«Πολλάκις ὑμᾶς ὑπέμνησα περὶ τῶν ἀθέων αἱρετικῶν καὶ τὰ νῦν παρακαλῶ τοῦ μὴ συγκαταβῆναι αὐτοὺς ἐν τίνι πράγματι, μὴ ἐν βρώμασι ἢ πόμμασιν, ἢ φιλία, ἢ σχέσει, ἢ ἀγάπῃ, ἢ εἰρήνῃ, ὁ γὰρ τούτοις ἀπατώμενος, καὶ συγκαταβαίνων αὐτοῖς, ἀλλότριον ἑαυτὸν καθίστησι τῆς Ἐκκλησίας».[1]

(Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου)

Κληρικός[2] που έχει κοινωνία με την Σύνοδο Καλλινίκου[3], συγχαίρει τον Πάστορα της  «Εκκλησίας» Μπέθελ Ινδονησίας[4] με τα εξής λόγια: «Συγχαρητήρια! Συνέχισε να υπηρετείς και να εργάζεσαι με ζήλο».
Ο Πάστορας έλαβε τον βασιλικό τιμητικό τίτλο ευγένειας ''KRA Hadiningrat''[5]. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην διάδοση της καλοσύνης μέσω του ''Λόγου του Θεού'' προς τις διαθρησκευτικές προσωπικότητες και στον λαό του Βόρειου Σουλαουέζι, στην προώθηση και κατανόηση της ποικιλομορφίας, αλλά και των εθίμων της περιοχής.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Ιησού Χριστό για την απονομή αυτού του τίτλου και εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Κυβερνήτη του Βορείου Σουλαουέζι λέγοντας: «Αφιερώνω τον τίτλο KRA Hadiningrat στην ενότητα, την ποικιλομορφία και την ανταλλαγή εθίμων και πολιτισμού της Ιάβας, τα οποία θα προωθήσω σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας και του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, το Μανάδο-Βόρειο Σουλαουέζι»
[6]


Επίσης διαβάζουμε:

Ένα πρώτο βήμα αγάπης [7].


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Σήμερα ανήμερα των Βαΐων ζήσαμε μια ιστορική στιγμή. Μετά από 100 ολόκληρα χρόνια διχόνοιας, μίσους, αντιθέσεων, διαιρέσεων και αλληλοσπαραγμών δύο φωτισμένοι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έκαναν τη διαφορά και προέβησαν στο πρώτο βήμα αγάπης και αποδοχής, με αμοιβαίο σεβασμό ο ένας στα πιστεύω του άλλου.
Με αυτά που διαβάζετε ίσως κάποιοι να με θεωρείτε αθεράπευτα ρομαντικό! Ναι, μπορεί να είμαι.. αλλά άπιστος δεν είμαι! Και πολύ περισσότερο δεν είμαι φανατικός και μισαλλόδοξος.
Σήμερα στην πλατεία του Αγίου Βλασίου Αχαρνών, κατά την διάρκεια της λιτανείας των Βαΐων που κάθε χρόνο κάνει με μεγάλη επιτυχία ο δραστήριος και δημιουργικός Σεβ. Μητροπολίτης Αττικοβοιωτίας (ΓΟΧ) κ.Χρυσόστομος στους δρόμους της πόλεως των Αχαρνών, έγινε μία ιστορική συνάντηση. Ο Σεβ.Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ένας φωτισμένος και ανοιχτόμυαλος Ιεράρχης,περίμενε στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Βλασίου με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Ιωάννη και τον Αρχιδιάκονό του π. Νικόδημο.Καθώς και πολλοί πιστοί οι οποίοι περίμεναν να προσκυνήσουν την Παναγία Τριχερούσα που λιτανεύονταν τιμητικά στους δρόμους της πόλεως προς ευλογία των πιστών και της πόλεως.
Χρυσόστομος και Αθηναγόρας, αντάλλαξαν ασπασμό αγάπης και ο Χρυσόστομος έδωσε συμβολικά στον Αθηναγόρα την σύνθεση με τα βάγια που κρατούσε και ο Αθηναγόρας του πρόσφερε κάτι ανάλογο. Παράλληλα ο Σεβ. Ιλίου ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας- πιστό αντίγραφο εκείνης που φυλάσσεται στην Ι. Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Η ιστορική αυτή εικόνα προσφέρθηκε από τον κ. Κώστα Λούλη( πρώην Διοικητή του Αγίου Όρους) ο οποίος ήταν παρών στην λιτανεία. Η εικόνα της Παναγίας θα είναι από σήμερα το βράδυ στον περικαλλή ναό- αρχιτεκτονικό κόσμημα της Παναγίας Σουμελά στον Ασπρόπυργο, που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Ο λαός δέχθηκε την ειρηνική αυτή συνάντηση με επευφημίες και ενθουσιασμό.Και είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό. Από πέρυσι ξεκίνησαν οι δύο Ιεράρχες αυτή την συνάντηση που στα μάτια των πιστών αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ιστορική συμφιλίωση.
Αυτή την Εκκλησία θέλουμε… Να τηρεί τις παραδόσεις μας και να έχει αγάπη. Εξ άλλου οι αδελφοί του πατρίου ημερολογίου δεν είναι αιρετικοί! Δεν έχουμε δογματικές διαφορές μαζί τους.Είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Η διαφορά του ημερολογίου ήταν αυτή που όπλισε με φανατισμό κάποτε τους πιστούς- και στις δύο πλευρές- και έγιναν πράγματα για τα οποία η Εκκλησία μας δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανη. Σε όλο αυτό πρέπει να μπει κάποτε μία ταφόπετρα.Και σήμερα μπήκε ένα μικρό λιθαράκι.
Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε στην επίσημη Εκκλησία να υπάρχει ένας συνωστισμός και ανταγωνισμός στο ποιος θα φωτογραφηθεί με ετεροδόξους, παρακολουθούμε συμπροσευχές ορθοδόξων με παπικούς, βλέπουμε να φωτογραφίζονται και να συμμετέχουν ορθόδοξοι Ιεράρχες σε άλμπουμ με ιέρειες και επισκοπίνες άλλων δογμάτων.
Και τα αποδεχόμαστε όλα αυτά αδιαμαρτύρητα αλλά δεν μας αναπαύουν.
Αυτό που συνέβη σήμερα στην πλατεία του Αγίου Βλασίου Αχαρνών είναι ένα παρήγορο μήνυμα. Ευτυχώς φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ελπίδα. Καλό θα είναι τα εκατέρωθεν λάθη του παρελθόντος, να τα διορθώσουμε για το καλό όλων των Ελληνορθόδοξων.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο για την σημαντική πρωτοβουλία του να πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτή τη λιτανεία τέτοια μέρα, σε ανάμνηση της λιτανείας που γίνεται στα Ιεροσόλυμα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο μας.Και η αθρόα συμμετοχή των πιστών αποδεικνύει ότι έχει πετύχει και την περιμένει κάθε χρόνο ο πιστός λαός. Διπλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα,ο οποίος ξεπερνώντας αγκυλώσεις και φανατισμούς του παρελθόντος παρέστη με αυτό τον διακριτικό τρόπο σε μία εκκλησιαστική λιτανεία η οποία γίνεται για να τιμήσουμε τον κοινό αρχηγό της πίστεως μας, τον Κύριο ημων Ιησού Χριστό και έγινε η αιτία να γραφεί μια πρώτη σελίδα αγάπης, μετά από 100 χρόνια διχόνοιας. Εύγε! Ναι υπάρχει ελπίς!
Η σύνθεση από βάγια και λευκούς κρίνους που προσέφερε ο Αθηναγόρας στον Χρυσόστομο ως αντίδωρο της περίτεχνης σύνθεσης που προσέφερε ο Χρυσόστομος στον Αθηναγόρα και φαίνεται στις παρακάτω φωτό! (Δείτε τα στην κάτωθι πηγή).


Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι το εξής· είναι επιτρεπτό να επαινούνται οι αιρετικοί παροτρύνοντας την συνέχιση του ''έργου'' τους, να τους εναγκαλιζόμαστε με ''ασπασμούς αγάπης'' και να ανταλλάσουμε ''δώρα'', έστω αν υπάρχει φιλία (ή οποιαδήποτε άλλη σχέση μαζί τους), έστω αν αφορά αγαθό σκοπό και πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι Γ.Ο.Χ διδάσκουν ότι:

«Ἡ Ἐκκλησία μας πιστεύει, ὁμολογεῖ καί διακηρύττει ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι Μία. Εἶναι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας. Εἶναι ἡ μόνη πού σώζει τά μέλη της, ὅσα ἐπιθυμοῦν τή σωτηρία τους κι’ ἀγωνίζονται γι’ αὐτή. Καμιά αἵρεση δέν σώζει! Καμία αἵρεση δέν ἔχει Χάρη! Καμιά αἵρεση δέν ἔχει μυστήρια!» (Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ. Καλλινίκου) [8]

 

Εκτός αν όλα αυτά ''οικονομούνται'' και θα ήταν καλόν το να διαβάσουμε και τους λόγους αυτής της ''οικονομίας'', αν φυσικά ισχύει κάτι τέτοιο.


[1] Το κείμενο του ιερού Χρυσοστόμου το βρήκαμε σε άρθρο του π. Νικολάου Δημαρά: https://www.facebook.com/photo/?fbid=8070258889663273&set=a.889108397778394

[3] https://www.ecclesiagoc.gr/index.php/2018-07-06-14-07-05/2018-07-06-14-11-15/o
(Νο 196 στον κατάλογο κληρικών)

[4] Η Πεντηκοστιανή Εκκλησία Μπέθελ ​​της Ινδονησίας (συντομογραφία GBI) ανήκει στην σύνοδο προτεσταντικών χριστιανικών εκκλησιών στην Ινδονησία, η οποία είναι μέλος της Κοινότητας Εκκλησιών στην Ινδονησία (PGI). Eίναι επίσης μέλος της Κοινότητας των Ευαγγελικών Εκκλησιών και Ιδρυμάτων της Ινδονησίας (PGLII) και της Κοινότητας των Εκκλησιών της Πεντηκοστής Ινδονησίας (PGPI).


1 comments:

  1. Αγαπητέ Ιωάννη, ο γοχισμός εξυπηρέτησε τους επισκόπους μέχρι να εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση. Μόλις εξασφαλίστηκε το "ποθούμενον" έδειξαν και το πραγματικό τους πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top