Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου στο Μίνσκ της Λευκορωσίας με θέμα «Η Χριστιανική Ανθρωπολογία ενώπιον των προσκλήσεων της Νεωτερικότητας», επεσήμανε την ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των Χριστιανικών Ομολογιών, των μονοθεϊστικών (Αβραμιτικών) Θρησκειών και των πολιτικών και επιστημονικών ταγών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σημερινής εποχής που θέτουν σε αμφισβήτηση βασικές παραμέτρους της Χριστιανικής Ανθρωπολογίας. Ο Πατριάρχης ανεφέρθη όλως ιδιαιτέρως στη σημασία του θεολογικού διαλόγου της Ορθόδοξης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και του ακαδημαϊκού διαλόγου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
Στο Πατριαρχικό Μήνυμα τονίζεται η ανάγκη να διατηρείται η ισορροπία μεταξύ ορθοπραξίας και ορθοδοξίας στα πλαίσια της δυναμικής θεώρησης του ανθρώπου που καλείται από το καθ’ ομοίωσιν να μεταβεί στο κατ’ εικόνα εκπληρώνοντας τον θεόσδοτο προορισμό του. Με γνώμονα την βασική θεολογική αρχή του Μεγάλου Αθανασίου, σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς Χριστός «Θεός ων ύστερον γέγονεν άνθρωπος, ίνα μάλλον ημάς (τους ανθρώπους) θεοποιήση», στο Πατριαρχικό Μήνυμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης πρέπει να εντάσσεται στην προοπτική της εν Χριστώ μεταμόρφωσης και θέωσης, ώστε να επικρατεί επί γης το Θείο θέλημα. Συνδιοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου είναι το Ινστιτούτο Διαθρησκειακού καί Διομολογιακού Διαλόγου της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας (Πατριαρχείο Μόσχας), το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας καί το Χριστιανικό Εκπαιδευτικό Κέντρο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μητροπολίτης Μίνσκ και πάσης Λευκορωσίας Φιλάρετος. Μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου μετέφερε προς τους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος Claudio Gugerotti, Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού στην Λευκορωσία. Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, οι Καρδινάλιοι Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, και Peter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης καί Πρόεδρος του Συμβουλίου των ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Την συνάντηση χαιρέτησαν αυτοπροσώπως ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Μίνσκ Tadeusz Kondrusiewicz, ο εκ του Αζερμπαϊτζάν προερχόμενος Σεΐχης Allahshukur Pashazada, επικεφαλής της Μουσουλμανικής Διοίκησης του Καυκάσου, ο Μουφτής Abu-Bekir Shabanovich, Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης της Λευκορωσίας, ο Αρχιραβίνος Abraham Benenson, ο Victor Krutko, Πρόεδρος της Ένωσης των Ευαγγελικών Βαπτιστών, και εκπρόσωποι των Διπλωματικών Αρχών της χώρας. Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσκλήθηκε και παρέστη ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος Μεϊμάρης, Διδάκτωρ Θεολογίας.
Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 150 σύνεδροι από διάφορα μέρη του κόσμου, αναγνώσθηκαν σαράντα εισηγήσεις σχετικά με τρεις θεματικούς άξονες: α) η θεολογική θεώρηση της Χριστιανικής Ανθρωπολογίας, β) Χριστιανική Ανθρωπολογία και ανθρώπινα δικαιώματα, και γ) Χριστιανική Ανθρωπολογία και Βιοηθική. Παράλληλα, σε επί μέρους θεματικές συζητήθηκαν ζητήματα όπως ‘’Ανθρωπολογία και Κοινωνική Αποστολή του Χριστιανισμού’’, ’’Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία’’, ’’Φιλοσοφική Ανθρωπολογία’’ και ’’Η Χριστιανική Ανθρωπολογία σε διάλογο με την εκκοσμικευμένη ανθρωπότητα’’.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν κληρικοί και καθηγητές από Πανεπιστήμια και επιστημονικά Ιδρύματα της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και εκπρόσωποι του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού. Επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Καρδινάλιος Francesco Coccopalmerio, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου περί των Νομοκανονικών Κειμένων.
Στο περιθώριο των εργασιών παρουσιάστηκε το άρτι εκδοθέν Ρωσοορθόδοξο-Ρωμαιοκαθολικό Λεξικό που επιμελήθηκαν τα Ιδρύματα “Pro Oriente” και ”Russian Orthodoxy Foundation”.
ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου