oikoumenikos australais


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕN ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': O OIK. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΕΙ ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ. 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΗΓΟΥΝΤΑΙ. ΟΣΟΙ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΙ. Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΠΕΣ;





Στη διαχρονική θυσιαστική προσφορά της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, στο Φανάρι, όμιλο καθηγητών και μαθητών από το ΕΠΑΛ Γρεβενών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου και των βοηθών Επισκόπων αυτού.
"Το να έρχεται κάποιος στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδρομή, έστω και επιμορφωτική, εκπαιδευτική εκδρομή, ούτε τουριστική επίσκεψις, αλλά είναι ένα προσκύνημα", είπε ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος, ιδιαιτέρως, προς τους μαθητές, και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι μόλις είχε επιστρέψει από το ταξίδι του στο Abu Dhabi δεν θα μπορούσε να μην τους συναντήσει, καθότι το Πατριαρχείο πάντοτε μεριμνά και ενδιαφέρεται για τη νεολαία που αποτελεί το μέλλον, αλλά και διότι οι συγκεκριμένοι μαθητές προέρχονται από μία πολύ αγαπητή Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.
"Η Κωνσταντινούπολη είναι η πνευματική μήτρα του Γένους μας, εδώ είναι η κιβωτός μέσα εις την οποία φυλάσσονται τα ιερά και τα όσια του Γένους μας", επεσήμανε ο Πατριάρχης στην ομιλία του και συνέχισε: "Και εμείς οι ολίγοι που είμαστε εδώ και διακονούμε την Εκκλησία και την Ρωμηοσύνη από αυτό το μετερίζι, το θεωρούμε ιδιαίτερη ευλογία του Θεού και προνόμιον, γιατί σε εμάς έλαχε αυτός ο κλήρος, η ευλογία, να συνεχίζουμε μία παράδοση πολλών αιώνων, κατά τους οποίους το Πατριαρχείο μας εδρεύει εδώ και διακονεί όχι μόνο τα δικά του πνευματικά τέκνα αλλά όλη την Ορθοδοξία, όλη την Χριστιανοσύνη και όλη την ανθρωπότητα".
Όπως είπε ο Παναγιώτατος, το Πατριαρχείο, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης διακονίας του στην Πόλη, αγωνίζεται, "πότε υπό καλύτερες και πότε υπό χειρότερες συνθήκες, πολλές φορές δυσβάσταχτες συνθήκες, αλλά κάνουμε υπομονή ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες και προχωρούμε".
Με αφορμή την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκλογή του κ.Μακαρίου, καθώς και στην εκλογή νέων Ποιμεναρχών για τις έτερες δύο μεγάλες Επαρχίες του Θρόνου, Αμερικής και Μ.Βρετανίας, εξαίροντας τα χαρίσματα και των τριών Αρχιερέων.
"Και το σημαντικότερο είναι ότι οι νέοι Αρχιεπίσκοποί μας θα συνδέσουν περισσότερο τους χριστιανούς μας εκεί, σε αυτές τις μακρυνές χώρες, με το Ιερό Κέντρο, που είναι εδώ, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και το οποίον, όπως είπα προηγουμένως αποτελεί την καρδιά της Ορθοδοξίας, είναι η πνευματική μήτρα του Γένους μας. Το Πατριαρχείο έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους, αλλά και για όλους τους Ορθοδόξους, οι οποίοι έχουν την αναφορά τους εδώ. Και οι νεότερες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, από εδώ πήραν την Αυτοκεφαλία τους, την υπόστασή τους, εάν θέλετε. Δυστυχώς υπάρχουν και αγνώμονα τέκνα, υπάρχουν και αχάριστοι, οι οποίοι δεν εκτιμούν αυτά τα οποία πήραν από την Κωνσταντινούπολη, το βάπτισμα, τον πολιτισμό, το Κυριλλικό αλφάβητο, και τι δεν πήραν από εδώ. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θυσιαστικά εκένωσεν εαυτήν, άδειασε τον εαυτόν της, για να δώσει στους άλλους. Και όπως λέει ο λαός μας, ακούσαμε και το ευχαριστώ από μερικούς. Εν πάση περιπτώσει η Μητέρα Εκκλησία, επειδή ακριβώς είναι μητέρα, εξακολουθεί να αγαπά τους πάντας. Δεν υπήρξε ποτέ Μητριά όπως την κατηγόρησε ένας Μητροπολίτης από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ήταν και είναι και θα παραμείνει πάντοτε πραγματική μητέρα".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στους καθηγητές και τους μαθητές για το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για την ομιλία που πραγματοποίησε εκεί, στο πλαίσιο Διαθρησκειακού Συνεδρίου, στο οποίο είχε προσκληθεί, καθώς και γενικότερα για τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την ανάγκη σεβασμού της Δημιουργίας και προστασίας του φυ-σικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια προέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους μαθητές.
"Επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Πατριάρχης είναι σαν τη σημαία, είναι ένα ίνδαλμα", είπε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και πρόσθεσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι σαν την καρδιά στο ανθρώπινο σώμα, "πάλλεται και κινεί όλη την Ορθοδοξία".
"Εδώ είναι το Κέντρο της Ορθοδοξίας, από εδώ πάλλεται όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία και το σώμα της Ορθοδοξίας ξεκινάει να αναπνέει και να λαμβάνει αίμα από εδώ, από αυτό το Σε-πτό Κέντρο της Εκκλησίας μας", τόνισε ο κ.Μακάριος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προσκάλεσε τους μαθητές να ταξιδέψουν στην Αυστραλία για να επισκεφθούν τα ομογενειακά σχολεία και να γνωριστούν με τη νεολαία της Ομογένειας.
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος, αφού προέτρεψε τους μαθητές από τα Γρεβενά να είναι συ-νεπείς στα μαθήματά τους και πάντοτε να διαβάζουν, γιατί η γνώση, όπως είπε, δεν έχει ποτέ τέλος, προσέφερε σε εκείνους και τους καθηγητές τους μικρές ευλογίες και αναμνηστικά.
Ακολούθως ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε κατ’ ιδίαν ακρόαση στο Πατριαρχικό Γραφείο τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας μαζί με τους τρεις νέους βοηθούς επισκόπους του, τον Μελόης Αιμιλιανό, τον Κυανέων Ελπίδιο και τον Σινώπης Σιλουανό, καθώς και άλλους συνεργάτες του από την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να λάβουν την ευλογία και την ευχή του Πατριάρχου τους και να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις στην εκκλησιαστική ζωή της μακρυνής ηπειρου.
φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο
gel grevenon fanari

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top