ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': H MAΣΩΝΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΡΙΣΤΑ!

Από 1η Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο προσεύχονται και φροντίζουν τη δημιουργία. Είναι η "Εποχή της Δημιουργίας". Η αρχή και η ημερομηνία λήξης της Εποχής της Δημιουργίας συνδέονται με την ανησυχία της δημιουργίας στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις του Χριστιανισμού, αντίστοιχα.
Η 1η Σεπτεμβρίου ανακηρύχθηκε ως ημέρα προσευχής για το περιβάλλον από τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο Α το 1989.
Η ορθόδοξη εκκλησιαστική χρονιά ξεκινά εκείνη την ημέρα με μνήμη για το πώς ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Στις 4 Οκτωβρίου, οι Ρωμαίοι Καθολικοί και άλλες εκκλησίες από τις δυτικές παραδόσεις εορτάζουν τον Φραγκίσκο της Ασίζης, γνωστός σε πολλούς ως συγγραφέας του  Καντήλιου των Δημιουργών .
Η πρόταση για τον εορτασμό ενός «Χρόνου Δημιουργίας» κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε εβδομάδων έγινε από την  Τρίτη Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση στο Sibiu το 2007. Τον επόμενο χρόνο, η Κεντρική Επιτροπή του  WCC κάλεσε τις εκκλησίες να παρακολουθήσουν το "Χρόνο για τη Δημιουργία" μέσα από προσευχές και ενέργειες. Το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για την Φροντίδα της Δημιουργίας και για την Παγκόσμια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Το 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσαν τα ειδικά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας, ξεκινώντας από τους μηνιαίες  εορτασμούς της Εποχής της Δημιουργίας . Και οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν έντονη γλώσσα για να τονίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της οικολογικής κρίσης και την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αλλαγή του κλίματος. Τα ειδικά μηνύματά τους είναι διαθέσιμα  εδώ .
Η Εποχή της Δημιουργίας διευκολύνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα, την Συμμαχία ACT, το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αγγλικανικής Κοινωνίας.

1 comments:

  1. Παγκόσμια ημέρα αλήθειας υπάρχει ; κι άν όχι γιατί ; Επειδή πρέπει νά σεβομαστε καί το ψεύδος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top