.
Συγχαίρω για την 566η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης που υπήρξε μία από τις πιο υπέροχες νίκες της ιστορίας, η οποία έκλεισε μία εποχή και άνοιξε μία άλλη, ενώ με τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά της αποτελέσματα άλλαξε την ροή της παγκόσμιας ιστορίας.

Μετά από την άλωση που οφείλεται στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή και την επιμονή και αποφασιστικότητα του ηρωικού στρατού μας, το άγιο έθνος μας ρίζωσε σε μια ήπειρο, ενώ ο μεγάλος κρατικός ηγέτης Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής με την δίκαιη κι ανεκτική του διακυβέρνηση, κατέστησε την Κωνσταντινούπολη ένα κέντρο όπου ζούσαν μαζί διαφορετικοί πολιτισμοί και διαφορετικά πιστεύω.
Η μοναδική μας πόλη η οποία περιέχει τα ίχνη της ιστορίας σε κάθε γωνιά, συγκεντρώνει το παρελθόν και το παρόν με τα μοναδικά της έργα, ενώ αποτελεί επιτομή των μεγάλων αρετών-κληρονομιά των ηρωικών προγόνων μας, της ανεκτικότητας, της αδερφοσύνης και της δικαιοσύνης.
Η Κωνσταντινούπολη στις μέρες μας φέρει τα ίχνη των πολιτισμών που φιλοξένησε, με την φύση και τα ιστορικά και πολιτιστικά της μνημεία, αποτελεί πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, ενώ στις μέρες μας συνεχίζει την ανάπτυξη της ως κέντρο επιχειρήσεων, οικονομικών, εμπορίου, τέχνης, πολιτισμού και πίστης της χώρας μας,  συγκαταλεγόμενη πια στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής με εύνοια και θαυμασμό από τον αγαπημένο μας Προφήτη και οι ηρωικοί μας στρατιώτες, όταν κατακτούσαν την Κωνσταντινούπολη, είχαν μια πίστη, μια αποφασιστικότητα και επιμονή, που σήμερα αποτελούν έμπνευση για να πάμε την Τουρκία στους στόχους της το 2023, το 2053 και στο 2071.
Με αφορμή την 566η επέτειο κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μνημονεύω με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή και τους άγιους μάρτυρες μας, που μας άφησαν ως κληρονομιά αυτήν την μοναδικής ομορφιάς πόλη και χαιρετίζω με τα πιο εγκάρδια αισθήματα όλους τους πολίτες μας.

28/5/2019

Σχ : Προσέξτε τις ημερομηνίες που θέτει ως ορόσημα ο Ταγίπ. 2023 είναι 100 χρόνια μετά από την σύσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας (τρόπος του λέγειν..), 2053 είναι 600 χρόνια μετά από την άλωση της Πόλης και 2071 είναι 1000 χρόνια μετά από την ιστορικής σημασίας μάχη του Ματζικέρτ, στην οποία ο αυτοκράτορας Ρωμανός ηττήθηκε από τον Αλπ Αρσλάν.


Πηγή: TourkikaNea

και

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top