Στην καθοριστική συμβολή του Εκτελεστικού Διευθυντή της American Jewish Committee κ. David Alan Harris στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απονέμοντάς του το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κοινός μας αυτός αγώνας δεν αφορά μόνο τις καλές σχέσεις μεταξύ των Χωρών μας, αλλά την εμπέδωση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στην τόσο ταραγμένη περιοχή μας», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. David Alan Harris εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα, τόνισε την προσφορά του, υπό την ιδιότητά του ως Εκτελεστικού Διευθυντή της American Jewish Committee και με παρακαταθήκη την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, επισήμανε την συμβολή του προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ολόκληρο τον Κόσμο. «Δηλαδή, στην ουσία, της υπεράσπισης του Ανθρώπου. Έτσι ώστε όλοι σήμερα να μπορούμε, απέναντι σε κάθε εχθρό της Δημοκρατίας, να λέμε με ουσιαστικό τρόπο και αποτελεσματικότητα «ποτέ ξανά» σημείωσε ο Πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο κ. David Alan Harris ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την τιμή, καθώς και για τα θερμά του λόγια, αλλά και όλους τους συναδέλφους από την American Jewish Committee, τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, που παραβρέθηκαν στην τελετή παρασημοφόρησής του. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν πόλεις που να έχουν προσφέρει στον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ. «Νομίζω ότι αυτό εκφράζει την ανατροφή μου. Εγώ ανατράφηκα με την Ιερουσαλήμ και βεβαίως με την Αθήνα. Δεν έχω ελληνικό αίμα στις φλέβες μου, αλλά η ελληνική επιστήμη, η φιλοσοφία, η μυθολογία και η τέχνη βρίσκονταν και βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο της ζωής μου» σημείωσε.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στην επιθυμία του να αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία της δημοκρατίας που γεννήθηκε σ’ αυτή τη χώρα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό προσπάθησε για σαράντα χρόνια, να έρθουν κοντά οι τρεις αυτές δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. «Επί σαράντα χρόνια, κατά τρόπο αφύσικο, ήταν μακριά η μία από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια, με πιο φυσικό τρόπο, έχουν έρθει πιο κοντά. Και αυτό, όπως είναι φυσικό, με τις ΗΠΑ ως βάση. Θέλω λοιπόν να πω ότι πρέπει να παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να έχει τη θέση που της ανήκει, να έχει η Ανατολική Μεσόγειος ειρήνη και να παίξει η Δημοκρατία τον ιερό ρόλο της» κατέληξε ο κ. David Alan Harris.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Harris, σας απονέμω με αισθήματα τιμής το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Κυρίως και πρωτίστως διότι, υπό την ιδιότητά σας ως Εκτελεστικού Διευθυντή της American Jewish Committee και με παρακαταθήκη την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έχετε συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ολόκληρο τον Κόσμο. Δηλαδή, στην ουσία, της υπεράσπισης του Ανθρώπου. Έτσι ώστε όλοι σήμερα να μπορούμε, απέναντι σε κάθε εχθρό της Δημοκρατίας, να λέμε με ουσιαστικό τρόπο και αποτελεσματικότητα «ποτέ ξανά».
Ο δεύτερος λόγος συνίσταται στην καθοριστική συμβολή σας ως προς την σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σχέσεις αυτές βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και θα εργασθούμε – και υπολογίζουμε πολύ και στην δική σας συμβολή – να γίνουν ακόμη καλύτερες, ακόμη πιο αποτελεσματικές. Και θέλω να γνωρίζετε ότι ο κοινός μας αυτός αγώνας δεν αφορά μόνο τις καλές σχέσεις μεταξύ των Χωρών μας. Αφορά την εμπέδωση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στην τόσο ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς για όλη αυτή την συμβολή σας. Η Ελληνική Πολιτεία αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα γιατί μπορούμε να σας απονείμουμε αυτό το οποίο πραγματικά σας ανήκει.
