Στο ιστολόγιο
 orthodoxia.info δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου ε.ε. άρθρο με τίτλο «“Οχι” και από τη Γεωργία στη σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν» (βλ. https://orthodoxia.info/news/%ce%bf%cf%87%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba/). Το άρθρο αυτό αναφέρει μια μετάφραση τς επιστολς το Πατριάρχου Γεωργίας προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων από τα Γεωργιανά στα Ελληνικά από τον Nicolas Gurgenidze (N.G.), καθώς και τα πρωτότυπα το Πατριαρχείου στα Αγγλικά και Γεωργιανά.
H μετάφραση το N.G. όμως, που δυστυχς αναδημοσιεύτηκε από πολλά εκκλησιαστικά και μή ιστολόγια, αποδίδει άλλο νόημα απ’ ότι το αγγλικό πρωτότυπο και δεν αποδίδει την αλήθεια και το πνευματικό βάθος το Πατριάρχου Γεωργίας. Υποστηρίζει αυθαίρετα ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας υποδεικνύει στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ότι δεν μπορε να συγκαλέσει την συνάντηση στο Αμμάν και ότι γι’ αυτό τον λόγο δεν θα παραβρεθε. Από το αγγλικό πρωτότυπο όμως προκύπτει ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας – ενώ σημειώνει ότι ο Οικ. Πατριάρχης και μερικοί άλλοι  προκαθήμενοι δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση -, εύχεται, ελπίζει ότι τελικά με την Χάρη του Θεού θα πραγματοποιηθε η σύναξη τν προκαθημένων με την συμμετοχή όλων τν Εκκλησιν επειδή ο αμοιβαίος διάλογος είναι πολύ αναγκαος για την ενότητα στην Εκκλησία. Στην επιστολή του ο Πατριάρχης Γεωργίας δεν προβαίνει σε απόφαση αλλά αφήνει ανοικτό το θέμα τς συνάξεως μέχρι την τελευταία στιγμή και τονίζει ότι εάν δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ τν εκκλησιών, τότε θα απέχει από την συνάντηση.
Δημοσιεύσαμε σε άρθρο μας την μετάφραση τς επιστολς από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, την οποία αναδημοσίευσε η Romfea.gr. Τo γεγονός αυτό αναστάτωσε μερικούς οι οποίοι θέλουν τα λόγια το Πατριάρχου Γεωργίας να εξυπηρετούν την διάσπαση το Οικουμενικο Πατριάρχου και όχι την ενότητα τς Εκκλησίας. Υποστηρίζουν ότι η μετάφραση που παραθέσαμε «αποτελεί ουσιαστικά «παράφραση» και δεν αποδίδει το αληθές νόημα του πρωτότυπου κειμένου που γράφτηκε στα γεωργιανά, αλλά ούτε και αυτής της επίσημης αγγλικής απόδοσής του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Γεωργίας.»
Για το λόγου το αληθές παραθέτω εδώ τις συγκεκριμένες φράσεις ξεκινώντας από τα Αγγλικά και την μετάφρασή μας στα Ελληνικά, στη συνέχεια τα Γεωργιανά και τέλος η ελληνική μετάφραση το N.G.. Ακόμη και με την βοήθεια τν διαφόρων μεταφραστικν προγραμμάτων μπορε ο καθένας να διαπιστώσει την αλήθεια για την ενότητα που πρεσβεύει ο Πατριάρχης Γεωργίας.
1.   However, as he and some of the primates of churches did not respond positively to this invitation, your objective, which is also the wish of all of us, may have impediments on the way to its accomplishment.
Ωστόσο, εφ’ όσον αυτός και μερικοί των Προκαθημένων Εκκλησιών δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σ’ αυτή την πρόσκληση, ο στόχος Σας, που είναι επίσης η ευχή όλων μας, μπορεί να έχει εμπόδια στο δρόμο επιτεύξεώς του.
მაგრამ ვინაიდან მან და ზოგიერთმა ევლესიის მეთაურმაც არ ისურვეს ესიმ მიზანსრაც თქვენ გაქვთდა რაც ყველა ჩვენგანის სურვილიცააშესაძლოა დაბრვოლებები შეექმნას.
N.G.: αλλά μερικοί Προκαθήμενοι δεν θέλησαν καν να συμμετάσχουν, διότι Εσείς συγκαλείτε (αυτήν την «σύναξη»). Ο σκοπός που έχετε Εσείς είναι και η επιθυμία μας,αλλά μπορεί αυτός ο σκοπός να έχει πολλά εμπόδια.
2.   But if this consent cannot be attained we will refrain from coming to the gathering.
αλλά εάν αυτή η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί, θα απέχουμε από την συνάντηση. 
ხოღო თუ ერთობა ვერ შედგება, (translate.google.comεάν δεν υπάρχει ενότητα,) ამ ეტაპზე თავს შევიკავებთ ჩამოსვღისაგან.
N.G.: αλλά εφόσον δεν θα υπάρχει η ενότητα, αυτή τη στιγμή κρίνουμε σκόπιμο να μην συμμετάσχουμε. 
3.   We hope that with God’s blessing the synaxis of the primates of the orthodox churches will be attained, and the issues, which do harm our unity, will be evaluated according to the canonical norms of the Church. 
Ελπίζουμε ότι με την ευλογία του Θεού, η σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα επιτευχθεί, και ότι τα θέματα τα οποία ζημιώνουν την ενότητά μας, θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τους κανονικούς όρους της Εκκλησίας.
ვიმედოვნებთღვთის წყალობითმართლმადიდებელი ეკლესიის მეთაურთა სინაქსისი განხორციელდება და ეკლესიური კანონიკური ნორმების დაცკით შეფახდება ის თემებირაც აზიანებს ჩკენს  ურთიერთობებხ.
N.G.: Ελπίζουμε ότι η σύναξη των προκαθημένων θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των νόμων του εκκλησιαστικού δικαίου και μάλιστα θα τονιστούν τα θέματα τα οποία ζημιώνουν την ενότητά μας.


Νικόλαος Γ. Σαββόπουλος
Θεολόγος


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top