ierarxia antioxeias
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Στις 28 Δεκεμβρίου 2019, πέρασε το κατώφλι της Πατριαρχικής έδρας του Πατριαρχείου Αντιοχείας στη Δαμασκό , ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος.
Εκεί, ο Αρχιεπίσκοπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.
Ο σκοπός της επισκέψεως του κ. Χριστοφόρου ήταν η παράδοση γράμματος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, σχετικά με την συνάντηση Προκαθημένων και Επικεφαλής Εκκλησιών στο Αμμάν.
Ο Πατριάρχης Ιωάννης παρέλαβε την επιστολή με χαρά, και διεμήνυσε στον κ. Χριστοφόρο την σταθερή στάση της Εκκλησίας της Αντιόχειας, η οποία Συνοδικώς καλούσε τους Προκαθημένους με σκοπό την εύρεση λύσης σε Πανορθόδοξα θέματα.
Μόλις 15 ημέρες μετά, ο Πατριάρχης Αντιοχείας σε κήρυγμά του μετά το πέρας Θείας Λειτουργίας, ανέφερε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως περνάει σήμερα μια ιδιαίτερη φάση που απαιτεί από όλους μας να εντείνουμε τις προσευχές και να συνεργαστούμε για την διατήρηση της ενότητας, η οποία αποτελεί εντολή του Κυρίου».
Επίσης ο Πατριάρχης Ιωάννης, έκλεισε τον λόγο του, λέγοντας τα εξής: «Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά ζητήματα καθ' εαυτά, τα αντιμετωπίζουμε πάντα μέσα στην εκκλησία και με μια εκκλησιαστική λογική που βασίζεται στις διδασκαλίες του Ιερού Ευαγγελίου, της Ιεράς Παράδοσης και του κανονικού δικαίου...»
Αυτό ήταν ένα πρώτο μήνυμα ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας, δεν έχει λάβει ακόμη τις απαραίτητες εγγυήσεις για το θέμα του Κατάρ.
Χθες, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου2020 το Πατριαρχείο Αντιοχείας με ανακοίνωσή του, άφησε με το στόμα ανοιχτό μέχρι και τα νεοφιλελέ παπαγαλάκια της «δημοσιογραφίας» τα οποία με πρόσχημα την υπεράσπιση των προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρθρογραφούν και σχολιάζουν με πεζοδρομιακό λόγο εναντίον κάθε διαφωνούντα.
Όπως ο μέχρι χθες, δορυφόρος της Ρωσίας Πατριάρχης Αντιοχείας (ελληνόφωνος και παραδοσιακός) έγινε από όλους τους κατήγορους λόγω απόφασης σε ένα λεπτό σώφρων Προκαθήμενος!
Στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας, δεν φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο λόγος της μη συμμετοχής του Πατριάρχη Ιωάννη στη συνάντηση στο Αμμάν.
Παρόλο αυτά στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου,  φαίνεται να υπάρχει σαφής υπαινιγμός για το θέμα του Κατάρ.
Η  Αντιόχεια τονίζει ότι έκανε βήματα για διευκόλυνση του ζητήματος, κάτι που ίσως δεν είδε από την απέναντι πλευρά, λίγες μόνο ημέρες πριν την συνάντηση στο Αμμάν.
Ίσως οι Αντιοχειανοί δεν πείστηκαν πως το θέμα του Κατάρ θα επιλυθεί στο Αμμάν, και έκαναν λόγο για σεβασμό στην "ομοφωνία των εκκλησιών" όσον αφορά γενικές αποφάσεις σε Πανορθόδοξο επίπεδο.
Αφορμή ίσως υπήρξε και το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ, όπου εκεί δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση για την επίλυση του θέματος.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά είναι ξεκάθαρο ότι οι Εκκλησίες έχουν γίνει εθνικές, ενώ γινόμαστε καθημερινά θεατές μιας Γεωπολιτικής Ορθοδοξίας και όχι Ευαγγελικής.
Επίσης, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το θέμα του Λιβάνου, που στο μέλλον θα μας απασχολήσει όσον αφορά την δική του εκκλησιαστική ανεξαρτησία και αυτοκεφαλία!
Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, υπάρχουν πάντως και κάποιοι που ονειρεύονται την επαναφορά του Πατριαρχείου στην πρότερη δόξα του όταν ήταν ελληνόφωνο…
Πάντως εν Συνόδω σίγουρα ακούστηκαν πολλά και διάφορα, που ίσως να μην μάθουμε ποτέ....

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top