Το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2015 διοργανώθηκε στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με θέμα "Υποστήριξη δικαιωμάτων ιθαγένειας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή". 
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο (KAICIID) του βασιλιά Abdullah Bin Abdulaziz, τον διακυβερνητικό οργανισμό της Αυστρίας, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Βασίλειο της Ισπανίας, μαζί με την Αγία Έδρα, και σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ.
Ας σημειωθεί ότι προ ημερών ο Πατριάρχης δέχθηκε τον Μητροπολίτη Γαλλίας με αφορμή το συνέδριο αυτό. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εδέχθη "τόν Σεβ. Μητροπολίτην Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, ἐν τῇ ἰδιότητι αὐτοῦ ὡς μέλους τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ἐν Βιέννῃ συσταθέντος, ἐν ἔτει 2012, Ἱδρύματος «King Abdallah International Center for Intereligious and Intercultural Dialogue», μετά τῶν Ἐντιμ. κ. Fahad A. Abualnasr καί Ἐλλογ. Καθηγητοῦ κ. Patrice Brodeur, Γενικοῦ Διευθυντοῦ καί Διευθυντοῦ Προγραμμάτων, ἀντιστοίχως, αὐτοῦ, ἐν ὄψει καί τῆς ἐπικειμένης συγκλήσεως, ἐν Ἀθήναις, Διαθρησκειακῆς Διασκέψεως, μεταξύ 2ας καί 3ης Σεπτεμβρίου τ.ἔ., ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τοῦ ἐν λόγῳ Ἱδρύματος, μέ θέμα «Supporting Citizenship Rights and Peaceful Coexistence between Christians and Muslims in Middle East».


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο του Διαλόγου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε σε συνεργασία με τις αρμόδιες ισλαμικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας τον διαθρησκειακό διάλογο ως βασικό εργαλείο για την ειρήνη και την συμφιλίωση. Ο διάλογος αυτός ευθυγραμμίζεται με τη Διακήρυξη της Βιέννης του KAICIID και την πρωτοβουλία "Ενωμένοι Ενάντια στη Βία στο όνομα της θρησκείας. 
Στόχος του συνεδρίου σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν να δοθεί μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση των Χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία, με την εκτεταμένη βία και την πολιτική σύγκρουση με την ελπίδα μιας άμεσης παύσης στον κύκλο της βίας κατά των χριστιανών και άλλων ανθρώπων στις δύο αυτές χώρες. 
Η συνάντηση σκοπό είχε να υπογραμμίσει τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών ως διαμεσολαβητών της ειρήνης και της συμφιλίωσης.



ΠΗΓΗ ''ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top