24 Αυγούστου 2017


Σε ακροατήριο με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών (WCC), Δρ. Agnes Abuom, και ο γενικός γραμματέας του WCC, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit, συζήτησαν πως η χριστιανική ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για να φέρει μια πραγματική αίσθηση δικαιοσύνης στα ζητήματα του κόσμου που αντιμετωπίζονται σήμερα. Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στο πώς χρειάζεται να γίνουν βαθύτερες οι σχέσεις στο ένα οικουμενικό κίνημα.
Στις παρατηρήσεις του, ο Τβέιτ είπε: "Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την πολύ εποικοδομητική και γόνιμη συνάντηση που είχαμε με τον Πάπα Φραγκίσκο σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή που ο σκοπός και οι στόχοι του οικουμενικού κινήματος έχουν μεγάλη σημασία. Με βάση αυτές τις πραγματικότητες, υπάρχει ανάγκη για μια νέα αναζήτηση για ενότητα'' είπε. "Μέσω των πολλών διαστάσεων του έργου του, το Π.Σ.Ε. συμβάλλει στην ενότητα της εκκλησίας και η ενότητα που μπορεί να εκφράσει το Π.Σ.Ε., με τη σειρά του, συμβάλλει στην ενότητα της ανθρωπότητας".
Ο Tveit πρόσθεσε: "Υπάρχει προθυμία στις περιφέρειες του Π.Σ.Ε. και πέρα ​​από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αναζητήσουν μία ενωμένη μαρτυρία και μια κοινή υπηρεσία για όσους θέλουν να ενώσουμε τις ατζέντες και τους πόρους μας για εκείνους που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας. "
Ο Tveit είπε ότι «έχουμε κοινή άποψη για το ρόλο της οικουμενικής κίνησης και των αναγκών των εκκλησιών σε έναν διαιρεμένο και εύθραυστο κόσμο».
Ο κ. Agnes Abuom υπογράμμισε: ''Η ενότητα της εκκλησίας και η ενότητα της ανθρωπότητας αλληλοσυνδέονται», προσθέτοντας: «Οι οικουμενικές προσπάθειες δεν μπορούν να είναι επιτυχείς χωρίς την βαθιά κατανόηση του τι σημαίνει να ζούμε μαζί στο σώμα του Χριστού, στην αγάπη του Χριστού. Εργαζόμαστε, κινούμαστε και προσευχόμαστε μαζί. "
"Οι πολλές εκφράσεις αντιπαράθεσης, τα μεγάλα κενά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ο εξτρεμισμός και η βία, οι ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη Γη και η κοινή κατοικία και το μέλλον μας, δημιουργούν μια συνεχή έκκληση για αυτό που υποστηρίζουμε", δήλωσε ο Αμπούμ.
Μαζί με την υπογράμμιση του σημαντικού ρόλου των ηγετών της πίστης στην αναζήτηση λύσεων για τις συγκρούσεις στον κόσμο, ο Abuom και ο Tveit μίλησαν επίσης και για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης ως τις κύριες ανησυχίες για το ζήτημα της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
"Το μέλλον της ανθρωπότητας απειλείται. Οι φτωχότεροι μεταξύ μας αισθάνονται ήδη τις χειρότερες συνέπειες από αυτές. Σας ενθαρρύνουμε και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρέπει να είναι μαζί μας κινητοποιώντας μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας, καρδιάς και προτεραιοτήτων ", δήλωσε ο Tveit.
Η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο περιελάμβανε κοινή προσευχή για ενότητα, ειρήνη και συμφιλίωση. Το κοινό ανακοινωθέν κατέληξε στη συλλογική επιθυμία να διερευνήσουν τις ευκαιρίες σε μια συνάντηση το 2018.
Επίσκεψη στη Ρώμη 23-24 Αυγούστου
Η επίσκεψη στη Ρώμη φιλοξενήθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση με τον Καρδινάλιο Kurt Koch σχετικά με την κοινή ομάδα εργασίας Καθολικής Εκκλησίας και του Π.Σ.Ε..
Ο Tveit έδωσε στον Καρδινάλιο Koch το έγγραφο του Π.Σ.Ε. με τίτλο «Ανάπτυξη της Συμφωνίας IV: Κείμενα Διεθνούς Διαλόγου και Συμφωνημένες Δηλώσεις, 2004 - 2014», το οποίο συνοψίζει τους καρπούς του οικουμενικού διαλόγου κατά την τελευταία δεκαετία.
Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον κ. Flaminia Giovanelli, υποδιευθυντή του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, και το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κλιματική κρίση και η COP23 στη Βόννη, τα πυρηνικά όπλα, η επικείμενη διαβούλευση για τη μετανάστευση και η ξενοφοβία τον Δεκέμβριο με πρωτοβουλίες οικοδόμησης της ειρήνης.
Την Τετάρτη επισκέφθηκαν επίσης ο Abuom και ο Tveit την κοινότητα Sant'Egidio.
Ο Tveit δήλωσε: "Συναντήσαμε τέσσερις νέους άντρες στη Ρώμη που έχουν έρθει στην Ιταλία ως πρόσφυγες μέσω ενός επικίνδυνου ταξιδιού στη Μεσόγειο Θάλασσα. Δυο Χριστιανοί, δύο Μουσουλμάνοι''.
Πρόσθεσε: ''Με τη συμμετοχή στα προγράμματα του Sant 'Egidio έμαθαν ιταλικά, συμμετείχαν σε εθελοντική εργασία και τώρα έχουν δουλειές''.
Ο Tveit εξέφρασε την ανησυχία του ότι "πολλοί στην Ευρώπη σήμερα βλέπουν τους ανθρώπους σαν αυτούς ως τέσσερα προβλήματα - ακόμη και ως κινδύνους. Είναι τέσσερα ανθρώπινα όντα. Τέσσερις υπέροχοι, ισχυροί νεαροί άνδρες που συνεισφέρουν στην Ευρώπη, και χρειάζονται εργασία. "



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top