agia sofia meleti
Την έρευνα – μελέτη του Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Αθανασίου Αγγελόπουλου, σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύει η Romfea.gr.
Ο Καθηγητής μεταξύ άλλων αναφέρεται στις Γεωθρησκευτικές και Γεωπολιτικές ουτοπίες της νέο-οθωμανικής ηγεσίας, αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπιζε τα μνημεία πολιτισμού ο ιδρυτής του νέου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ.
Σημαντική, επίσης, είναι η αναφορά του κ. Αγγελόπουλου στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γείτονος φιλοδοξεί θρησκευτικό ηγετικό ρόλο στον κόσμο του Ισλάμ. Θέλει τον εαυτό του προστάτη, αφ’ υψηλού, του Ισλάμ, κάτι που ουδέποτε η Τουρκία θα επιτύχει κάτι τέτοιο, λόγω κακής προϊστορίας με τον Αραβικό Κόσμο και κατωτέρου πολιτισμού.
Και καταλήγει συμπεραίνοντας πως, οι κυβερνήσεις των δύο λαών, που τους συνδέουν δεσμοί φιλίας και συνύπαρξης, επιβάλλεται να επιλέξουν το δρόμο του διαλόγου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τον σεβασμό στις Αρχές της UNESCO.
apothiki agia sofia



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top