Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο, στην πρωτεύουσα της Ελβετίας στη Βέρνη. για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G σε όλη τη χώρα, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορεί να βλάψει την υγεία των ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές, μετέφεραν πανό και πλακάτ, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του ελβετικού κοινοβουλίου, στην προσπάθεια να σταματήσουν την κατασκευή περισσότερων κεραιών 5G.


"Το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι ένα ισχυρό σημάδι ενάντια στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του 5G", δήλωσε ο Tamlin Schibler Ulmann, συμπρόεδρος της Frequencia, της ομάδας που διοργάνωσε το συλλαλητήριο.

Το μικροσκοπικό πριγκηπάτο του Μονακό έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εγκαινίασε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G τον Ιούλιο με βάση την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας Huawei, η οποία θεωρείται από τις ΗΠΑ ως σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια.

Αλλά οι επικριτές στην Ελβετία υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το νέο σύστημα δημιουργεί πρωτοφανείς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές της κινητής τεχνολογίας.  
  

Οι αναφορές στο διαδίκτυο βοήθησαν να πείσουν αρκετά ελβετικά καντόνια - στη Γενεύη, το Βαΐντ, το Φρίμποργκ και το Νιουτσάτελ - να αναβάλουν την κατασκευή των κεραιών ως προληπτικό μέτρο.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Ιατρών (FMH) επισήμανε την προσοχή στη νέα τεχνολογία.

Οι διαδηλωτές της νέας τεχνολογίας προσπαθούν να συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές που χρειάζονται για να επιβάλουν δημοψήφισμα για να επιβληθεί απαγόρευση στην τεχνολογία έως ότου αξιολογηθεί σωστά ο κίνδυνος.

Τον Φεβρουάριο, η Ελβετία αποδίδει συχνότητες 5G σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, την Swisscom, Sunrise και Salt,οι οποίες προωθούν την προηγμένη τεχνολογία  σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και σε διαφημιστικές πινακίδες.

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, 334 σταθμοί κεραίας για 5G λειτουργούσαν σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν οι αρχές στην AFP.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία δήλωσε στην AFP ότι είχε αρχίσει "αξιολόγηση της επικινδυνότητας των αποτελεσμάτων της υγείας από την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες".

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ορίστηκε επίσης από την ελβετική κυβέρνηση πέρυσι για να διερευνήσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανάπτυξη του  5G και τα ευρήματά τους θα πρέπει να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top