Ως ένα ακόμα βήμα για την προώθηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρώμης- Μόσχας χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Καρδιναλίου Κούρτ  Κοχ, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών, στην έδρα της Ρωσικής Εκκλησίας, από σήμερα μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου.
Ο Καρδινάλιος Κώχ,αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα,  Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επισκέφθηκε το Βατικανό τον περασμένο μήνα όπου στις 12 Νοεμβρίου έγινε δεκτός από τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο. Κατά τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου, είχε μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Πάπα Ρώμης με τον Πατριάρχη Μόσχας, ακόμα και σε «ουδέτερο» έδαφος, πιθανότητα που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια καθώς θα ήταν μια πραγματικά «ασυνήθιστη» - αν όχι πρωτότυπη – για τα εκκλησιαστικά δεδομένα ενέργεια. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, το Βατικανό επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμήρ Πούτιν ο οποίος είχε θερμή συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα  AsiaNews ο π. Hyacinthe Destivelle, στέλεχος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Βατικανού ότι «κάθε φορά που ο Καρδινάλιος συναντά τον Πατριάρχη ή ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τον Πάπα , υπάρχουν συζητήσεις για το θέμα αυτό (για την πιθανή συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη). Όλοι πλέον μπορούν να δουν ότι χρειαζόμαστε αυτή τη συνάντηση".
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Καρδινάλιος Κωχ θα μιλήσει σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως με θέμα την πορεία του διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, θα επισκεφθεί την Λαύρα του Alexander Nevsky ενώ κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Paolo Pezzi , Επισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της «Μητέρας του Θεού» στη Μόσχα, θα προεξάρχει των εορτασμών για το ιωβηλαίο της βασιλικής της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας, στην Αγία Πετρούπολη. Αμέσως μετά ο Καρδινάλιος Κωχ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με κληρικούς της τοπικής ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο πλαίσιο των συναντήσεων που είναι αφιερωμένες στη Β Σύνοδο του Βατικανού και τον Οικουμενικό Διάλογο .



http://www.amen.gr/article16266#sthash.0gZKvt5J.dpuf

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top