s24_1905desi-psifiak-katataxi-ee
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:







Κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελεί η φετινή αξιολόγηση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (Digital Economy & Society Index) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης, γνωστότερος ως DESI, απεικονίζει τη χώρα μας στην 27η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την Ελλάδα ξεπέρασε η Βουλγαρία, που κατετάγη φέτος στην 26η θέση, ενώ στην τελευταία (28η θέση) μετά την Ελλάδα κατετάγη η Ρουμανία. «Ο δείκτης DESI υπολογίστηκε εκ νέου για τα προηγούμενα έτη για όλες τις χώρες, ώστε να ληφθούν υπόψη μικρές αλλαγές στην επιλογή των δεικτών, καθώς και διορθώσεις στα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι εν λόγω δείκτες. Ως εκ τούτου, η βαθμολογία και η κατάταξη των χωρών μπορεί να έχουν μεταβληθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοσίευση», ανέφερε το σχετικό έγγραφο για τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι και πέρυσι η Ελλάδα κατέλαβε την ίδια θέση.
Η υποχώρηση της Ελλάδας είναι εμφανής κυρίως στους επιμέρους υποδείκτες που συνθέτουν τον δείκτη DESI. Ειδικότερα, υποχώρηση σημειώθηκε τόσο στον υποδείκτη της «Ενσωμάτωσης της Ψηφιακής Τεχνολογίας» (24η θέση αντί 23ης το 2017) όσο και στον υποδείκτη «Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες» (28η θέση αντί 27ης θέσης πέρυσι). Ο πρώτος δείκτης μετρά τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, π.χ. χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ., και ο δεύτερος μετρά την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα, π.χ. χρήστες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.
H υποχώρηση της χώρας, παρά την αύξηση των τιμών των υποδεικτών σε απόλυτα μεγέθη, είναι μεγαλύτερη αν δεν ληφθεί ο επανυπολογισμός των δεδομένων που πραγματοποίησε φέτος η Κομισιόν. Ετσι, με βάση την περυσινή αξιολόγηση η Ελλάδα κατατασσόταν στον υποδείκτη «Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες» στην 24η θέση και όχι στην 27η, όπως παρουσιάζεται στη φετινή αξιολόγηση. Επίσης με βάση τον υποδείκτη της «Συνδεσιμότητας», η χώρα στην περυσινή αξιολόγηση κατετάγη στην 27η θέση.
Η αύξηση των απόλυτων τιμών του δείκτη DESI και των υποδεικτών του, υποδηλώνει τα θετικά βήματα της χώρας. Ωστόσο, θετικά βήματα κάνουν και οι άλλες χώρες, και μάλιστα οι χώρες με τις οποίες ανταγωνίζεται η Ελλάδα κάνουν μεγαλύτερα βήματα (π.χ. Βουλγαρία), με αποτέλεσμα το χάσμα να διευρύνεται αντί να μειώνεται.
«Η Ελλάδα κατατάσσεται 27η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.», αναφέρει η αξιολόγηση της Κομισιόν. «Συνολικά, τα τελευταία έτη, η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το προηγούμενο έτος, η πρόοδος ήταν κατά τι πιο αργή από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αξιολόγηση, η Ελλάδα υστερεί στη μετάβασή της στις γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, η οποία «είναι πιο αργή απ’ ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται η αύξηση των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, η αύξηση της κάλυψης 4G που πλέον πλησιάζει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν «οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και των ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας».

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/965140/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/proteleytaia-sthn-ee-h-ellada-to-2017-sthn-yhfiakh-oikonomia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top