ΠΑΤΗΣΤΕ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



«Ο Επιφάνιος είναι χειροτονημένος από τον Φιλάρετο, ο οποίος Φιλάρετος είναι καθηρημένος! Και τι κάνει ο οικουμενικός; Λέει εγώ τους αποκαθιστώ! Δεν μας είπε πως τους απεκατέστησε, αν τους έδωσε χειροτονία η δεν ξέρω τι έγινε! Αυτοί εμείς ξέρουμε ότι είναι χειροτονημένοι από καθηρημένους, και ο Επιφάνιος είναι χειροτονημένος από καθηρημένο, άρα και αυτός είναι αχειροτόνητος ουσιαστικά! Και αυτόν τον αχειροτόνητο χθες τον μνημόνευσε! Γι' αυτό μίλησα για εκκλησιολογικό έγκλημα. Απαγορεύεται ένα σχισματικό, έναν καθηρημένο, ένα αχειροτόνητο να τον μνημονεύσεις ως χειροτονημένο και ως επίσκοπο, και μάλιστα αρχηγό εκκλησίας αυτοκέφαλης! Επίσημα! Κρατώντας τα Άγια τον μνημόνευσε χθες! Και ο διάκονος του και ο ίδιος. Και δυστυχώς παρίσταντο και έλληνες αρχιερείς και ο αρχιεπίσκοπος. Οι οποίοι από όσο γνωρίζω δεν συμφωνούν, παρ' όλα αυτά όμως δεν αντέδρασαν, έπρεπε να αντιδράσουν. Θα μου πείτε, τι μπορούσαν να κάνουν...θα μπορούσαν να βγάλουν τα ωμοφόρια τους και να φύγουν όπως έκανε σε μια άλλη περίπτωση ο Άγιος Σπυρίδωνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Γιατί όταν συλλειτουργείς με αυτούς, σημαίνει ότι έχεις το ίδιο πνεύμα με αυτούς. Ότι αποδέχεσαι δηλαδή αυτά που γίνονται, και αυτό είναι προδοσία τις πίστεως.

 Ευτυχώς που κάποιοι επίσκοποι μας δεν το δέχονται. Είναι καλό αυτό. Μπορεί ο Θεός να μας λυπηθεί για χάρη αυτών των λίγων που αντιδρούν.

 Δυστυχώς και στο Άγιον Όρος φοβάμαι ότι θα γίνει σχίσμα. Είναι σοβαρό το θέμα. Θα χωριστούμε. Γιατί δυστυχώς δεν βάζουν όλοι πάνω από όλα τον Χριστό και τους ιερούς κανόνες, αλλά βάζουν άλλα πράγματα, όπως να αρέσουν στον οικουμενικό κλπ. Μετά όμως έχουμε έκπτωση από την πίστη, την αλήθεια, και φυσικά μετά αναγκαστικά χωριζόμαστε. Γιατί ο Χριστός δεν μπορεί να είναι και ΝΑΙ και ΌΧΙ. Και με τον διάβολο και χωρίς τον διάβολο.
 Τώρα ξεκαθαρίζει η ήρα από το σιτάρι. Ποιοι αρχιερείς έχουν φόβο Θεού και σέβονται τους ιερούς κανόνες, και ποιοι έχουν ανθρωπαρέσκεια και κοιτάζουν να αρέσουν στον οικουμενικό η δεν ξέρω που αλλού».

~Απόσπασμα από την ομιλία "Ὅποιος ἔχει γεννηθεῖ ἀπό τόν Θεό δέν ἁμαρτάνει (Α΄ Ἰωάν. 5), 20-10-2019" ~Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top