Με λίγα λόγια θα σχολιάσουμε μερικά σημεία του άρθρου του π. Παΐσιου:

1) «Με όσους θα μας βγάζουν εριστικά εκτός θέματος στην συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα ασχοληθούμε ξανά. Αν κάποιοι δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και ανακινούν συνεχώς καταστάσεις σαν καναλάρχες  στα ιστολόγια κοινοποιώ προς όλους ότι θα απέχω και όσοι έχετε νου Χριστού κρίνατε για να μην καταλογίζετε αργότερα εμπάθεια».

2) «Αν δε, αναλογισθούμε ότι τέτοια θεώρηση έχουν και όσοι είναι στο παλαιό ημερολόγιο...».

      Ως προς το πρώτο ζήτημα, είναι απαραίτητο να ενθυμηθούμε ότι σε κάθε περίοδο που κάποια αίρεση εμφανιζόταν στους κόλπους της Εκκλησίας, γεννιόντουσαν και οι εναντίον της ενστάσεις. Αυτές οι ενστάσεις όμως δεν ήταν πάντοτε ορθόδοξες, ούτε όσοι της εξέφραζαν ορθόδοξοι. Πολλές αιρέσεις γεννήθηκαν ως αντιδράσεις σε προγενέστερές της. Μερικά από τα παραδείγματα εδώ.  Με λίγα λόγια, δεν θα πρέπει να απέχει ο κάθε π. Παΐσιος, αλλά να απομακρυνθούν όσοι δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις ώστε να υπάρξει ένας υγιής διάλογος. Τα ''ζιζάνια'' πρέπει να απομακρυνθούν και όχι το αντίθετο!
      Ως προς το δεύτερο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετοί ''αδέσποτοι'' που κυκλοφορούν, και σε κάθε χώρο που μεταβαίνουν δημιουργούν διχόνοιες ανακαλύπτοντας παντού «αιρέσεις» σαν τους ιεροεξεταστές του μεσαίωνα! Δια τούτο δεν συμφωνούμε  ως προς το λεγόμενο: «Γι αυτό παρέχουμε την δυνατότητα συνεργασίας σε όλους». Καλό θα είναι στην αρχή να μην υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας με όλους! Εμείς οι παλαιοημερολογίτες έχουμε πείρα από παρόμοιες καταστάσεις στον χώρο και εννοήσαμε, έστω και άσχημα, το λεχθέν:   «Ἀγαπητοί, μὴ παντὶ πνεύματι πιστεύετε, ἀλλὰ δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστιν......» (Α΄ Ιω. 4,1).  Σωστά έγραψε ο π. Παΐσιος «Εφ’ όσον ομιλούμε για ενότητα ξεχνούμε τις όποιες παρεξηγήσεις και διενέξεις...», δυστυχώς όμως υπάρχουν άτομα που δεν ξεχνούν (είτε παρασυρόμενοι είτε όχι) τις διενέξεις, και τις δημιουργούν σε κάθε χώρο  που μεταβαίνουν με πρόσχημα τις  ''θεολογικές πεποιθήσεις'' τους οι οποίες μόνον αυτές είναι ορθές, ενώ των άλλων όχι μόνον δεν είναι ορθές αλλά και αιρετικές! Αυτός που βλέπει τους πάντες ως «αιρετικούς» και διαπιστώνει ως άλλη Σύνοδος τις δήθεν «αιρέσεις», είναι αδύνατον να μην δει μελλοντικά και σε αυτήν την ευλογημένη κίνηση κάτι παρόμοιο.  Ας προσέξουν λοιπόν! Οπότε, αν καλεστούν οι Παλ/τες και θελήσουν να συμμετάσχουν στον διάλογο, θα πρέπει η πρόσκληση αυτή να αποσταλεί προς άτομα που κατέχουν τις απαραίτητες εκπαιδευτικές και θεολογικές  γνώσεις, αλλά και πνεύμα ενωτικό και όχι διασπαστικό! Τούτο είναι εύκολο να διαπιστωθεί από τους ιθύνοντες, ασχέτως απ΄ όσα γνωρίζουν, και με μία απλή ματιά στο διαδίκτυο σε διάφορες ομιλίες και σχόλια.
    Στον δρόμο προς την αληθή ενότητα των Ορθοδόξων, θα πρέπει να διορθώνονται τα λάθη και όχι να αυξάνονται και να διαιωνίζονται και αυτή είναι η μερική άποψη (ως προς τα παραπάνω λεχθέντα του π. Παΐσιου) των προσώπων του  ιστολογίου μας.

Σε επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε τον σχολιασμό.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top