1. Το ανώτερο απ᾽ όλα, αγαπητοί μου, το ανώτερο και το πιο σπουδαίο απ᾽ όλα, είναι η πίστη μας. Η ορθόδοξη πίστη μας! Αυτή είναι η περιουσία μας και ο θησαυρός μας, αυτή είναι η προίκα μας!

Την πήραμε ως θεία κληρονομιά από τους πατέρες μας και τις μητέρες μας και πρέπει λοιπόν να την διαφυλάξουμε σαν ιερό φυλακτό μας και να την παραδώσουμε, σαν κληρονομιά και εμείς, στα παιδιά μας. Στην νέα γενεά. Η πίστη μας, αγαπητοί μου, λέγεται «παράδοση», «ιερή παράδοση». Μεταφέρεται από χέρι σε χέρι, από γενεά σε γενεά, χωρίς να παραλλαγεί καθόλου, παρά το ότι την διώκουν και την πολεμούν. Αυτό είναι ένα θαύμα! Γιατί, φανταστείτε κάποιον να κρατάει στα χέρια του μία γυάλα γεμάτη πολύτιμο μύρο. Και να περπατάει αυτός σε ένα δρόμο που γλιστράει εύκολα·και ακόμη να τον σπρώχνουν οι άνθρωποι που είναι γύρω του. Και όμως να μην χύνεται ούτε σταγόνα από το πολύτιμο μύρο!… Αυτό είναι θαύμα, ξαναλέγω. Και το θαύμα αυτό φανερώνει ότι η πίστη μας δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά έχει θεία την προέλευσή της. Διώχθηκε, διώκεται και θα διώκεται, αλλά θα μένει για πάντα. Θα μένει, γιατί ο,τι είναι από τον Θεό, είναι αιώνιο.
2. Η πίστη μας λέγεται «Ορθόδοξη». Λέγεται έτσι, γιατί είναι σωστή και αληθινή, είναι ΟΡΘΗ! Έχει δυνατά δόγματα και αλήθειες. Αλλά λέγεται «Ορθόδοξη», και γιατί εμείς ΟΡΘΑ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ, δηλαδή, λατρεύουμε σωστά τον Θεό μας. Η λατρεία της Ορθόδοξης πίστης μας είναι θεόπνευστη. Πρέπει να ήταν πολύ φωτισμένοι και πολύ σοφοί άνθρωποι αυτοί που έγραψαν τους ύμνους και τα τροπάρια της Εκκλησίας μας. Γι᾽ αυτό, επειδή οι ύμνοι αυτοί είναι βγαλμένοι από καρδιές που αγαπούσαν το Θεό, μιλάνε σε κάθε γενεά δυνατά στην καρδιά του ανθρώπου και γι᾽ αυτό θα παραμένουν για πάντα. Επειδή λοιπόν, αδελφοί, η Ορθόδοξη πίστη μας εκφράζεται στην λατρεία μας, πρέπει, σαν Ορθόδοξοι που είμαστε, να μετέχουμε στις λατρευτικές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Να χαιρόμαστε την Θεία Λειτουργία, τον Εσπερινό του Σαββάτου, τις Παρακλήσεις στην Παναγία μας, τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τα τόσα άλλα ωραία λατρευτικά που έχει η Εκκλησία μας. Και στα σπίτια μας να έχουμε την ιερά Σύνοψη και άλλα λειτουργικά βιβλία και να διαβάζουμε κάτι απ᾽ αυτά. Ιδιαίτερα να διαβάζετε τους Χαιρετισμούς στην Παναγία μας. Έχουν μεγάλη δύναμη οι Χαιρετισμοί της Παναγία μας. Αλλά οι ύμνοι της Εκκλησίας μας ψάλλονται. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να μάθουμε να ψέλνουμε. Όπως τραγουδάτε τα εθνικά και δημοτικά τραγούδια, έτσι πρέπει να μάθετε και να ψέλνετε.
3. Οι παλαιοί Πατέρες μας μας έλεγαν ότι η Ορθόδοξη πίστη μας είναι σαν το μάτι! Το μάτι δεν δέχεται ούτε μία τρίχα. Έτσι και η πίστη μας δεν δέχεται καμία προσθήκη. Καμία! Ούτε την παραμικρή. Και δεν δέχεται καμία προσθήκη, γιατί είναι τέλεια! Δεν της λείπει τίποτε! Έχουμε δε και εντολή από τους αγίους Πατέρες να μην προσθέσουμε τίποτε στο «Πιστεύω» της πίστης μας. Αυτή την εντολή δεν την σεβάστηκαν οι Καθολικοί και πρόσθεσαν στο Πιστεύω την φράση «φιλιό-κβε» (= και από τον Υιό), ότι το Άγιο Πνεύμα δηλαδή εκπορεύεται και από τον Υιό και όχι μόνο από τον Πατέρα. Και άλλες και άλλες αλλαγές έκαναν στην πίστη μας οι Καθολικοί. Αφού λοιπόν, χριστιανοί μου, η πίστη μας είναι σαν το μάτι, που δεν δέχεται τίποτε το ξένο, ούτε μία τρίχα, προσοχή από αυτούς που θέλουν να μας την αλλοιώσουν. Μας έρχονται απ᾽ έξω περίεργες ιδέες, που προέρχονται από ξένα δόγματα και θρησκείες, και θέλουν να τις αναμίξουν με την δική μας καθαρή πίστη, για μια τάχα ενότητα με τους ξένους και ειρήνη με όλους. Όχι, χριστιανοί μου, όχι! Το ορκιστήκαμε ότι, παρά τα άλλα αμαρτήματά μας, θα κρατήσουμε την Ορθόδοξη πίστη μας, όπως μας την παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες μας. Στην προσευχή μας να προσευχόμαστε στην Παναγία μας να μας στηρίζει στην Ορθόδοξη πίστη και στην ορθόδοξη πνευματικότητα. Και ακόμη να προσευχόμαστε και για τους άλλους που είναι στην πλάνη, όπως οι Καθολικοί, να φωτιστούν και αυτοί και να επιστρέψουν στην αληθινή πίστη, που είναι η Ορθόδοξη.
Παναγία μου «στήριξον ορθοδόξων πολιτείαν», ΑΜΗΝ.
Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top