Rivlin ChristianLeaders
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Η κυριαρχία του κράτους του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, που αναγνωρίστηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από ένα μήνα, δεν θα επηρεάσει την ελευθερία που απολαμβάνουν οι χριστιανικές εκκλησίες.
Αυτό δήλωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Επικεφαλής και Εκπροσώπους των Εκκλησιών και των χριστιανικών κοινοτήτων που βρίσκονται στο Ισραήλ.
«Το κράτος του Ισραήλ είναι βαθύτατα προσηλωμένο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων που αφορά την εκτέλεση των θρησκευτικών υπηρεσιών όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ και όλου του Ισραήλ,» - δήλωσε ο Πρόεδρος Ριβλίν, απευθυνόμενος στους Θρησκευτικούς Ηγέτες που τον επισκέφθηκαν στην Προεδρική Κατοικία.
Συγκεκριμένα παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Αριέχ Ντέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, ο Πατριαρχεύων του Λατινικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Pierre Battista Pizzaballa, ο Φραγκισκανός ιερέας π. Φραντζέσκο Παττόν και άλλοι Εκπρόσωποι.
"Οι συναντήσεις με εκπροσώπους των Εκκλησιών είναι πάντα σημαντικές για μένα, αλλά σε δύσκολες στιγμές καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ριβλιν.
Επίσης ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέφερε ότι "τα τελευταία χρόνια, η περιοχή μας έχει γίνει αρένα αιματοχυσίας, και έχει βιώσει μόνο πόνο! Κατά τη διάρκεια αυτής της θλιβερής περιόδου, καμία κοινότητα δεν έχει υποστεί τέτοιες διώξεις όπως οι χριστιανοί σε όλες τις χώρες που μας περιβάλλουν. Μαζί με όλους σας, προσεύχομαι για την ευημερία τους."
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μίλησε και ο Υπουργός Εσωτερικών Αριέχ Ντέρι - συνιδρυτής του κόμματος Σας, υπερορθόδοξο κόμμα των σεφαρδιτών, υπό την ηγεσία των Ελί Γισάι και υπό την πνευματική καθοδήγηση του ραβίνου Οβάντια Γιοσέφ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ντέρι, η Ιερουσαλήμ «θα παραμείνει για όλους τους πιστούς μια πόλη ειρήνης στην οποία όλοι μπορούν να προσευχηθούν με το πνεύμα της ελευθερίας και της ισότητας».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, σημείωσε ότι τα μάτια του κόσμου επικεντρώνονται στην Ιερουσαλήμ και μιλούν για τη σημασία της πόλης ως «σύμβολο της ειρήνης».
Επίσης ο κ. Θεόφιλος ξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανησυχία για πιθανή παραβιάση του «status quo» - δηλαδή τους κανόνες που διέπουν τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για την αρμονία στο θέμα της συνύπαρξης.
"Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την στάση σας, ώστε να προωθήσετε την αληθινή ακεραιότητα αυτής της Ιεράς Πόλης και την ευημερία όλων των λαών μας. Γνωρίζουμε επίσης την υποστήριξή σας τόσο στους προσκυνητές όσο και στους ντόπιους πιστούς ώστε να μπορέσουν να προσκυνήσουν τους ιερούς τόπους ελεύθερα» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Θεόφιλος.
Τέλος ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ισραηλινές Αρχές θα λειτουργήσουν ως εμπόδιο για τις ριζοσπαστικές ομάδες, που θέλουν να μετατρέψουν την Ιερουσαλήμ σε μια κλειστή κοινωνία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top