Του Αιμίλιου Πολυγένη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιο Kurt Koch είχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Καλωσορίζοντας τον Καρδινάλιο Koch ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Εκτιμώ την ευκαιρία για άμεση επικοινωνία και διάλογο. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός, ειδικά σε αυτό το στάδιο της ζωής των εκκλησιών μας."
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Καρδινάλιο, και στη ζωή της Ρωσικής Εκκλησίας αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά σημαντικά γεγονότα.
"Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, είχαμε και εκλογή νέου Πάπα με την οποία έχουμε συνδέσει υψηλές προσδοκίες, επειδή πολλά από αυτά που λέει ο Πάπας Φραγκίσκος για τον κόσμο και την κοινωνία, είναι σύμφωνα με τις δικές μας αντιλήψεις", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης πρόσθεσε: "Εκτιμούμε το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα εκφράσει τη συμπαράστασή του, προς την Ρωσική Εκκλησία, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα."
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στην Συρία.
"Επισκέφθηκα το Λίβανο και την Συρία και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών και τους πολιτικούς Ηγέτες της χώρας. Σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχα με τους Καθολικούς Πατριάρχες, όπου είδα την κοινή μας θέση σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και την Μέση Ανατολή", τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος ανέφερε: "Το σημαντικότερο που ένιωσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, ήταν η απειλή της εξαφάνισης του χριστιανικού πληθυσμού, η απέλαση και οι διωγμοί των χριστιανών. Αυτό σημαίνει κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας."
Ο Πατριάρχης σημείωσε την σημασία της θέσεως του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με το εν λόγω θέμα, το οποίο περιέγραψε με επιστολή του, προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
"Πιστεύω ότι η κοινή μας θέση για την Συρία είναι μια πολύ καλή βάση για περαιτέρω διάλογο μεταξύ των εκκλησιών μας, για όσα συμβαίνουν στο κόσμο", ανέφερε ο κ. Κύριλλος.
Ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που συμφωνεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, τη φτώχεια και την φιλανθρωπία.
"Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα θέματα, αλλά και σε θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων", υπογράμμισε ο κ. Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στην αναβίωση της Ρωσικής Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια, κάτι παρόμοιο μ΄αυτό που συμβαίνει στην Ρ/Καθολική Εκκλησία, ιδιαίτερα μετά την εκλογή νέου Πάπα.
"Ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει την σημασία και το ρόλο της Συνόδου των Επισκόπων. Δημιούργησε ένα συμβούλιο Καρδιναλίων, που τον βοηθά μα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Εκκλησίας", ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Koch μετέφερε στον Πατριάρχη Κύριλλο, τις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου.
Τέλος ο Καρδινάλιος συμφώνησε με όσα είπε ο Πατριάρχης, όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Συρία, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον Χριστιανισμό της περιοχής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top