Η πρώτη αντίδραση της Ρωσικής εκκλησίας στα όσα είπε ο Βαρθολομαίος

Δεν συνιστά αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών η κοινή λειτουργία του Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι η άποψη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


«Η κοινή λειτουργία του Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν σημαίνει αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών από τον επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας», επισημαίνει η Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημονεύει τον «Μητροπολίτη Επιφάνιο» σε κάθε λειτουργία και αν θεωρήσουμε ότι η λειτουργίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σημαίνει αναγνώριση της «PCU» ( σ. σ σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας), θα πρέπει να σταματήσουμε την επικοινωνία με όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών».

«Άρα λοιπόν οι συνέπειες που αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (της 17ης Οκτωβρίου) μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή εάν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρχίζει να τιμά το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας ειδάλλως, για παράδειγμα, μέσω ενός μηνύματος ή εκκλησιάσματος,που μαρτυρά την αναγνώριση μιας μη κανονικής κοινωνίας ουκρανικών σχισματικών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπό Ιερώνυμο για την εναρμόνιση του με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.


3 comments:

  1. Εκκλησιολογια Νουρέγιεφ...

    Δηλαδή η εγγραφή του στα Διπτυχα της κρατικής "εκκλησίας" δεν σημαίνει αναγνώριση?

    Αντε να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τήν είδηση τού sputniknews

    [... «Άρα λοιπόν οι συνέπειες που αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (της 17ης Οκτωβρίου) μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή εάν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρχίζει να τιμά το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας ειδάλλως, για παράδειγμα, μέσω ενός μηνύματος ή εκκλησιάσματος,που μαρτυρά την αναγνώριση μιας μη κανονικής κοινωνίας ουκρανικών σχισματικών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.]

    Άρα ... ένα θαυμαστικό (!) καί πολλά,μά πάρα πολλά, ερωτηματικά (;;;...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υστερόγραφο γιά τό «ειδάλλως»

    "ειδάλλως, για παράδειγμα," καί σημείωση γράφοντος ΚΧ
    Μήπως είχε υπόψη τό «εί τε άλλως» ή απλά, «διαφορετικά» ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top