζωής]

   Κατά πρώτον σε άνθρωπο ηλικιωμένο. Ή άνθρωπο που έχει γνώσεις ενός γέροντα. Ή άνθρωπο που  έχει μυαλό γέροντα, και ας είναι νέος στην ηλικία. Ή άνθρωπο  ολοκληρωμένο. Ή άνθρωπος με εμπειρίες ζωής άγνωστες για άλλους κλπ.  Άνθρωπο που σέβονται μέσα στην κοινωνία. Επίσης τον δημογέροντα στην κοινότητα. Αυτή είναι περίπου η πρώτη ερμηνεία που δεχόμαστε οι περισσότεροι, μέσα στην κοσμο-κοινωνική πορεία της ζωής. Από το γέροντα βγήκε η λέξη γερός-δυνατός. Ο ένας δυνατός νοητικά και ο άλλος σωματικά.

   Η δεύτερη ερμηνεία της λέξεως Γέροντας είναι όταν ο άνθρωπος κατέχει ικανότητες [πέρα από τις καθιερωμένες ανθρώπινες δυνατότητες], δηλαδή   πνευματικές και μπορεί  να διαβλέπει έξω από τα παρόντα, αλλά την  μελλοντική ιστορία με την βοήθεια των χαρισμάτων που ο Θεός προικίζει τον άνθρωπο που εμείς ονομάζουμε Γέροντα  και   τότε είναι σε θέση να βοηθά και να οδηγεί, κλπ τον άνθρωπο προς το θείο, [διότι έχει ανοιχτό λογαριασμό με το Θεό], και εξ άλλου αυτή είναι η φυσική οδός που θα διέλθει ο άνθρωπος. Όποιον χριστιανό τον αφορά, ας τρέξει στις Γραφές για εμβάθυνση στο θέμα Γέροντας. 

     Στην δεύτερη επομένως ερμηνεία της λέξεως Γέροντας εννοούμε άνθρωπο αυθεντία και με πνευματικά χαρίσματα κλπ. 

   Οι χριστιανοί κάνουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό χρήση τη λέξη Γέροντας, όπως, Γέροντα ευλόγησον γενικά περί ρασοφόρων, [ή επίσκοπος είναι, ή πρεσβύτερος είναι ή μοναχός είναι, κλπ] χωρίς διάκριση, επίσης και αν είναι μοναχή, ή ηγουμένη. Σε όλους έχει δοθεί ο τίτλος Γέροντας ή Γερόντισσα. Ο καθένας μοιράζει τίτλους, αλλά και ο καθένας θέλει κάποιον τίτλο. 

   Στους λαϊκούς αρέσει το πρόεδρος, στους κληρικούς το Γέροντας.  Και ποιος; δεν θα ήθελε να γίνει πρόεδρος έστω και σε έναν σύλλογο 20 μελών, ή Γέροντας;  σε μία ομάδα έστω και πέντε πιστών. Είναι φαινόμενο της εποχής το ανέβασμα του ανθρώπου, το οποίο αυξάνει την υπερηφάνεια, αλλά  και τόσο επικίνδυνο μέσα στην κοινωνική κοινωνία και πορεία της ζωής, καθώς τελικά, μη τηρουμένων των αναλογιών στην καθημερινότητα, βλάπτει αμφοτέρους καθώς  και την ψυχή τους  γενικότερα. 

    Τρίτον επακόλουθο είναι το ότι, περάσαμε ολίγον κατ ολίγον, στην από πολλούς ονομαζόμενη Γεροντο-λατρεία, ή μπορούμε να το ονομάσουμε και προσωπο-λατρεία, την οποία καυτηριάζει η ορθόδοξη πίστη. Μπορεί αυτή η ικανότητα να είναι και τεχνητή και όχι [εκ Θεού] χαρισματική, η οποία θα δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και από τα αποτελέσματα, [πίσω έχει η αχλάδα την ουρά λέγει ο λαός]. Η κοινωνία πολλούς ανθρώπους τους ονόμασε χαρισματικούς, [για αυτό θα αναφέρουμε άλλη φορά].

   Τέταρτον πολλοί γέροντες ή γερόντισσες, [ως αξίωμα] τους έχει απονεμηθεί η διανεμηθεί; και το  κατέχουν, είτε θεσμικά, είτε κοινωνικά, είτε το μεθόδευσαν [το έβαλαν σκοπό στη ζωή τους να γίνουν κάτι το οποίο τους έκατσε που λέγει ο λαός], και τώρα κάνουν καριέρα, όχι πως τους αξίζει, όχι πως τους το χάρισε ο Θεός, [εδώ έχουμε Θεό-κλιτους και ανθρωπό-κλιτους] αλλά πιθανόν με την βοήθεια κάποιου άλλου, ακόμα και εξαγοράς καθώς κλπ, βοηθητικά κοινωνικά μέσα. 

   Μετά από τα παραπάνω, σκέψου φίλε μου και ψάξε - ερεύνα  καθώς λέγει και η Γραφή, ώστε να διακρίνεις και να  κατανοήσεις σε βάθος  την λέξη Γέροντας από την λέξη γέρονταςΑμήν.      


ΠΗΓΗ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top