Ο Προτεσταντισμός εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ως αντίδραση στις αυθαιρεσίες των Ρωμαιοκαθολικών. Γι΄ αυτό θα πρέπει να προσέξουν πολύ καλά όσοι συνεχώς ''αντιδρούν'' σε οτιδήποτε θεωρούν αυτοί ως ''μη ορθό''!   

Ο κάθε Προτεστάντης θεωρείται ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, την οποία ερμηνεύει όπως θέλει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρίθμητες ερμηνείες (δηλαδή παρερμηνείες) της Αγίας Γραφής. 

Οι όμοιοι με αυτούς Προτεστάντες, δίνουν αρκετή σημασία στο σωστό κήρυγμα και τη σωστή ιερουργία των μυστηρίων για κάποια δήθεν σύνδεση ορατής και αοράτης Εκκλησίας. Απέρριψαν την ιεραρχία και την ιερωσύνη ως μυστήριο. 

Δεν δέχονται τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας ως αγωγούς της θείας χάριτος, θεωρώντας ως μέσον σωτηρίας μόνον την πίστη! Κατά τους Προτεστάντες όλοι οι πι­στοί δικαιούνται να τελούν μυστήρια (σ.σ. σε λίγο θα το δούμε και στους σύγχρονους σεχταριστές οι οποίοι θεωρούν ότι οι πάντες εξέπεσον εκτός.... από τους ίδιους!). 

Ο Καλβίνος διδάσκει μυστηριακή ένωση μόνο με τις ψυχές των πιστευόντων διά της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος, το οποίο μεταβιβάζει το Χριστό όχι από το θυσιαστήριο, αλλ’ απ’ ευθείας από τον ουρανό!!! 

Οι Προτεσταντικές Ομολογίες ασκούν προσηλυτισμό, δηλαδή προσπαθούν να αποσπάσουν πιστούς, ενώ η Ορθόδοξη Πίστη αφήνει τον αυτεξούσιο άνθρωπο να επιλέξει ελεύθερα.

Η τελική συνέπεια;




ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top