Διαβάζοντας τις αντιδράσεις των αναγνωστών στην αποκάλυψη του orthodoxia.info σχετικά με αυτό το ανορθόδοξο προσκύνημα της παντόφλας του Αγίου Γέροντα Παϊσίου ομολογώ οτι προβληματίστηκα.
Αρχικά, όταν πρωτοείδα την φωτογραφία της «λάρνακας» με τις πλαστικές παντόφλες θεώρησα πως θα ήταν κάποιο αστείο. Αναζήτησα λοιπόν την εκκλησία στην οποία έλαβε χώρα αυτό το «προσκύνημα» ελπίζοντας να ακούσω οτι πράγματι η φωτογραφία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αλλά πρόκειται για έναν ακόμη από τους διαδικτυακούς μύθους που δημιουργούν κατά καιρούς διάφοροι για να τρολάρουν, όπως λέγεται στη γλώσσα του internet, την Εκκλησία.
Έπεσα έξω! Μιλώντας με τον κληρικό που ήδη είχε δεχθεί την επίπληξη του μητροπολίτη του, διαπίστωσα πως η φωτογραφία προέρχεται από ένα γεγονός. Ο ιερέας είχε πάρει τις πλαστικές παντόφλες του Οσίου (;) και τις πήγε στον ναό του για να ευλογήσει τους πιστούς. Μου είπε ότι ήταν οικογενειακό κειμήλιο πως τις είχε φέρει ο πατέρας του από το Άγιον Όρος και ότι πράγματι ανήκαν στον Γέροντα Παϊσιο. Αν δεν είχα καλέσει εγώ τον κληρικό στο τηλέφωνο και με είχε πάρει εκείνος θα ήμουν απόλυτα βέβαιος πως κάποιος μου κάνει πλάκα. «Δηλαδή» ήθελα να τον ρωτήσω «ο πατέρας σας πήγε στο Όρος γνώρισε τον γέροντα και φεύγοντας πήρε μαζί τις παντόφλες του;». Ακόμη και ο δημοσιογράφος που απο την φύση του είναι περίεργος και ρωτάει για να μάθει, κάποιες φορές μπορεί να…. κολλήσει . Μια τέτοια στιγμή ήταν αυτή για εμένα. Η αφέλεια (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί δεν έχω αποδείξεις ή ακόμη και ενδείξεις για να υποστηρίξω κάτι άλλο, χειρότερο) του κληρικού που θεώρησε λογικό να βάλει ένα ζευγάρι παντόφλες στο κέντρο της εκκλησίας του, για να τις προσκυνήσει ο λαός με είχε αφήσει άφωνο. Μα τις παντόφλες;
Ειλικρινά δεν ξέρω τι είχε στον νου του ο ιερέας όταν σχεδίαζε αυτό το προσκύνημα αλλά βλέποντας τα αποτελέσματα της πράξης του μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως αυτό το προσκύνημα έκανε πολλαπλάσια ζημιά στην Εκκλησία από την σελίδα του «Παστίτσιου». Λέω πολλαπλάσια γιατί αυτή τη φορά η ζημιά έγινε από μέσα. Η διαπόμπευση της Εκκλησίας και του Αγίου δεν έγινε από κάποιον που δηλώνει άθεος, ή αμφισβητίας αλλά από έναν ιερέα κάτω από τον τρούλο του ναού του.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και ειδικά την ηγεσία της Εκκλησίας. Η… παντόφλα δεν είναι το μοναδικό παράδοξο. Αν την αντιμετωπίσουμε σαν ένα μεμονωμένο γεγονός ίσως χάσουμε την ουσία. Τέτοιες «μεμονωμένες» πράξεις, σήμερα εδώ αύριο εκεί, μεθαύριο πιο πέρα, αργά αλλά σταθερά μεταμορφώνουν την ορθόδοξη Εκκλησία σε κάτι διαφορετικό σε κάτι σκοτεινό τολμώ να πω.
Ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και όλες αυτές οι φωτισμένες μορφές που αποτελούν παράδειγμα διαχρονικό, παρήγαγαν θεολογία, πολιτισμό ανέπτυσσαν την Παιδεία τις τέχνες, τα γράμματα. Δεν έδιναν στους πιστούς να προσκυνούν παντόφλες. Κάποιοι από αφέλεια αλλά και ορισμένοι άλλοι συνειδητά θέλουν να γυρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία σε εποχές σκοτεινές… δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.


ΠΗΓΗ ''ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top