Σε μια ευρεία συνέντευξη με το Vatican News, ο Καρδινάλιος Ιγνάτιος Σουχάριο Χαρντζοατμόντζο της Τζακάρτα της Ινδονησίας, προσδοκά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου τον Σεπτέμβριο, συζητά για το μικρό καθολικό ποίμνιό του στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, τη συνύπαρξη μεταξύ θρησκειών και το μαρτύριο των Ασιατών Χριστιανών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί πρώτα την Ινδονησία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική πλειοψηφία στον κόσμο, όπου οι Καθολικοί αριθμούν περίπου 8 εκατομμύρια, ή 3,1% του πληθυσμού, με διαμονή στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, πριν συνεχίσει στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Τιμόρ-Λεστε και τη Σιγκαπούρη, σε μια από τις μακρύτερες εκδρομές της ποντιφικής θητείας του Αγίου Πατρός.

Για την ευκαιρία αυτή, ο Καρδινάλιος Ιγνάτιος Σουχάριο Χαρτζοατμοντζό της Τζακάρτα, Ινδονησίας, παραχώρησε στο Vatican News την ακόλουθη εκτεταμένη συνέντευξη.

Παρακάτω η αποσπασματική συνομιλία:

Ερ.  Καρδινάλιε Σουχάριο, πώς υποδέχεστε την επερχόμενη Αποστολική Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου;

Με πολύ ενθουσιασμό!. Όχι μόνο η Καθολική κοινότητα είναι πολύ ενθουσιασμένη για την είδηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί την Ινδονησία, αλλά και ο Μεγάλος Ιμάμης του Κρατικού Τζαμί Istiqlal ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πρώτοι ανακοίνωσαν την επερχόμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, μερικές εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού.

Οι σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και της Ινδονησίας έχουν μακρά ιστορία. Το Βατικανό είναι μία από τις πέντε χώρες που αναγνώρισαν τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας. Ήδη από το 1947 υπήρχε ένας Αποστολικός Αντιπρόσωπος, που τώρα είναι πρεσβεία, στην Τζακάρτα.

Λέω στην Καθολική κοινότητα διότι η φυσική παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου είναι πολύ σημαντική, ταυτόχρονα όμως τους λέω να μην ξεχνούν ποτέ να επιδιώκουν να εμβαθύνουν στα διδάγματά του, τα οποία μας δίνονται μέσα από διάφορες εγκυκλίους και αποστολικές επιταγές, όπως η Evangelii Gaudium, η Laudato si, η Fratelli Tutti κ.λπ.

Ερ: Η Καθολική κοινότητα αποτελεί περίπου το 3% του πληθυσμού της Ινδονησίας, της Ασιατικής χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων πιστών στον κόσμο. Μπορείτε να μας μιλήσετε περισσότερο γι΄ αυτή την Καθολική κοινότητα που τώρα θα υποδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο; Πώς είναι στην καθημερινότητα να είσαι Καθολικός στη χώρα;

Η Ινδονησία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, αποτελούμενη από πολλά νησιά, σχεδόν 17 χιλιάδες, και πολλά φύλα, μιας και υπάρχουν πάνω από 1300 εθνολογικές ομάδες, με τόσους πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Είναι αλήθεια ότι η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων στον κόσμο. Αλλά το Ισλάμ στην Ινδονησία δεν είναι το ίδιο με το Ισλάμ σε άλλες χώρες. Στην Ινδονησία, υπάρχουν οι δύο μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις, η Muhammadiyah και η Nahdlatul Ulama, οι οποίες είναι πολύ ανοιχτές και ανεκτικές. Αυτό καθορίζει τη ζωή μας ως πολίτες. Εγώ ο ίδιος έχω πολύ καλές σχέσεις με θρησκευτικούς ηγέτες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Βασικά, υπάρχει ελευθερία θρησκείας στην Ινδονησία, αλλά η πραγματικότητα στον τομέα διαφέρει από τόπο σε τόπο. Αυτή τη στιγμή, το Κράτος φαίνεται πολύ σοβαρό και διασφαλίζει την θρησκευτική ελευθερία. Έτσι στην καθημερινή μας ζωή, ζούμε ως απλοί πολίτες. Μπορούμε να εργαστούμε σε διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών οργανισμών. Τα Κυριακάτικα πηγαίνουμε στην εκκλησία. Κάποιοι πρέπει να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον τόπο λατρείας. Γενικά, μπορούμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί Καθολικοί έχουν γίνει ηγέτες μιας πολύπλευρης κοινωνίας, εργαζόμενοι σε κρατικά όργανα σε υψηλές θέσεις.

Γενικά, οι Καθολικοί στην Ινδονησία ζουν κανονικά ως μέλη της κοινωνίας. Η συμβίωση ως συμπολίτες, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές θρησκείες, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές οικογένειες όπου τα μέλη αποτελούνται από πιστούς διαφορετικών θρησκειών....

Ερ.: Υπάρχουν πολλοί πόλεμοι που διχάζουν τον κόσμο, αλλά η Ινδονησία φαίνεται να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης, ειδικά μεταξύ των θρησκειών. Ποιο είναι το μυστικό σε αυτό; Υπάρχουν επίσης τομείς που χρειάζονται βελτίωση;

Ένας από τους κύριους λόγους είναι η ιστορία του σχηματισμού του ινδονησιακού κράτους. Πριν υπάρξει η Ινδονησία, αυτή η περιοχή αποικιζόταν από ξένες χώρες για περισσότερα από 350 χρόνια. Υπάρχουν τρία ορόσημα στην ιστορία του σχηματισμού της Ινδονησίας. Πρώτον, τον Μάιο του 1908, άρχισε να αυξάνεται η εθνική συνείδηση. Ονομάστηκε Εθνική Ημέρα Αφύπνισης. Αυτή η ευαισθητοποίηση κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 1928 σε μια εκδήλωση που ονομαζόταν Youth Pledge. Σε αυτή την εκδήλωση, η πρώτη συνάντηση μεταξύ τριών πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα του καθεδρικού ναού, οι οργανώσεις νεολαίας με περιφερειακό υπόβαθρο δήλωσαν ότι ήταν «μία πατρίδα, ένα έθνος και μία γλώσσα», που είναι η Ινδονησία. Ο όρος Ινδονησία άρχισε να χρησιμοποιείται. Αυτό το κίνημα κορυφώθηκε με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας στις 17 Αυγούστου 1945.

