'ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο Ε΄ 
ΑΝΕΥ ΕΓΚΟΛΠΙΟΥ

 ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 
ΑΝΕΥ ΕΓΚΟΛΠΙΟΥ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο Ε΄
 ΑΝΕΥ ΕΓΚΟΛΠΙΟΥ

«Τὰ δεινὰ της Πατρίδος ἔπαυσαν. Ἅπασαι αἱ ἐπαρχίαι καὶ ἡ Πρωτεύουσα συνενωθεῖσαι μετὰ τοῦ Στρατοῦ ἔθεσαν τέρμα εἰς αὐτά, ὡς κοινὴ ἔκφρασις τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους ὁλοκλήρου κηρύττεται καὶ ψηφίζεται: Ἡ Βασιλεῖα τοῦ Ὄθωνος καταργεῖται. Ἡ Ἀντιβασιλεῖα τῆς Ἀμαλίας καταργεῖται. Προσωρινὴ Κυβέρνησις συνιστᾶται ὅπως κυβερνήσῃ τὸ Κράτος μέχρι συγκαλέσεως τῆς Ἐθνικῆς Συνελεύσεως συγκειμένης ἐκ τῶν ἑξῆς πολιτῶν: Δημητρίου Βούλγαρη, Προέδρου, Κωνσταντίνου Κανάρη, Βενιζέλου Ρούφου.» (ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, 10 Οκτωβρίου 1862)


(Θ.Η.Ε. ΤΟΜ. Β΄  ΣΕΛ. 408)


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': Η ιδέα για το άρθρο μας εδόθη από διάφορα σχόλια μερικών αδελφών που παραπονέθηκαν διότι οι Επίσκοποι των Γ.Ο.Χ που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο δεν φορούσαν τα Αρχιερατικά τους Εγκόλπια! Μας ζητήθηκε να γράψουμε κάτι σχετικό ως προς το θέμα. 

Είναι λυπηρό να χρησιμοποιούνται ως «επιχειρήματα» οι Βαυαρικές αναμείξεις εις τα της Εκκλησίας μας  (π.χ. η απόφασις επί Βασιλίσσης Αμαλίας και Όθωνος), όπως επίσης λυπηρό είναι να χρησιμοποιείται και η ατυχής παρομοίωση μεταξύ Εκκλησίας - στρατού. 

Σε μία τόσο σημαντική στιγμή για το Έθνος μας, καλόν θα είναι να υπάρξει ενοποίηση όλων των δυνάμεων αφήνοντας πίσω τις προσωπικές μας διαφορές και διαφωνίες. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η «κατάρα» των Ελλήνων (διχόνοια-διάσπαση) υπάρχει έως και σήμερα. Στο χέρι μας είναι να την προσπεράσουμε, μη βλέποντας αυτήν ως αδιάφοροι, διότι οι Έλληνες μόνον ενωμένοι καταφέρνουν έπη τα οποία έμειναν και θα μένουν για πάντα εις την ιστορία!

Στο τέλος μπορείτε να αναγνώσετε το τι εστί Βαυαροκρατία πατώντας κάτω από ''ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ'' στους σχετικούς συνδέσμους.

 (Ιερεύς Βασίλειος Σακκάς, Γενεύη, Αύγουστος 1969)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




5 comments:


  1. Να μην τα φοράνε τότε καθόλου ! Ο Άγιος Φλωρίνης πάντως το φόραγε !!! Αν τους βαραίνει να χρησιμοποιούν πιο ελαφριά υλικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που θέλω απλώς να πω, είναι ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι τόσον σημαντικόν ώστε να δημιουργούμε διχόνοιες, και πόσο μάλλον αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή για το Έθνος μας. Προηγείται το εθνικό θέμα, και προς το παρόν θα πρέπει να αφήσουμε αυτού του είδους τις διαφωνίες. Αν δεν μπορεί κανείς και επιμένει, τότε έστω για αργότερα. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη.

      Διαγραφή

    2. Θα μπορούσαν να φορέσουν εμφανώς έστω κι ένα μικρό/διακριτικό σταυρουδάκι ή τον καλογερικό τους σκούφο με τον σταυρό. Αλλά αγαπητέ Ιωάννη, τίποτα !

      Εγώ όπως γνωρίζεις προέρχομαι από τον νέο, και τότε λοιπόν έκραζα, κατά τον κοινώς λεγόμενο, τόσο τον Ιερώνυμο όσο και το "λέοντα" Σεραφείμ που όταν πήγαιναν να μοιράσουν τρόφιμα στους μετανάστες στο λιμάνι εξαφάνιζαν όχι μόνο τα εγκόλπια αλλά και κάθε σημείο σταυρού !

      Λοιπόν, από τους Ζηλωτάς πατέρας και Επισκόπους (Γερόντιο, Χρυσόστομο, Καλλίνικο κτλ.) περιμένουμε κάτι παραπάνω και όχι μια από τα ίδια !

      Δεν τα γράφω αυτά για να ενσπείρω διχόνοια. Αλλά λόγω της πολύς αγάπης που τους έχω, στενοχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω να γίνονται μια από τα ίδια με τους καινοτόμους.

      Διαγραφή
  2. Με συγχωρείτε αλλά γνωρίζετε από πότε ξεκίνησαν να φοράνε εγκόλπια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την ακρίβεια εννοώ πότε ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα εγκόλπια σε αυτή την μεγάλη ποικιλία σχημάτων(δεν εννοώ τα εγκόλπια σε σχήμα σταυρού)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top