Η τελευταία εκδήλωση του φετινού κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, ώρα Ελλάδας 8:00 μ.μ., με ομιλητή τον Γεώργιο Βλαντή, MTh, Διευθυντή του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η ενότητα της ανθρωπότητας και η ενότητα των χριστιανών».

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά με μετάφραση στα γαλλικά, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Σέργιο Σολογκούμπ, εφημέριο του ναού του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μεντόν της Γαλλίας.

Η ενότητα των ανθρώπων αποτελεί για τους χριστιανούς ταυτοχρόνως δεδομένο, το οποίο βασίζεται στην κοινή φύση, αλλά και ζητούμενο, καθώς πολυποίκιλες διαιρέσεις (ομολογιακές, θρησκευτικές, πολιτικές, εθνικές, οικονομικές κ.ο.κ.) όχι σπάνια οδηγούν σε οξείες, ακόμη και θανατηφόρες συγκρούσεις. Η ενότητα είναι δώρο του τριαδικού Θεού, δημιουργού της ανθρωπότητας και οδηγού στην εσχατολογική της ολοκλήρωση, συνάμα όμως και Κυριακή εντολή, η οποία οφείλει να συνιστά οδοδείκτη της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας. Τί σημαίνει η παραδοχή της οντολογικής ενότητας της ανθρωπότητας για το χριστιανικό ήθος, αλλά και για τη σχέση της ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ετεροδόξους, τα ποικίλα θρησκεύματα, τον εκκοσμικευμένο άνθρωπο και την κτίση στην ολότητά της; Υπάρχει χώρος για την ετερότητα στο εκκλησιαστικό όραμα της ενότητας, ή μήπως αυτό δεν είναι παρά μια αφελής εξιδανίκευση, η οποία, μέσα στην ανιστορικότητά της, δεν αντέχει την ένταση της διαφορετικότητας; Πότε το πρόταγμα της Oρθοδοξίας γίνεται αιτία διαβολής, πρόξενος διάσπασης, τροφοδότης του φονταμενταλισμού;


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top