Για τoν λεγόμενο ''Οικουμενισμό'' οι περισσότεροι γνωρίζουν. Όργανο αυτού είναι το λεγόμενο: ''World Council of Churches''[1], δηλαδή: ''Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών'' (WCC/ΠΣΕ).
Το ΠΣΕ έχει διάφορα παραρτήματα ανά χώρα και ένα από αυτά που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση μαζί του[2] είναι το: ''Percekutuan Gereja-Gereja di Indonesia''[3], δηλαδή: ''Κοινωνία των Εκκλησιών της Ινδονησίας'' (PGI).
Η δημιουργία του έχει ως αφετηρία το έτος 1949 και επίσημα ιδρύθηκε το 1950. Η καθυστέρηση οφειλόταν στο ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ξεκίνησε με περίπου 30 μέλη - εκκλησίες, και σήμερα αριθμεί γύρω στις 100 και παραπάνω δημιουργώντας παράλληλα και διάφορα υποπαραρτήματα. Το όραμά του είναι παρόμοιο με του ΠΣΕ[4].
Πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις, φόρουμ[5] κ.α., και στην εορτή επετείου, η οποία έφερε ως τίτλο το: ''Become One Perfectly''[6], δίνοντας ως παραπομπή το εδάφιο του  Ιωάννη 17,23: «ἵνα ὦσι τετελειωμένοι εἰς ἕν» αναφέρονται τα εξής:

«αυτό το θέμα θα γίνει κοινή δέσμευση των εκκλησιών στην Ινδονησία να ακολουθήσουν τις προσευχές και την ελπίδα του Ιησού Χριστού καθώς προσευχόταν στον κήπο της Γεθσημανή (Ιωάννης 17:21-23).
Ο Ιησούς ήξερε ότι οι μαθητές είχαν διαφωνία για το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος ανάμεσά τους. Δεν βρίσκονται συχνά οι εκκλησίες σε παρόμοια διαφωνία; Γι' αυτό ο Ιησούς προσευχήθηκε, ζητώντας από τον Πατέρα να κάνει τους μαθητές (διαβάστε: εκκλησία) ένα, προστατευμένους από το κακό και αγιασμένους στην αλήθεια. Αυτή η προσευχή του Ιησού είναι ένα μήνυμα για όλους εμάς, τις εκκλησίες στην Ινδονησία, να ζήσουμε ενωμένοι.
Η ενότητα του λαού του Θεού δεν είναι συνώνυμη με την ομοιομορφία. Σε κάθε άτομο και ομάδα στο σώμα του Χριστού έχουν δοθεί τα χαρίσματα του Πνεύματος. Χρειαζόμαστε πραγματικά διαφορετικά χαρίσματα - δώρα για να ολοκληρωθεί η διακονία μας. Στην ποικιλομορφία, οι ακόλουθοι του Χριστού καλούνται να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να «Γίνουμε Τέλεια Ένα», υπακούοντας στις εντολές του Ιησού Χριστού, δηλαδή ζώντας στην αγάπη του Θεού και μεταδίδοντας αυτή την αγάπη σε κάθε πλάσμα και συνάνθρωπό μας.
Έτσι, ο κόσμος κατανοεί και γνωρίζει την αγάπη του Θεού μέσω του Χριστού. Εάν ο ίδιος ο Χριστός μέσω της παρουσίας Του έχει καταστρέψει τα εμπόδια ώστε να βιώνουν όλα τα πλάσματα την αγάπη, τότε κάθε πιστός είναι υποχρεωμένος να ζήσει στο ύψος του παραδείγματος».

Στις 26/5/24 όπου το PGI εόρτασε την επέτειο[7] των 74 ετών αναφέρονται και πάλι τα εξής: 

«η ποικιλομορφία των εκκλησιών στην Ινδονησία είναι ένας πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί για να δούμε από κοινού την Ινδονησία ως πεδίο κοινής υπηρεσίας», «οι διάφορες εκκλησίες μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ένα σώμα Χριστού, που καλείται να εξέλθει και να καρποφορήσει σε αυτόν τον κόσμο», «Μέχρι στιγμής, η καλή συνεργασία έχει παρομοιαστεί με αγγέλους που ο Θεός έχει τοποθετήσει γύρω από το PGI», «το οικουμενικό πνεύμα αναδύεται όλο και περισσότερο μέσα στην ποικιλία των δογμάτων των 97 εκκλησιαστικών συνόδων μελών του PGI» κ.α.

Τίθεται από τους ίδιους το ερώτημα και τα ακόλουθα σχόλια - δηλώσεις[8]:

«Αυτή η οικουμενική κιβωτός θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στα κύματα του χρόνου ή θα βυθιστεί και θα βουλιάξει με τον καιρό; Το καθήκον μας τώρα είναι να συνεχίσουμε να πλέουμε και να δίνουμε νόημα σε κάθε ευκαιρία που δεν είναι πάντα η ίδια»,  «Αυτή τη χαρούμενη στιγμή, θα θέλαμε να μεταφέρουμε τέσσερις απλούς προβληματισμούς σχετικά με την κατανόηση της ύπαρξης του οικουμενικού φόρουμ των ινδονησιακών εκκλησιών που συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην προσευχή του Κυρίου Ιησού: Για να γίνουν όλοι ένα (ut omnes unum sint)», «Το PGI είναι το δώρο του Θεού στις εκκλησίες στην Ινδονησία», «Η συνείδηση ​​του να βαδίζουμε μαζί (sun-hodos) αποτελεί ζωτικό στοιχείο του PGI από τη γέννησή του. Βαδίζοντας με τον Τριαδικό Θεό, βαδίζοντας με τις εκκλησίες, βαδίζοντας με τις θρησκείες, με την κυβέρνηση και άλλα στοιχεία του έθνους, συμπεριλαμβανομένων και άλλων εθνών», «Το κίνημα του οικουμενισμού σε δράση υπογραμμίζει τη σημασία των γρήγορων και ευέλικτων βημάτων του PGI για την ανταπόκριση σε εξαιρετικά γρήγορες, απροσδόκητες και ανατρεπτικές αλλαγές», «Η ίδια η λέξη ''οικουμενική'' δεν σημαίνει το κοινό σπίτι όπου ζούμε και υπάρχουμε;» κ.α.

Αρχές Φεβρουαρίου 2024, επισκέφτηκε την Ινδονησία ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. Rev. Prof. Dr Jerry Pillay[9] αναφέροντας τα εξής:

«Είμαι απόλυτα ευγνώμων στο Persekutuan Gereja-gereja di Indonesia (PGI) που διοργάνωσε μια πραγματικά υπέροχη και ουσιαστική εμπειρία εμβάπτισης για μένα στο ινδονησιακό πλαίσιο στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί ως γενικός γραμματέας του Π.Σ.Ε».
Κατά την επίσκεψή του στην Ινδονησία, ο Πιλάι πρόσφερε πολλές διαλέξεις, είχε συνομιλίες με 27 εκκλησίες μέλη του ΠΣΕ και συναντήθηκε με κοινοτικούς και εθνικούς ηγέτες, καθώς και με περισσότερους από 1.000 μαθητές. «Όλα παρείχαν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή, το έργο και τη μαρτυρία των εκκλησιών στην Ινδονησία», είπε.  Πράγματι, έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε από αυτούς σε σχέση με τη χριστιανική ενότητα, την πολιτιστική ποικιλομορφία, τη συνεργασία σε συμφραζόμενα και παγκόσμια ζητήματα και, ειδικά, στον τομέα του διαθρησκευτικού διαλόγου και συνεργασίας».
Αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο, πρόσθεσε, ήταν η αφοσίωση στο Π.Σ.Ε. στην Ινδονησία.
«Αυτό ήταν πιο ορατό με πάρα πολλούς τρόπους», είπε.  «Είθε ο Θεός να συνεχίσει να ευλογεί και να ευημερεί τη μαρτυρία της εκκλησίας εκεί και οι προσευχές μας είναι με τη χώρα καθώς προετοιμάζονται για τις γενικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου. Ο Θεός να σας καθοδηγεί και να σας ευλογεί όλους».
Ο Pillay, που φιλοξενήθηκε από το Persekutuan Gereja-gereja di Indonesia, συναντήθηκε με πολλές διαφορετικές εκκλησίες. Οι συνομιλίες  συχνά επικεντρώνονται γύρω από τη συνεργασία και τη δέσμευση.
Απευθυνόμενος σε μια Διαθρησκειακή Συγκέντρωση, ο Pillay και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ουσιαστική δέσμευση σχετικά με τις θρησκείες που ενώνονται για την ειρήνη και την αρμονία στην Ινδονησία και πέρα ​​από αυτήν. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν στις 14 Φεβρουαρίου, το επίκεντρο είναι το προβάδισμα μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.
Στη Διαθρησκειακή Συγκέντρωση, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν πίνακες με τα σύμβολά τους της ειρήνης.Μιλώντας στην Προτεσταντική Εκκλησία Batak με περίπου 600 άτομα παρόντα το πρωί της Παρασκευής, ο Pillay έτυχε θερμής υποδοχής. «Είμαστε αφοσιωμένοι στο Π.Σ.Ε και εκτιμούμε τη δουλειά που κάνετε», είπε ο συντονιστής της Προτεσταντικής Εκκλησίας Batak, Αιδ. Δρ Robinson Butarbutar.

