ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΕΞΗΣ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ AMEN.GR:

Αναζητώντας τρόπους συνύπαρξης με τους θρησκευτικά διαφορετικούς 



Από τις αρχές της δεκαετίας του 90' και μέχρι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Ακολουθεί την αντίστροφη πορεία των περασμένων χρόνων και από χώρα εξαγωγής μεταναστών που ήταν στη μεγαλύτερη περίοδο του 20ου αιώνα έχει καταστεί χώρος υποδοχής ανθρώπων από πολλές περιοχές του κόσμου.
Το πολιτισμικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι περισσότερο μεταβαλλόμενο και γίνεται όλο και πιο διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Άνθρωποι διαφορετικής φυλής και θρησκείας επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο εγκατάστασης φέρνοντας μαζί τους τη θρησκεία τους, τα ήθη και τα έθιμα τους που σε αρκετές περιπτώσεις φαντάζουν εξωτικά σε σχέση με την παράδοσή μας.
Σχεδόν το 10% του πληθυσμού που κατοικεί στη χώρα προέρχεται πλέον από άλλες χώρες και ηπείρους, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι στη χώρα μας διαβιούν και Έλληνες πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος.
Η ύπαρξη των μεταναστών διαφορετικής φυλής και θρησκείας αποτελεί για τους αυτόχθονες σε αρκετές περιπτώσεις πρόκληση, αλλά μπορεί να καταστεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστεί και να αναπτυχθεί μέσα από την αλληλογνωριμία και τον αλληλοσεβασμό η ειρηνική συνύπαρξη.
Η πολιτισμική πολυμορφία που παρατηρείται στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της διασυνοριακής μετανάστευσης, η θρησκευτική και κοινωνική ανεκτικότητα, η ειρηνική συνύπαρξη, η αλληλοκατανόηση και ο αμοιβαίος αλληλοσεβασμός ανθρώπων διαφορετικής φυλής και θρησκείας που ζουν στην Ελλάδα θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης και διαλόγου στο διαθρησκειακό συνέδριο που διοργανώνει τη Δευτέρα το Ινστιτούτο «Εξέλιξη» υπό την αιγίδα της ελληνικής επιτροπής της UNESCO στο πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Γκάζι.
Εκπρόσωποι και οργανώσεις Μεταναστών, εκπρόσωποι Θρησκευτικών Κοινοτήτων, θρησκευτικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί, φιτητές των Θεολογικών Σχολών, πρεσβείες , Προξενεία και Ξένες Αποστολές στην Ελλάδα, επρόσωποι Κρατικών Φορέων, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες και δημοσιογράφοι θα αναπτύξουν τις περίπλοκες πτυχές αυτού του σημαντικού, όσο και επίκαιρου ζητήματος.

Ομιλητές

Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Καθητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Μάριος Μπέγζος
Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».

Κωνσταντίνος Ζάρρας
Μέλος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, της Studiorum Novi Testamenti Societas, της Society of Biblical Literature, και της European Association of Biblical Studies.

Μιχάλης Μαριόρας
Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιχάλης Τσαπόγας
Ο Μιχάλης Τσαπόγας, Νομικός και ειδικός επιστήμονςας στο Συνήγορο του Πολίτη.

Σοφολογιώτατος Ραββίνος Νεγρίν Γκαμπριέλ
Ραββίνος και ερευνητή με ενδιαφέρον στις ιδιαίτερες παραδόσεις, στις θρησκευτικές πρακτικές και στη ραββινική βιβλιογραφία των Εβραίων της Ελλάδος.

Π. Θεόδωρος Κοντίδης
Ιερέας στην καθολική εκκλησία της Αθήνας, Διευθυντής του περιοδικού «Ανοιχτοί Ορίζοντες».

Δημήτρης Μπούκης
Ποιμένας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Σοφολογιώτατος Ιμάμης Αμπντ Ρασούλ Μουνίρ
Ιατρός από το Σουδάν, Ιδρυτής Πρώτου Τεμένου Αθηνών (1983 - έως τώρα) Συνιδρυτής «Συλλόγου Μουσλουμανικών Οργανώσεων Ευρώπης»

 Δανιήλ Εσδράς
Μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος  του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως.

Αλέξανδρος Βέλιος
Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας.


Σε γενικές γραμμές, ο στόχος της συνάντησής είναι να αναζητηθούν και να συζητηθούν τρόποι ειρηνικής και εποικοδομητικής συμβίωσης σε έναν όλο και περισσότερο πολυθρησκευτικό κόσμο αναπτύσσοντας μια διάσταση αλληλογνωριμίας και συνεργασίας, καθώς ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών, ένα από τα παλαιότερα και πιο θεμελιώδη είδη κοινωνικού διαλόγου, μπορεί να γίνει αντίδοτο στην απόρριψη και στην κοινωνική βία και να αποτελέσει εργαλείο για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων με την ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Διαβάστε το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατώντας ΕΔΩ  

Διεύθυνση Πολιτιστικού Κέντρου:
Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδ. Μεγ. Βασιλείου 15 -Ρουφ) δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top