ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος θα είναι ο φετινός τιμώμενος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «New York Hilton Hotel».
Επίσης, το εσπέρας της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου το Τάγμα των Αρχόντων θα απονείμει το βραβείο «Nicholas J. Bouras» στον δικηγόρο και Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννη Ζαβιτσάνο.
Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επιδώσει στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, Πρόεδρο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούμενος από τον Διοικητή του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη.
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, είχε δηλώσει σχετικά πως «ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος είναι αφοσιωμένος υπερασπιστής της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς τα προνόμιά του αμφισβητούνται ή κι ακόμα απορρίπτονται από μερικούς και τίθενται υπό τρομερή πίεση από άλλους. Ηδη στην Ουκρανία έχει επιδείξει Σολομώντεια σοφία η οποία απαιτείτο για την ενότητα της Εκκλησίας και την καθιέρωσή της ως ένα αναπόσπαστο μέλος στην ομάδα των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών».
Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθιερώθηκε το 1986, με σκοπό να τιμήσει οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα που έχουν ξεχωρίσει με τις συνεχείς προσπάθειές τους να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων και το δικαίωμά τους για ελευθερία πίστης και λατρείας.
Ονομάστηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος ήταν στον Οικουμενικό Θρόνο από το 1948 έως το 1972. Πριν από την εκλογή του ως Οικουμενικός Πατριάρχης, ήταν ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
Μεταξύ άλλων, με το βραβείο έχουν τιμηθεί οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Jimmy Carter και George H. W. Bush, η μητέρα Τερέζα, ο Elie Wiesel, ο Mikhail Gorbachev, ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζέιμς Σταυρίδης, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η Αιμιλία Καμβύση και ο Ευστράτιος Βαλάμιος, εκπροσωπώντας τους ψαράδες της Λέσβου και τα ελληνικά νησιά, καθώς και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος και η πρεσβυτέρα Ξάνθη Καρλούτσου.
Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος είναι μόλις 40 ετών, γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα καθότι σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο παρελθόν δημοσιογραφούσε σε πνευματικά έντυπα και θρησκευτικά ιστολόγια.
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος κατά κόσμον Σεργκέι Ντουμένκο, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1979 στο χωριό Βόλκοβο της περιοχής Ιβάνοβσκι στην περιφέρεια της Οδησσού.
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μπουκοβίνα. Μετά το σχολείο ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Κιέβου, από όπου αποφοίτησε το 1999 με άριστα.
Πήρε το διδακτορικό του από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, ενώ στη διατριβή του ασχολήθηκε με τη «Διαμόρφωση εκκλησιαστικών κανονικών συλλογών την περίοδο περί τη Σύνοδο της Νίκαιας και τα χαρακτηριστικά τους».
Από το 2003 μέχρι το 2005 δίδαξε στη Σχολή του Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς είχε τη θέση του γραμματέα της Επαρχιακής Διεύθυνσης του Ρόβνο και διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Δανιήλ του Ρόβνο και Οστρόζιε.
Ηταν συντάκτης της διαδικτυακής πύλης «Ορθόδοξο Ρόβνο» και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Πνευματικό πεδίο». Είναι μέλος της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2008 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στις 20 Ιανουαρίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος. Εχει λάβει πολλά εκκλησιαστικά και κρατικά βραβεία και παράσημα. Επιδίδεται σε μεταφράσεις των Πατερικών κειμένων στα Ουκρανικά.
Υπογραμμίζεται ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας θα είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό προτέρημα για τις σχέσεις και συνεννοήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου υπενθυμίζεται πως η επίσημη γλώσσα είναι η Ελληνική.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε προ έτους Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία κατέβαλλε και καταβάλλει προσπάθειες το Πατριαρχείο Μόσχας με διάφορα ανίερα μέσα, συμπεριλαμβανομένης προπαγάνδας και εκβιασμών για την μη αναγνώρισή της.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου η Εκκλησία της Ελλάδος με έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αψήφησε τις πιέσεις και «απειλές» του εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ρωσίας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και προχώρησε στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Υπήρξε ένας ελάχιστος αριθμός ενιστάμενων ιεραρχών οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, χωρίς να μπορέσουν να επιτύχουν τίποτε πέρα από το γεγονός ότι έδωσαν αφορμή σε περιθωριακά κυκλώματα να καθυβρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου