agiokataxeis 1
Του Αρχιμ. Γεωργίου Αλευρά στην Romfea.gr

Στις 22 Οκτωβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λίγο πριν αναχωρήσει από το Περιβόλι της Παναγίας, επισκέφθηκε την Παντοκρατορινή Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
Καθώς γινόταν η υποδοχή του Παναγιωτάτου, ενθυμήθηκα ότι σαν σήμερα το 1991 ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, μόλις ενημερώθηκε για την εκλογή του νέου Οικουμενικού Πατριάρχη χάρηκε...ενώ με την στάση του έδειξε σε όλους μας, ότι θα πρέπει να τον αγαπούμε και να τον προστατευούμε.
Σαν άλλος Συμέων Θεοδόχος ο Άγιος Πορφύριος περίμενε να μην φύγει από την ζωή αυτή, μέχρι να πληροφορηθεί την εκλογή και την ενθρόνιση αυτού του Πατριάρχη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του στην Ιερά Επιστασία ενθυμήθηκε, πώς όταν είχε επισκεφθεί νέος την Αθωνική Πολιτεία, την προτροπή του Αγίου Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη: «να αγαπάτε και να προστατεύετε το Άγιον Όρος», την οποία συγκράτησε και έκανε πράξη από τον πρώτο χρόνο που ανέλαβε τα πατριαρχικά καθήκοντα του, ξεκινώντας το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από το Άγιον Όρος.
Γιατί όμως ο Άγιος Πορφύριος είπε στον τότε Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο να αγαπάει το Άγιον Όρος; Διότι έβλεπε με την χάρη του Θεού ότι θα είναι ο επόμενος Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας!
Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιερά Επιστασία ανέφερε με χαρά ότι είναι η 7η φορά που επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, τονίζοντας ότι είναι τιμή του  στη συμπλήρωση 28 χρόνων Πατριαρχίας να βρίσκεται στο Περιβόλι της Παναγίας.
Η αναγγελία του Οικουμενικού Πατριάρχη από το Πρωτάτο για τέσσερεις νέες Αγιοκατατάξεις Αγιορειτών Πατέρων, αποδεικνύει εμπράκτως την αληθινή αγάπη του για το Άγιον Όρος.
«Μοναχός άνευ υπακοής και άνευ εξαγορεύσεως των λογισμών γίνεται εις τας περισσοτέρας, αν όχι σε όλας τας περιπτώσεις, παίγνιο του πειρασμού» είπε ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του, κάτι που ο ίδιος απέδειξε κάνοντας υπακοή σε αυτά που του είπε ο Άγιος Πορφύριος για το Άγιον Όρος!
Σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έδειξε ότι η σωτηρία για τον κόσμο είναι μόνο ο δρόμος των Αγίων, δείχνοντας ότι το Άγιον Όρος έχει την δύναμη να αναγεννήσει τον άνθρωπο!
Γι΄αυτή την ιερή αποστολή του Αγίου Όρους είχε αναφερθεί και ο Σερ Στήβεν Ράνσισμαν λέγοντας: “...εδώ, νιώθει κανεις τι πραγματικά σήμαινε η Ορθοδοξία για τους βυζαντινούς ηγεμόνες και τον λαό της. Όντως, εδώ υφίσταται μια αναγέννηση.”
Ακόμη, ο Άγιος Παϊσιος έλεγε ότι “το Βυζάντιο εγέννησε το Άγιον Όρος και το Άγιον Όρος με τη σειρά του μπορεί να γεννήσει ένα Βυζάντιο...”
Σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου του 312 ο Μέγας Κωνσταντίνος βλέπει εξ΄ αποκαλύψεως το “Εν τούτω νίκα” στον ουρανό και αναγνωρίζει προσωπικά ο ίδιος ότι ο Χριστιανισμός είναι η νέα θρησκεία που πρέπει να αγκαλιάσει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Από την στιγμή εκείνη αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας ιστορίας, γκρεμίζεται σιγά – σιγά ο ειδωλολατρικός κόσμος και ο χριστιανισμός μετά από τρείς αιώνες διωγμών, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο να αναγγενήσει τον κόσμο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι φανερά ο Πατριάρχης που σηματοδοτεί μετά από 1700 χρόνια, αυτό που έλεγε ο Στήβεν Ρανσισμάν: “Μερικές φορές -τι να πω- αισθάνομαι πολύ απογοητευμένος από τις άλλες Έκκλησίες της Δύσεως. Όμως, χαίρομαι με την σκέψη ότι στα επόμενα 100 χρόνια η Ορθοδοξία θα είναι η μόνη ιστορική Εκκλησία που θα υφίσταται...”




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top