Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με τον Γέροντα Εφραίμ της  Αριζόνας


Μια ευλογημένη και ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Ελπιδοφόρος στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα.


Στη φωτογραφία που βλέπετε την οποία εξασφάλισε το Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία, ο Σεβασμιώτατος συνάντησε τον Γέροντα Εφραίμ με τον οποίο κάθισε γι αρκετή ώρα στο αρχονταρίκι  ενώ στη θεία λειτουργία που ετέλεσε, με το πέρας αυτής αναφέρθηκε στην αγιοποίηση του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή  ενώ μίλησε για την σημασία του Μοναχισμού και στην προσφορά του παγκοσμίως αλλά και στην Αμερική εν μέσω των αιώνων.

Οι Πατέρες της Μονής καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο ευχαρίστησαν για τον κόπο που έκανε να βρεθεί κοντά τους σχεδόν μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη τους για το ενδιαφέρον του και την παρουσία του στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου.

Στην προσφώνησή του μάλιστα ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου,  αναφέρθηκε στο έργο του Γέροντά τους,  Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας και στο θαύμα του Μοναχισμού για το οποίο ο ίδιος πάσχισε αρκετά , λέγοντας ότι περιμένουν κι ευελπιστούν να έχουν την στήριξή του Αρχιεπισκόπου στο δύσκολο έργο που επιτελείται στην Αριζόνα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ, γνήσιου γόνου του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, εξέφρασε την πίστη του ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος θα συμπαρασταθεί στο έργο που ξεκίνησε ο Γέροντάς τους.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, για τον οποίο προσμένουν  όπως είπε να έρθει η ευλογημένη ώρα της αγιοκατάταξης.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Αριζόνα λέγοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Αριζόνα και συναντά τον Γέροντα Εφραίμ τονίζοντας ότι είχε την ευλογία να ακούσει πνευματικούς λόγους από το τίμιο στόμα του και να γνωρίσει και την αδελφότητα.

» Αυτή τη φορά με αξιώνει ο Θεός να σας επισκεφθώ ως Αρχιεπίσκοπος, αυτής της ωραίας Αρχιεπισκοπής που βρίσκεται στην κορωνίδα του οικουμενικού θρόνου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος , ενώ έκανε αναφορά στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος  που ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πατριάρχη τον Ιερό Φώτιο της οποίας ήταν Ηγούμενος»

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό της Ιεράς Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος,  αναφέρθηκε στο πως και ο ίδιος με την ευχή του Πατριάρχη κατάφερε να δημιουργήσει αδελφότητα στη Μονή της Αγίας Τριάδας, ενώ μίλησε για τα πνευματικά εφόδια και την άσκηση αλλά και για τα δάκρια των Μοναχών που ίσως τελικά θα είναι αυτά που θα βοηθήσουν να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μιας και όλα τα άλλα ως τώρα απέτυχαν.

Σας παρακαλώ και εσάς ως πατέρες να ενώσετε τις πνευματικές σας προσπάθειες με τις προσπάθειες της Αγίας Τριάδος της Χάλκης, να δημιουργήσει τις πνευματικές εκείνες προυποθέσεις ώστε να καρποφορήσει και πάλι το έργο του Κυρίου και να δώσει στην Εκκλησία κληρικούς.

Το μυστικό του Μοναχού και του Κληρικού είναι εάν και κατά πόσον προσεύχεται, εάν και κατά πόσον επικοινωνεί με τον Κύριο

Εδώ στην Αριζόνα ευλόγησε ο Θεός και ήρθε ένας Άγιος Γέροντας , ο Γέροντάς σας, ο Γέροντας Εφραίμ. Βρήκε μια έρημο. Η Αμερική δεν ήταν  μόνο έρημος φυσική αλλά έρημος πνευματική και έρημος διψώσα, έρημος που έψαχνε μοναστήρια. Ήρθε ο Γέροντας και «της ερήμου το άγονον εγεώργησε».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top