DΑVID ALAN HARRIS: Μου δίνεται η δυνατότητα να πω δυο λόγια και θα χρησιμοποιήσω την ευκαιρία αυτήν πρώτον, για να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μας δέχθηκε σε μια τόσο «ήσυχη» και «βαρετή» μέρα στην πολιτική ζωή της χώρας σας και να τον ευχαριστήσω επίσης για τα ουσιαστικά λόγια που μου απηύθυνε. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους φίλους και συναδέλφους από την American Jewish Committee που έχουν έρθει εδώ, όπως επίσης και τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος που έχουν έρθει και που είναι φίλοι και συνεργάτες μας, την Πρέσβυ του Ισραήλ και φίλη μου, όπως επίσης τον Endy Zemenides, οποίος είναι φίλος και συνεργάτης στις ΗΠΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντική για μένα η παρασημοφόρηση αυτή γιατί εγώ ανατράφηκα με αυτό το οποίο είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν μεγάλος φίλος της Ελλάδας και του εβραϊκού λαού. Είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν πόλεις που να έχουν προσφέρει στον κόσμο περισσότερο απ’ ό,τι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ. Νομίζω ότι αυτό εκφράζει την ανατροφή μου. Εγώ ανατράφηκα με την Ιερουσαλήμ και βεβαίως με την Αθήνα. Δεν έχω ελληνικό αίμα στις φλέβες μου, αλλά η ελληνική επιστήμη, η φιλοσοφία, η μυθολογία και η τέχνη βρίσκονταν και βρίσκονται ακόμα στο επίκεντρο της ζωής μου.
Επίσης, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου προσπαθώ να καταλάβω τι θα πει η ελληνική λέξη «φιλότιμο». Εάν κάποιος έχει κάποια πρόταση να μου κάνει, παρακαλώ να μου την κάνει. Πέρα από αυτό όμως, ο Σωκράτης και τα λόγια του έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Βλέπετε ότι οφείλω πολλά στην Ελλάδα και στο πνεύμα της και βεβαίως οφείλω στην Ελλάδα και την οικογένειά μου. Διότι αν δεν υπήρχε το ωραίο νησί της Κεφαλονιάς, δεν θα είχα δημιουργήσει με τη γυναίκα μου, εδώ και σαράντα χρόνια, την όμορφη οικογένειά μας. Γι’ αυτό θέλω να πιστέψετε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα της ζωής μου και αυτή η τιμή που μου γίνεται είναι ιδιαίτερη σημαντική για μένα.
Και μια τελευταία σκέψη: Η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η σύζυγός μου ήταν όλοι τους είτε θύματα βίας είτε ήταν πρόσφυγες και έφευγαν από αυταρχικά καθεστώτα. Στην περίπτωση της μητέρας μου, πρώτα από τους μπολσεβίκους και μετά από τους Ναζί. Στην περίπτωση του πατέρα μου από τους Ναζί. Στην περίπτωση της γυναίκας μου από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Έτσι λοιπόν έχω καταλάβει από πολύ κοντά τι σημαίνει να μην υπάρχει δημοκρατία, να μην υφίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και γι’ αυτό θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου στην προστασία της δημοκρατίας που γεννήθηκε εδώ, σ’ αυτή τη χώρα. Έτσι λοιπόν προσπάθησα, για σαράντα χρόνια, να έρθουν κοντά οι τρεις αυτές δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Επί σαράντα χρόνια, κατά τρόπο αφύσικο, ήταν μακριά η μία από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια, με πιο φυσικό τρόπο, έχουν έρθει πιο κοντά. Και αυτό, όπως είναι φυσικό, με τις ΗΠΑ ως βάση. Θέλω λοιπόν να πω ότι πρέπει να παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να έχει τη θέση που της ανήκει, να έχει η Ανατολική Μεσόγειος ειρήνη και να παίξει η Δημοκρατία τον ιερό ρόλο της.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top