Μήνυμα ενότητας και αδελφοσύνης στάλθηκε από τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες της Διεθνούς Επιτροπής του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξων και Αγγλικανών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, στην ιστορική έδρα των Αγγλικανών, στο Canterbury του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επίσκεψή τους στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας του Margate.
Στο πλαίσιο των εργασιών του διαλόγου τελέστηκε χθες Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Προέδρου των Ορθοδόξων, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, στην παρακείμενη στο Canterbury Ορθόδοξη Ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Ελληνικής Κοινότητας του Margate που ανήκει στην εκκλησιαστική Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας αναφέρθηκε στις ευθύνες του κάθε χριστιανού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των λαών και την παγκόσμια ασφάλεια, αναφέροντας βασικά σημεία της εγκυκλίου των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης για τον ρόλο των απανταχού Ορθοδόξων στον σύγχρονο κόσμο.
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας Σεβ. κ. Νικήτα ο οποίος και τους καλωσόρισε, τονίζοντας τη σημασία του Θεολογικού Διαλόγου σε εποχές δύσκολες όπου η συνεργασία των Εκκλησιών μας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για να προστατευθεί η Ανθρωπότητα, ευχόμενος κάθε επιτυχία εις τας εργασίας της Επιτροπής. Τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή του Διαλόγου αναφέρονται στην Οικολογική κρίση και σε θέματα Βιοηθικής.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ. Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας και ο προϊστάμενος του ναού Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων προσέφεραν την πατροπαράδοτη φιλοξενία προς όλους τους επισκέπτες, όπου είχαν και την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με μέλη της Παροικίας μας και να θαυμάσουν την αφοσίωσή τους και τους αγώνες τους να διασώσουν με κάθε τρόπο την ελληνορθόδοξη ταυτότητα των παιδιών μας.
Τα μέλη της Επιτροπής είναι από Αγγλία, Ιρλανδία, Ουαλλία, Η.Π.Α. , Βραζιλία, Αυστραλία, Σρι Λάνκα, Νότιο Αφρική, Ζιμπάμπουε, Βέλγιο, Σερβία, Ρουμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Αλβανία, και Κύπρο.
Από την πλευρά των Ορθοδόξων, στον Θεολογικό αυτό διάλογο συμμετέχουν οι:
-Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Συμπρόεδρος (Οικουμενικό Πατριαρχείο)
-Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χρηστάκης, Συγγραμματέας
-Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ Κυκκώτης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας),
-Πρωτοπρεσβύτερος κ. Jonathan A. Hemmings (Πατριαρχείο Αντιοχείας)
-Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων),
-Καθηγητής Δρ. Bogdan Lubardic (Πατριαρχείο Σερβίας)
-Μητροπολίτης Τιργοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας)
-Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Giorgi Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας)
-Μητροπολίτης τέως Κιτίου κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Κύπρου)
-Καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (Εκκλησία της Ελλάδος)
– Καθηγητής κ. Nathay Hoppe (Εκκλησία της Αλβανίας)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top