Στις 26 Οκτωβρίου του 2019 στις 6:00 το πρωί στο χωριό Μπουντεράζ της περιοχής Ζντολμπουνόβσκιϊ στην περιφέρεια Ρόβνο έγινε βίαιη κατάληψη του Ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου που ανήκει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Την είδηση αυτή μεταδίδει το Τμήμα Ενημέρωσης και Μόρφωσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με αναφορά σε ανάρτηση στη σελίδα του Facebook “Ρόβνο. Η φωνή της Εκκλησίας”.
Όπως διηγούνται αυτόπτες μάρτυρες, πριν ξημερώσει, στην εκκλησία έφτασαν μερικά αυτοκίνητα με νεαρούς μέσα, από τα γειτονικά χωριά. Αυτοί έσπασαν τις μεταλλικές πόρτες και μπήκαν στο κτίριο του Ναού, ο οποίος ανήκει στην εκκλησιαστική κοινότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έχει χαρακτηριστεί μνημείο αρχιτεκτονικής.
Eπικεφαλής της επίθεσης ήταν ο πρώην Δήμαρχος της περιοχής Ζντολμπουνόβσκιϊ Σεργκέϊ Κοντρατσούκ, ο οποίος είναι πολύ γνωστός για δραστηριότητες επιδρομών στην περιοχή όπου ήταν ηγετικό στέλεχος.
Οι ντόπιοι κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία στο χωριό, όπως και τους εκπροσώπους της Μητρόπολης Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να διερευνήσουν όλα τα γεγονότα.
Να θυμίσουμε ότι η κοινότητα της Αγίας Σκέπης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του χωριού Μπουντεράζ της περιοχής Ζντολμπουνόβσκιϊ περιφέρειας Ρόβνο απευθύνθηκε στον Βλαντίμιρ Ζελένσκιϊ (τον Πρόεδρο της Ουκρανίας – σημ.μεταφραστή) με την έκκληση να μην επιτρέψει παράνομες ενέργειες στον ναό τους.
Στις 9 Φεβρουαρίου του 2019, στη συνέλευση των Ενοριτών η εκκλησιαστική κοινότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του χωριού Μπουντεράζ επιβεβαίωσε με ψηφοφορία κατά πλειοψηφία την αφοσίωση στην κανονική Εκκλησία και την υποστήριξη του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Ονουφρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου στο χωριό έγινε συνέλευση της κοινότητας της περιοχής, που είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της κρατικής άδειας από την ενορία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλάζοντας απλώς τα νομικά στοιχεία υπέρ της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”. Στις 11 Μαΐου οι υποστηρικτές της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας” προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη στο Ναό, με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή, στην οποία αναγκάστηκαν να παρέμβουν αστυνομικοί.
Η Εκπρόσωπος της εκκλησιαστικής κοινότητας του χωριού Μπουντεράζ Μαργαρίτα Γκουκ στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών εξιστόρησε τα γεγονότα σχετικά με την κατάληψη του Ναού. Αυτή η κατάληψη συνοδευόταν με ωμή επιθετικότητα και ξυλοδαρμό των πιστών ανθρώπων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις βιντεοσκοπήσεις.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top