Τον ίδιο μήνα συνεδρίασε[10] η επιτροπή ''Πίστη και Τάξη'' του Π.Σ.Ε. Ο Dr Andrej Jeftić, διευθυντής της επιτροπής Πίστης και Τάξης του Π.Σ.Ε. στη  Ινδονησία ανέφερε:

«Εξερευνήσαμε πώς η Επιτροπή συμμετέχει σε διμερείς διαλόγους και συμβάλλει στην Εβδομάδα Προσευχής για την Χριστιανική Ενότητα. Αυτή η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις συστάσεις της προηγούμενης Επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση του έργου μας, να μοιραστούμε διάφορες περιφερειακές προοπτικές, βέλτιστες πρακτικές και να εντοπίσουμε προκλήσεις μοναδικές για το Faith and Order. Η Διευθύνουσα Ομάδα Nicaea (Νικαία) 2025 συνεδρίασε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιτρέποντας σε ολόκληρη την Επιτροπή να συμμετάσχει στη διαδικασία σχεδιασμού. Με χαρά καλωσορίσαμε επίσης τον συντονιστή της Επιτροπής για την Παγκόσμια Αποστολή και τον Ευαγγελισμό, Αιδ. Μάικλ Μπλερ, και τον Διευθυντή της, Αιδ. Δρ. Peter Cruchley, τονίζοντας το πνεύμα συνεργασίας της συνάντησής μας.
Τον Ιούνιο του 2023, κυκλοφόρησαν οι Πόροι για την Εβδομάδα Προσευχής για τη Χριστιανική Ενότητα 2024. Αυτή η δημοσίευση είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της Επιτροπής Πίστης και Τάξης και της Διεύθυνσης Προώθησης της Χριστιανικής Ενότητας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτός ο πόρος, που φημίζεται για τη διαρκή του συνεργασία, αποτελεί την πιο χρησιμοποιούμενη έκδοση του Π.Σ.Ε. κάθε χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι είχατε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε στα πλαίσια σας στο πρόσφατο παρελθόν.
 Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η προετοιμασία για την Έκτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πίστη και την Τάξη, που ορίστηκε για το 2025 στην Αίγυπτο για τον εορτασμό της 1700ης επετείου της Α' Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, ήταν μια σημαντική πρόκληση. Ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει σε δύο δρόμους: η Διευθύνουσα Ομάδα της Επιτροπής έχει επιφορτιστεί με την προώθηση της οργάνωσης της διάσκεψης, μια διαδικασία που θα συνεχιστεί κατά τις τρέχουσες συνεδριάσεις μας. Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί μια Ομάδα Σχεδιασμού Προσωπικού Nicaea 2025 εντός της Γραμματείας του Π.Σ.Ε. για να συνεργαστεί σε αυτά τα σχέδια και να συντονίσει τις δραστηριότητες για το 2025, που ορίστηκε ως το «έτος της Νίκαιας» για ολόκληρο το Π.Σ.Ε.
Το πιο σημαντικό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ευγενικούς οικοδεσπότες μας. Εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης, και όπως μπορείτε να δείτε, μας παρείχαν όλα όσα χρειαζόμασταν και θα μας συνοδεύουν τις επόμενες ημέρες. Είμαι πολύ ευγνώμων στην Ινδονησιακή Κοινότητα Εκκλησιών (PGI) και την ηγεσία τους, τον Αδ. Δρ Jacky Manuputty και τον Rev. Krise Gosal. Επίσης, είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση του Βόρειου Σουλαουέζι που υποστήριξε τη συνάντησή μας και μας καλωσόρισε ανάμεσά τους. Επίσης, ευχαριστούμε τις εκκλησίες στο Βόρειο Σουλαουέζι, ιδιαίτερα το GMIM, και την τοπική επιτροπή, η οποία έχει εργαστεί σκληρά για να υποστηρίξει αυτή τη συνάντηση. Ανυπομονούμε να προσευχηθούμε και με ντόπιους Χριστιανούς σε δέκα διαφορετικές τοπικές εκκλησίες σε αυτήν την περιοχή την Κυριακή το πρωί.Δεν υπάρχει χώρος όπως η Πίστη και η Τάξη. Ας το λατρέψουμε, ας απολαύσουμε όλη την ομορφιά που μας παρέχει για να εμβαθύνουμε τους προβληματισμούς μας, να καλλιεργήσουμε σχέσεις, να χτίσουμε φιλίες, να αποκτήσουμε εμπειρίες που εμπλουτίζουν τη ζωή και να μαθαίνουμε από τα πλαίσια και τις παραδόσεις που κατοικούμε… κάνοντας όλα αυτά, καθώς υπηρετούμε έναν Κύριο Ιησού Χριστό και το θέλημά του να είμαστε όλοι ένα»
.



[1] https://www.oikoumene.org/

[2] https://www.oikoumene.org/organization/communion-of-churches-in-indonesia

[3] https://pgi.or.id/

[4] Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι μια κοινωνία εκκλησιών που ομολογούν τον Κύριο Ιησού Χριστό ως Θεό και Σωτήρα σύμφωνα με τις γραφές, και ως εκ τούτου επιδιώκουν να εκπληρώσουν μαζί την κοινή τους κλήση προς δόξα του ενός Θεού, Πατέρα, Υιού και Αγίου Πνεύματος. Είναι μια κοινότητα εκκλησιών στον δρόμο προς την ορατή ενότητα σε μια πίστη και μια ευχαριστιακή κοινωνία, που εκφράζεται στη λατρεία και στην κοινή εν Χριστώ ζωή. Επιδιώκει να προχωρήσει προς αυτή την ενότητα, όπως προσευχήθηκε ο Ιησούς για τους ακολούθους του, «για να πιστέψει ο κόσμος». (Ιωάννης 17:21).
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) είναι η ευρύτερη και πιο περιεκτική από τις πολλές οργανωμένες εκφράσεις του σύγχρονου οικουμενικού κινήματος, ενός κινήματος που στόχος του είναι η χριστιανική ενότητα. Συγκεντρώνει εκκλησίες, δόγματα και εκκλησιαστικές υποτροφίες σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας πάνω από 580 εκατομμύρια χριστιανούς και συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου, δεκάδες Αγγλικανικές, Βαπτιστικές, Λουθηρανικές, Μεθοδιστικές και Μεταρρυθμιστικές εκκλησίες, επίσης. όπως πολλές Ενωμένες και Ανεξάρτητες εκκλησίες. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ιδρυτικών εκκλησιών του WCC ήταν ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές, σήμερα οι περισσότερες εκκλησίες μέλη βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό. Σήμερα υπάρχουν 352 εκκλησίες μέλη.
Για τις εκκλησίες-μέλη του, το WCC είναι ένας μοναδικός χώρος: ένας χώρος στον οποίο μπορούν να προβληματιστούν, να μιλήσουν, να ενεργήσουν, να προσκυνήσουν και να εργαστούν μαζί, να αμφισβητήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον, να μοιραστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους. 

[5] https://pgi.or.id/pgi-bersama-7-aras-gereja-gelar-pekan-doa-untuk-persatuan-umat-kristen/

[6] https://pgi.or.id/pesan-bulan-oikoumene-2024-menjadi-satu-dengan-sempurna/

[7] https://pgi.or.id/merayakan-hut-pgi-ke-74-menjadi-satu-dengan-sempurna/

[8] https://pgi.or.id/refleksi-74-tahun-persekutuan-gereja-gereja-di-indonesia-pgi/

[9] https://www.oikoumene.org/news/wcc-in-indonesia-commitment-colours-and-collaboration

[10] https://www.oikoumene.org/resources/documents/directors-report-wcc-faith-and-order-commission-meeting-indonesia-february-2024

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top