ΤΖΑΚΑΡΤΑ, PGI.OR.ID - Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου πρόσθεσε ένα θετικό πνεύμα στον ινδονησιακό λαό, επειδή δεν είναι μόνο γνωστός ως θρησκευτικό σύμβολο, αλλά είναι επίσης σύμβολο της ανθρωπότητας που έχει ξεπεράσει διάφορα όρια, τόσο της θρησκείας, όσο και της εθνότητας.

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του PGI Jacky Manuputty στους δημοσιογράφους στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Ανοχής 2024, στην Εθνική Πινακοθήκη, Jl. Medan Merdeka Timur 14, Central Jakarta, Δευτέρα (2/9/2024).

Με την παρουσία του «Αγίου Πατέρα», συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας τoυ PGI, το ινδονησιακό έθνος μπορεί επίσης να προβληθεί ως μια χώρα που έχει ποικιλομορφία, και παρόλο που μερικές φορές προκύπτουν διάφορες τριβές, εξακολουθεί να είναι ικανό να το λύσει ως μεγάλη οικογένεια. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό.

«Εμείς λοιπόν από την Κοινωνία των Εκκλησιών στην Ινδονησία υποδεχτήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό την παρουσία του Αγίου Πατέρα και συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία για να τον καλωσορίσουμε.
Ο ανώτατος ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, και ο Μέγας Ιμάμης του Τζαμιού Istiqlal Nasaruddin Umar υπέγραψαν το ανθρωπιστικό έγγραφο The Istiqlal Declaration 2024 ή τη Διακήρυξη Istiqlal για τη θρησκευτική αρμονία στο Τζαμί Istiqlal Mosque, Τζακάρτα, Πέμπτη (5/9/2024).

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε από διαθρησκειακά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Σεβ. Jacklevyn F. Manputty (Γεν. Γραμματέας PGI), Ο Δρ. Abdul Mu'ti, M.Ed (Γενικός Γραμματέας του PP Muhammadiyah), KH. Ο Marsudi Syuhud (Αναπληρωτής Πρόεδρος του MUI), ο Wisnu Bawa Tenaya (Ketum PHDI), ο Philip K. Wijaya (Ketum Permabudhi) και ο Budi S. Tanuwibowo (Ketum Matakin), οι οποίοι διάβασαν τα περιεχόμενα της Διακήρυξης Istiqlal.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της Διακήρυξης Istiqlal:

Ανταποκρινόμενοι στις κρίσεις, και καθοδηγούμενοι από τις διδασκαλίες των αντίστοιχων θρησκειών μας, και αναγνωρίζοντας τη βασική συνεισφορά και την κρατική φιλοσοφία του Pancasila, μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες που είναι παρόντες αναφέρουμε τα εξής:

Οι αξίες που ενστερνίζονται οι θρησκευτικές μας παραδόσεις πρέπει να προωθηθούν αποτελεσματικά, για να νικήσουμε την κουλτούρα της βίας και της αδιαφορίας που μαστίζει τον κόσμο μας. Στην πραγματικότητα, οι θρησκευτικές αξίες πρέπει να κατευθύνονται στην ενίσχυση του σεβασμού, αξιοπρέπειας, συμπόνιας, συμφιλίωσης και αδελφικής αλληλεγγύης για να ξεπεραστεί η απανθρωποποίηση και η περιβαλλοντική καταστροφή.


Οι ηγέτες των κρατών, ειδικότερα, εμπνευσμένοι από τις αντίστοιχες πνευματικές παραδόσεις τους θα πρέπει να συνεργαστούν για να ανταποκριθούν στις προαναφερθείσες κρίσεις, να προσδιορίσουν τις αιτίες τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Επειδή υπάρχει μία ανθρώπινη οικογένεια σε όλο τον κόσμο, ο διάλογος μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων πρέπει να αναγνωριστεί ως αποτελεσματικό μέσο επίλυσης τοπικών, περιφερειακών και διεθνών συγκρούσεων, ιδίως συγκρούσεων που προκαλούνται από θρησκευτική κακοποίηση. Επιπλέον, οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις και τελετουργίες έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να αγγίζουν την ανθρώπινη καρδιά, καλλιεργώντας έτσι έναν βαθύτερο σεβασμό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Συνειδητοποιώντας ότι ένα υγιές, ειρηνικό και αρμονικό περιβάλλον διαβίωσης είναι πολύ σημαντικό για να είσαι αληθινός υπηρέτης του Θεού και φροντιστής της δημιουργίας προτρέπουμε ειλικρινά όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να αναλάβουν σθεναρή δράση για την προστασία της ακεραιότητας του περιβάλλοντος και των πόρων του, επειδή το έχουμε κληρονομήσει από προηγούμενες γενιές και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.


Ο Jacklevyn Fritz Manuputty, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη Διακήρυξη Istiqlal θα ακολουθήσουν αμέσως συγκεκριμένες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των διαθρησκευτικών σχέσεων και της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής ζωής του έθνους. Με αυτόν τον τρόπο, η Διακήρυξη Istiqlal δεν θα είναι απλώς μια νεκρή διακήρυξη, αλλά μια ζωντανή αφήγηση σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

«Φυσικά, ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι απλώς μια νεκρή διακήρυξη, αλλά θα γίνει μια αφήγηση που θα βιώνεται σε συγκεκριμένη δράση μέσω της διαθρησκευτικής συνεργασίας για την αποκατάσταση της ανθρωπότητας, καθώς και της οικολογικής ακεραιότητας και ισορροπίας που γίνεται όλο και περισσότερο που υποβαθμίζεται. «Αυτό είναι το ευγενές κάλεσμα των θρησκειών στο μέλλον», είπε ο Σεβ. Jacky, ο οποίος συμμετείχε στην υπογραφή της δήλωσης στο τέμενος Istiqlal.

Η Διακήρυξη Istiqlal, συνέχισε, πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως γιατί μας καλεί, τις θρησκείες, να εκφράσουμε στο μέσο αυτού του έθνους μια ηθική και πολιτική τάξη που καθοδηγεί την πολιτική να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, οικοδόμηση ουσιαστικής δημοκρατίας, πολιτική που τοποθετεί όλους τους ανθρώπους σε ισότητα . Καλούμαστε να εκφράσουμε αλληλεγγύη στη ζωή μιας πολύ ποικιλόμορφης κοινωνίας, όπου υπάρχουν ομάδες περιθωριοποιημένες, απομονωμένες και περιθωριοποιημένες.

«Εμείς ως θρησκείες καλούμαστε να συνεργαστούμε συγκεκριμένα για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, την αλληλεγγύη μαζί τους και κυρίως πώς οι θρησκείες αναπτύσσουν ηθικοθεολογικές αρχές, οι οποίες παρέχουν τη βάση και την καθοδήγηση για προσπάθειες διατήρησης ενός βιώσιμου περιβάλλοντος», κατέληξε.

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top