Φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο έντασης και σύγκρουσης με κέντρο την περιοχή της Ιερουσαλήμ με αφορμή την ειλημμένη απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αλλάξει το status quo στο Όρος του Ναού (και τον αποκαλούμενο Τρίτο ναό) και του Τεμένους Αλ Ακτσά (του Τρίτου ιερότερου μέρους για τους μουσουλμάνους), την ασφάλεια του οποίου έχει αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν μιλάει συχνά για την Ιερουσαλήμ αναφέροντας την με το αραβικό της προσωνύμιο (Αλ Κοντς), ενώ δηλώνει ότι η πόλη είναι υπό ισραηλινή κατοχή και στηρίζει μέσω της ΜΙΤ τους Παλαιστινίους στην Ανατολική πλευρά της πόλης, θέλοντας να φανεί μελλοντικά ως «Γαζής», δηλαδή νικητής εκ μέρους όλων των μουσουλμάνων του κόσμου.
Ο Νετανιάχου από την πλευρά του υπόσχεται την υλοποίηση «εβραϊκής προσευχής στο Όρος του Ναού «πριν έρθει ο Μεσσίας», αλλά ο υπουργός ασφαλείας δηλώνει ότι όλα αυτά θα λάβουν χώρα πολύ νωρίτερα σύμφωνα με ισραηλινό ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία, ο Ze’ev Kam, ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για το πρακτορείο ειδήσεων Kan News, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να «προσεγγίσει τα αρχικά δικαιώματα των Εβραίων στο όρος του Ναού, τον πιο ιερό τόπο τους».
Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν σύμφωνα με το «Sheva» η εξής: «Μην ανησυχείτε, θα συμβεί και πριν από την άφιξη του Μεσσία» δίνοντας μια θρησκευτική χροιά στην δήλωση του.
Στην ιστοσελίδα για την υπεράσπιση του Όρους του Ναού Har-Habait, σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου είχε ήδη κάνει αυτή την υπόσχεση. Ο Yehuda Etzion, ιδρυτής της οργάνωσης υπεράσπισης του ναού, είχε στείλει επιστολή στον τότε υποψήφιο του κόμματος Likud, B. Netanyahu, ρωτώντας τον για τις απόψεις του σχετικά με τα εβραϊκά δικαιώματα στην περιοχή.
«Το δικαίωμα του εβραϊκού λαού στο ιερό τόπο του, το Όρος του Ναού, είναι αναμφισβήτητο», έγραψε ο Netanyahu, «πιστεύω ότι πρέπει να διευθετηθεί το δικαίωμα της προσευχής για τους Εβραίους σε αυτό το μέρος, και ακόμη να υπάρξει περισσότερο ελευθερία λατρείας για όλες τις θρησκείες στην Ιερουσαλήμ. Είναι σαφές ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό με την κατάλληλη ευαισθησία», είχε γράψει πριν χρόνια ο Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, ο οποίος οριοθετεί την ελευθερία και την ισότητα της θρησκείας στην χώρα, η εβραϊκή προσευχή μπορεί να λαμβάνει χώρα στο όρος του Ναού, αλλά η ισραηλινή αστυνομία, επιφορτισμένη με τη διατήρηση της τάξης, έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει κατά την κρίση της τον τρόπο εφαρμογής αυτού του νόμου.
Ως Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο Gilad Erdan είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη αυτού του καθήκοντος. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε την εβραϊκή εορτή του Tisha B’Av, η οποία συνέπεσε με την μουσουλμανική εορτή του Eid al-Adha.
Οι μουσουλμανικές θρησκευτικές αρχές τότε έκλεισαν όλα τα τζαμιά στην Ιερουσαλήμ, εκτός από το Τέμενος Al Aqsa στο Όρος του Ναού και ζήτησαν από τους Παλαιστινίους να εμποδίσουν τους Εβραίους να επισκεφθούν την περιοχή.
Η ισραηλινή αστυνομία καθυστέρησε την είσοδο στους Εβραίους στον τόπο αυτό, μέχρι να τελειώσουν οι μουσουλμάνοι τις προσευχές τους, αλλά οι Παλαιστίνιοι παρέμειναν στην περιοχή μαζικά έχοντας μέσα τους οργή, έτοιμοι να αντιδράσουν.
Αντί να απαγορεύσει την είσοδο των Εβραίων, η ισραηλινή αστυνομία επέτρεψε στους Εβραίους να επισκεφτούν το όρος του Ναού. Έτσι, 1.729 Εβραίοι μετέβησαν στο όρος του Ναού και λόγω της ημέρας προσευχήθηκαν στην μήμη της καταστροφής του Εβραϊκού Ναού, ακριβώς εκεί που κάποτε στέκονταν ο ναός αυτός, προκαλώντας αντίδραση στους Παλαιστίνιους (ο Ναός καταστράφηκε το 77 μ.χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο).
Στις αποδοκιμασίες των Παλαιστινίων για χρήση βίας, ο Ερντάν απάντησε υποστηρίζοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραίτητη στο Όρος του Ναού.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια αδικία στο status quo που υπήρχε από το ’67», ανέφερε ο ίδιος στον Ραδιοφωνικό σταθμό Ισραήλ-90. «Όπως αναφέρει η συμφωνία μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, η ισχύ του status quo της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διέπει τις ιερές τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ έχει ισχύ, επιτρέποντας την περιορισμένη προσευχή μη μουσουλμάνων (Εβραίων- Χριστιανών) σε μουσουλμανικές τοποθεσίες.
«Πρέπει όμως να εργαστούμε για να το αλλάξουμε αυτό, έτσι ώστε μελλοντικά οι Εβραίοι, με τη βοήθεια του Γιαχβέ, να μπορούν να προσεύχονται στο Όρος του Ναού», δήλωσε ο Ερντάν. «Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με διπλωματικές συμφωνίες όμως και όχι με βία», κατέληξε ο ίδιος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν το Ισραήλ κατέκτησε το Όρος του Ναού το 1967, υπήρχε ένα τζαμί.
Το 2009, 5.658 Εβραίοι ανέβηκαν στον Όρος του Ναού ενώ ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέχρι το 2015. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, επισκέφτηκαν το χώρο 25.000 Εβραίοι.
«Καταδικάζουμε πλήρως τις παραβιάσεις του Ισραήλ στο ιερό τζαμί Al-Aqsa», γράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi στο Twitter.
«Οι παράλογες ενέργειες της κατοχής του μέρους αυτού από τις [ισραηλινές] αρχές και οι προσπάθειες αλλαγής του status quo στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, θα οδηγήσουν μόνο στη διόγκωση της σύγκρουσης, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις του», τόνισε ο ίδιος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου