Συνέρχεται αυτές τις ημέρες στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας η 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην οποία συμμετέχει ενεργά και η Εκκλησία Κύπρου. Το γενικό θέμα της Συνέλευσης είναι: Θεέ της Ζωής οδήγησέ μας στη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Τούτο συνδυάζεται με τα σύγχρονα διεθνή δεδομένα, αφού σε πολλά μέρη του κόσμου όπως και η φιλοξενούσα χώρα της Κορέας, η δικαιοσύνη και η ειρήνη δεν είναι κάτι το δεδομένο, αλλά κάτι το ζητούμενο και ποθούμενο. 
Ασφαλώς το θέμα αυτό αγγίζει ιδιαίτερα την Κύπρο με το συνεχιζόμενο πρόβλημα της εισβολής και κατοχής, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και τον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τα παρατεινόμενα φαινόμενα του θρησκευτικού φανατισμού από πλευράς των Μουσουλμάνων, που οδηγούν ακόμα και σε απώλειες αθώων ανθρώπων και ειδικότερα μικρών παιδιών.
Η συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στο ΠΣΕ είναι τακτική και ενεργής και συστιχίζεται με τη στάση της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών απέναντι στην Οικουμενική Κίνηση, ως προς την προαγωγή του διαλόγου, της συναντίληψης, της αλληλεγγύης και της ποθούμενης ενότητας των Χριστιανικών Ομολογιών. Ως εκ τούτου η δυναμική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Οικουμενική Κίνηση έχει ως στόχο τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Πίστης και Παράδοσης στις διάφορες συναντήσεις του ΠΣΕ.
Για την Εκκλησία της Κύπρου υπάρχει ο επιπλέον λόγος για την παρουσία και μαρτυρία της που αφορά στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λίγες οι φορές που το ΠΣΕ προέβη σε ανακοινώσεις και παραστάσεις σε Διεθνή Βήματα για το Κυπριακό πρόβλημα. Σε αυτό το μοτίβο η συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στη 10η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ  με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ενισχύθηκε με την παρουσία ειδικού περιπτέρου για την προβολή του εθνικού προβλήματος και της συνεχιζόμενης καταστροφής και λεηλάτησης της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Η Εκκλησία Κύπρου επιθυμεί και αναμένει να έχει την έμπρακτη συμπαράσταση τόσο του ΠΣΕ ως οργανισμού, όσο και των υπολοίπων Χριστιανικών Ομολογιών ξεχωριστά στην προώθηση του αιτήματός της για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπρο.


ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ ''ΑΜΕΝ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top