Δεν υπάρχει ανάγκη για συζητήσεις σχετικά με τα θέματα αυτοκεφαλίας σε μια περίοδο όπου ο ορθόδοξος κόσμος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη ανάγκη ενότητας εν όψει σύγχρονων προκλήσεων και απειλών. Αυτό δήλωσε ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Ι΄ της Αντιόχειας και πάσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σερβία στις 14 Οκτωβρίου 2018, αναφέρει η ιστοσελίδα της «Ορθοδόξου Ζωής» με αναφορά στο Ria.ru.
«Οι λόγοι για την επίσκεψή μας στην αδελφή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οι δεσμεύσεις μας να εξετάσουμε μαζί όλα όσα περιπλέκουν τώρα τις σχέσεις των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τι είδους αναγκαιότητα υπάρχει για να συζητήσουμε τώρα τα ζητήματα των αυτονομιών ή των αυτοκεφαλιών όταν χρειαζόμαστε πάνω απ ‘όλα την ισχυρή ενότητα όλων των ορθοδόξων Χριστιανών; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να εξετάσει τα προβλήματά της σε μία γενική Σύνοδο που θα συγκεντρώσει πορκαθημένους όλων των τοπικών εκκλησιών», είπε ο Πατριάρχης Ιωάννης.
Ο πατριάρχης επεσήμανε επίσης την ανάγκη να προσεύχεται θερμά στον Κύριο Ιησού Χριστό «ώστε να μπορεί να εκτρέψει από την Εκκλησία Του όλα τα κύματα των πολιτικών παγίδων, των ιστορικών αναταραχών και του καταστρεπτικού πνεύματος του ατομικισμού, ώστε να μπορέσει να λάμψει το πνεύμα της δόξας Του».
«Αδελφοί εν Κυρίω, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η εποχή που ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός θα γίνει μια λέξη και ένα σταθερό σώμα μέσα στο χάος αυτού του κόσμου που χαρακτηρίζεται κυρίως από διαιρέσεις. Η ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου αποτελεί εγγύηση ότι ο Χριστός παραδόθηκε στα χέρια μας, ενώ η αρμονία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι, κατά πρώτον, αυτό που διατηρεί την ενότητα και την αλληλεγγύη του», είπε ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Ι΄ της Αντιόχειας.

DECR Communication Service (Μτφ: Ο.Τ.)


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top