Η ανεξαρτησία της Ινδονησίας δεν ήταν ένα δώρο από τους αποικιοκράτες, αλλά το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου αγώνα που περιλάμβανε όλα τα στοιχεία του έθνους, που αφορούσε όλες τις εθνολογικές ομάδες και όλους τους θρησκευτικούς πιστούς. Την επόμενη μέρα η Πανκασίλα [η επίσημη, θεμελιώδης φιλοσοφική θεωρία της Ινδονησίας] καθιερώθηκε ως η βάση του κράτους. Έτσι, η Ινδονησία δεν είναι ένα θρησκευτικό κράτος, αλλά το ενιαίο κράτος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας. Αυτή η ιστορία του αγώνα που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και την Πανκασίλα ως βάση της χώρας, είναι αυτό που κάνει την ενότητα των Ινδονήσιων πολιτών ισχυρή.

Ερ: Πώς έτσι;

Το Pancasila αποτελείται από πέντε θεμελιώδεις αρχές που χρησιμεύουν ως θεμέλιο του ινδονησιακού Συντάγματος. Το πρώτο είναι η «πίστη στον έναν και μοναδικό Θεό». Το δεύτερο είναι «δίκαιη και πολιτισμένη ανθρωπότητα». Το τρίτο είναι η «ενότητα της Ινδονησίας». Το τέταρτο είναι «η δημοκρατία που καθοδηγείται από την εσωτερική σοφία στην ομοφωνία που προκύπτει από τη συζήτηση μεταξύ των αντιπροσώπων» και η πέμπτη είναι η «κοινωνική δικαιοσύνη για ολόκληρο τον λαό της Ινδονησίας».

Ερ: Ο Πάπας κάλεσε για ένα Έτος Προσευχής. Πώς χαιρετίζετε εσείς προσωπικά αυτήν την πρωτοβουλία και πώς προτείνετε στους δικούς σας ανθρώπους να κάνουν το ίδιο;

Φυσικά, εκτιμούμε πολύ αυτές τις κινήσεις που προσφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος και προέρχονται από το Βατικανό και την Εκκλησία γενικότερα. Η πρόκληση είναι να το συγχρονίσουμε με το άλλο ποιμαντικό μας θέμα. Σε εθνικό επίπεδο, η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων της Ινδονησίας κάθε χρόνο προσφέρει ένα εθνικό ποιμαντικό θέμα. Στη συνέχεια, κάθε Μητρόπολη, εμπνευσμένη από το εθνικό ποιμαντικό θέμα, επιλέγει μια ποιμαντική εστία προσαρμοσμένη στο πλαίσιο κάθε επισκοπής, που συνήθως διαρκεί ένα χρόνο. Ακόμη και χωρίς Έτος Προσευχής, η Καθολική κοινότητα στην Ινδονησία προσεύχεται επιμελώς.

Ερ: Σεβασμιώτατε, από την εμπειρία σας και από την πραγματικότητά σας, τι μπορείτε να μας πείτε για τη μαρτυρία των χριστιανών στην Ασία;

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Ασία είναι μια πολύ μεγάλη ήπειρος με διαφορετικές ιστορίες, πολιτισμούς και πολιτικά συστήματα. Μπορώ να πω μόνο για την Ινδονησία, ειδικά στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής της Τζιακάρτα. Οι λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιούσα για να περιγράψω τη μαρτυρία τους, είναι ότι «κάνουν καλή δουλειά».


Ακολουθεί η ανακοίνωση από το υπουργείο εξωτερικών της Ινδονησίας:

«Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Ινδονησία στις 3-6 Σεπτεμβρίου 2024. Η Ινδονησία θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοδεία του Πάπα Φραγκίσκου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ακολουθούμενη από τις επισκέψεις στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο Τιμόρ Λέστε και τη Σιγκαπούρη.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας χαιρετίζει το σχέδιο επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ινδονησία. Η επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδονησίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο έχει μεταφερθεί μέσω του Αποστολικού Νούντσιου (Πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Τζακάρτα) στις 25 Μαρτίου 2024.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ινδονησία έχει σημαντική σημασία για τον ινδονησιακό λαό, όχι μόνο για τους Καθολικούς, αλλά και για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η επίσκεψη αναμένεται επίσης να ενισχύσει το μήνυμα της ανεκτικότητας, της ενότητας και της παγκόσμιας ειρήνης.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ινδονησία είχε προγραμματιστεί για το 2020, ωστόσο, η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, μαζί με την Αγία Έδρα και τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προετοιμασία της επερχόμενης επίσκεψης». 




Πηγές:

https://www.vaticannews.va/en/church/news/2024-04/cardinal-ignatius-s-hardjoatmodjo-jakarta-indonesia-interview.html

https://kemlu.go.id/portal/en/read/5856/berita/indonesia-welcomes-the-upcoming-visit-of-pope-francis

https://www.kawali.org/vatikan-dan-pemerintah-indonesia-umumkan-rencana-kunjungan-paus-fransiskus/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top