«Θα δώσω την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για το δάσος», λέει βουρκωμένος ο αρχηγός φυλής αυτοχθόνων του Αμαζονίου, την ώρα που καίγεται το δάσος

Ο Αμαζόνιος φλέγεται με τις πυρκαγιές να έχουν προκαλέσει μια μεγάλη σε μέγεθος καταστροφή, σύμφωνα με τις αναφορές. Καθώς ηγέτες της Ευρώπης και εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να αναδείξουν την κρισιμότητα, που ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολοσνάρου προσπαθεί να υποβαθμίσει, οι άνθρωποι που ζουν στο δάσος και το αγαπούν ως ένα κομμάτι του εαυτού τους, είναι συντετριμμένοι, αλλά δηλώνουν πως είναι εκεί για να το υπερασπιστούν.
Ο Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής Mura που κατοικεί στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου, μιλά με δάκρυα στα μάτια στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που έζησε ο ίδιος και οι άνθρωποι της φυλής του, όταν είδαν το μέρος που λάτρεψαν να τυλίγεται στις φλόγες. «Θα δώσω το αίμα μου αν χρειαστεί», λέει. «Όλα αυτά τα χρόνια αντισταθήκαμε εδώ. Όταν δεν υπήρχε δρόμος, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν άρχισε η εισβολή στη γη. Κάθε μέρα που περνούσε ερχόταν η αποψίλωση και η υλοτόμηση», λέει άλλο μέλος της φυλής.  
«Μας συγκλονίζει πως το δάσος πεθαίνει συνεχώς. Αισθανόμαστε πως το κλίμα αλλάζει. Ο πλανήτης έχει ανάγκη το δάσος. Το χρειαζόμαστε εμείς και το χρειάζονται τα παιδιά μας», συμπληρώνει. 
Ο ηγέτης της φυλής δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του καθώς κοιτά την καταστροφή και λέει πως όλα αυτά τα δέντρα είχαν κάποτε ζωή.«Οι άνθρωποι θέλουν να τα καταστρέψουν κι άλλο. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να τα σώσουμε, να προστατεύσουμε την περιοχή, τη φύση, τα δέντρα και τα άγρια ζώα. 
Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη.
Στην ατζέντα βρίσκονται και οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, μια οικολογική καταστροφή που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των: Εμανουέλ Μακρόν,  Ντόναλντ Τραμπ,  Άνγκελα Μέρκελ, Μπόρις Τζόνσον, Τζουζέπε Κόντε, Σίνζο Άμπε και Τζάστιν Τριντό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. «Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top