Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Συνέντευξη τύπου στα Κυπριακά ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος B΄.
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο, καθώς και την Εκκλησία της Κύπρου τον τελευταίο καιρό.
Σχετικά με το θέμα που αφορά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι "το όλο θέμα η προσωπική μου άποψη το έχουν παρακάνει. Θέλω μία εκκλησία δυνατή να έχει άποψη γιατί υπερέβησαν τα εσκαμμένα οι διάφοροι και τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες".
"Δεν είναι αυτή η κουλτούρα του λαού μας. Πήραν θάρρος και δεν νομίζω ότι η εκκλησία μπορεί να σιωπά έναντι αυτών των καταστάσεων. Ξετσιπώθησαν. Για αυτό να προσγειωθούν οι πάντες, έχουμε ένα θρησκευόμενο λαό και δεν μπορεί ο καθένας να πετάσσεται ίσια πάνω. Για αυτό να κάτσουν όλοι κάτω τη μάππα δεν μπαίνουμε στα προσωπικά του καθενός, όλους τους αγαπούμε αλλά να μάθουν να σέβονται την εκκλησία να σέβονται τον πλάστη και δημιουργό μας και να μην βρίζουν τα θεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
Επίσης ο κ. Χρυσόστομος με αυστηρό ύφος δήλωσε ότι η εκκλησία είναι παρούσα, δεν φοβάται κανέναν και ότι δεν θα βάλει νερό στο κρασί της.
Για Ουκρανική Εκκλησία
Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος για την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εμείς κρατούμε μία στάση αυστηρή, θέλουμε την Ορθοδοξία ενωμένη και εργαζόμεθα να μην προκληθεί σχίσμα".
Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε: "Προσπαθήσαμε και αρχίσαμε να βλέπουμε διάφορους Προκαθημένους Εκκλησιών και αντιληφθήκαμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήθελε κάτι τέτοιο, μετά είπαμε φονον επράξαμεν; Σταματούμε εδώ!"
"Ως Εκκλησία της Κύπρου δεν είπαμε πως αναγνωρίζουμε, αλλά ούτε δεν αναγνωρίζουμε. Εμείς κρατούμε μια ουδέτερη σχέση, και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους" - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Για την σχισματική ρωσική Εκκλησία στα Κατεχόμενα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ θα ενημερωθεί αρμοδίως από το Διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) αναφορικά με το θέμα των ρωσόφωνων χριστιανών που διαμένουν στην κατεχόμενη Κερύνεια και φέρονται να εκκλησιάζονται από ρωσόφωνο ιερέα.

Το θέμα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε «ρωσική ορθόδοξη εκκλησία βορείου Κύπρου» και τη τέλεση για αυτή λειτουργιών στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Πάνω Κερύνειας και στο εκκλησάκι της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη, απασχόλησε την τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ενημέρωσε τους Συνοδικούς για την πληροφόρηση που συγκέντρωσε για το θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Εκκλησία της Κύπρου θα προβεί σε όλα τα δέοντα διαβήματα προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών καθώς το θέμα πέρα από εκκλησιαστικά ατοπήματα περιέχει και ζητήματα που άπτονται του εθνικού θέματος.

Σε δήλωση του την Παρασκευή ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως η ενημέρωση της οποία έτυχε η σύνοδος από τον Άγιο Κυρηνείας οι ρωσόφωνοι που σχετίζονται με το θέμα των εκκλησιασμών είναι 40 με 50 άτομα.
Διευκρίνισε πως αν όντως αυτός είναι ο αριθμός το θέμα δεν είναι τόσο ανησυχητικό καθώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν ενορία, αλλά ανέφερε αν είναι περισσότεροι και δυνατόν να δημιουργούν ενορίες ή ενορία το θέμα θα είναι πολύ ανησυχητικό.
Για τον Θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη; 
Σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα του Ανδρέα Πιτσιλλίδη για επαναφορά του στην εκκλησία μετά τον αφορισμό του ο Μακαριώτατος ήταν ξεκάθαρος.
«Αν ζητά συγχώρεση θα τον συγχωρέσω αλλά αν εμμένει στις ανοησίες που έλεγε, δεν υπάρχει συγχώρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στις επιστολές που έστειλε σε όλους τους συνοδικούς και στον ίδιο δεν διαπίστωσε ότι ο κ. Πιτσιλλίδης μετανιώνει για όσα είπε.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατέληξε ότι είναι στη διάθεση του κ. Πιτσιλλίδη αν μετανιώσει.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top