Τη μετάφραση της επιστολής – πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Πάπα Φραγκίσκο, την οποία επέδωσε στις αρχές του Βατικανού ο Πρέσβης της Ελλάδος Αλέξανδρος Κουγιού το βράδυ της Τρίτης, έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην επιστολή, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η παρουσία του Πάπα στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους  κατάσταση.
Παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί τη Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αγιώτατε,
Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας,  βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες.
Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό  και τα αισθήματα  αλληλεγγύης  όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και  θέτει κάθε άνθρωπο προ  των ευθυνών του.
Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην  συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους.
Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης  και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή  μπορεί να  είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.
Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους  κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.
Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για  συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος  και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού  πολιτισμού.
Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε,  την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου.
                                                        ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr/story/1090643/i-prosklisi-tou-pr-paulopoulou-ston-papa

3 comments:

 1. Αφού διάβασα ολα τα σχετικά άρθρα με το θέμα παρατηρώ τα εξής: το ένα λέει ότι ο πάπας ο ίδιος το ξεκίνησε, το άλλο ότι ο Βαρθολομαίος το οργάνωσε, το άλλο λέει ο πρόεδρος προσκσλεσε τον πάπα ο Ιερώνυμος κάλεσε δήθεν τον πατριάρχη κ.ο.κ.
  Μύλος η υπόθεση.
  Τελικά όλα είναι θέατρο εντυπώσεων άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Το μόνο που θα γίνει είναι να πάνε όλοι αυτοί να εκφράσουν την συμπόνοια τους, να συμπροσευχηθούν βεβαίως βεβαίως και να απέλθουν όμορφα.
  Μήπως να καλέσουν κι έναν ιμάμη αφού οι άνθρωποι είναι μουσουλμάνοι ούτως ή άλλως;

  Γιάννης Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχα όντως!!! πως τους διέφυγε ο ιμάμης;χαχαχα

   Διαγραφή
  2. Μήπως κι αυτός είναι στο πρόγραμμα, απλά θα κάνει την εμφάνισή του την τελευταία στιγμή για να μην δημιουργήσει αντιδράσεις εκ των προτέρων;
   Σημειώστε το αυτό με επιφύλαξη
   Γιάννης Κ.

   Διαγραφή

 
Top