«Μητροπολίτης» Μιχαήλ Ζινκέβιτς. Φωτογραφία: ukrslovo.net
«Μητροπολίτης» Λουτσκ και Βολίν της ΟCU Μιχαήλ Ζινκέβιτς δήλωσε ότι στις 25 Δεκεμβρίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας ΟCU θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.
Ο εκπρόσωπος της ΟCU «Μητροπολίτης» Λουτσκ και Βολίν Μιχαήλ Ζινκέβιτς δήλωσε ότι στην «επισκοπή» του τα Χριστούγεννα θα γιορτάζονται δύο φορές – στις 25 Δεκεμβρίου και στις 7 Ιανουαρίου, ενώ η περίοδος από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα θεωρείται η περίοδος των εορτασμών των Χριστουγέννων. Αναφέρεται από το «Glavkom».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσίευση, μετά από έκκληση προς τον «μητροπολίτη» αρκετών ενοριτών με πρόταση να πραγματοποιήσει άλλη μία Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία, «αντιμετώπισε με κατανόηση την πρωτοβουλία αυτή».
Την ίδια στιγμή, ο Ζινκέβιτς τόνισε ότι «για εκείνους που θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, θα συνιστούσα να ξεκινήσουν τη νηστεία των Χριστουγέννων γρήγορο όχι από τις 28 Νοεμβρίου, αλλά από τις 14. Ως εκ τούτου, για αυτούς η νηστεία θα τελειώσει στις 24 Δεκεμβρίου. Αυτή την μέρα θα έχουν Παραμονή Χριστουγέννων και την επόμενη μέρα θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα».
Είπε επίσης ότι «η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Δεκεμβρίου στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας».
Ο Μιχαήλ Ζινκέβιτς τόνισε ότι «το Ευαγγέλιο δεν λέει πουθενά την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού, είναι γνωστό μόνο ότι ήταν χειμερινή περίοδος».
Ο «Μητροπολίτης» Μιχαήλ είπε επίσης ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τα Χριστούγεννα των Καθολικών (25 Δεκεμβρίου – συντ.) και των Ορθοδόξων. Υπάρχουν Χριστούγεννα και ο εορτασμός των σύμφωνα με το Γρηγοριανό και το Ιουλιανό ημερολόγιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου και αισθάνονται κάποιο είδος εσωτερικής διαμαρτυρίας για τον εορτασμό αυτού του γεγονότος στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο Μιχαήλ Ζινκέβιτς είναι σίγουρος ότι αυτή είναι μόνο η δύναμη της συνήθειας.
Δήλωσε ότι τέτοιοι άνθρωποι «έχουν κάθε δικαίωμα να γιορτάσουν στις 7 Ιανουαρίου και γι’ αυτούς θα τελούνται οι Χριστουγεννιάτικες Θείες Λειτουργίες».
Ο Ζινκέβιτς πιστεύει ότι «αν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, τότε πολλά πράγματα στη ζωή μας δεν έχουν λογική. Συγκεκριμένα, φωτισμός του χριστουγεννιάτικοτ δέντρου στις 19 Δεκεμβρίου, αργία στις 25 Δεκεμβρίου, λαμπρός εορτασμός της Πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια της νηστείας και άλλα».
Τόνισε ότι «για τη γενική τάξη είναι απαραίτητο να υπάρξει λογική συμπεριφοράς», επειδή «δεν υπάρχει διαφορά πότε να γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού – στις 25 Δεκεμβρίου ή 7 Ιανουαρίου, εάν πιστεύετε ειλικρινά στη γέννησή Του».
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΟCU του Βολίν είναι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται να να ληφθούν δραστικά μέτρα ως προς την αλλαγή από τον εορτασμό της 7ης Ιανουαρίου στον εορτασμό της 25ης Δεκεμβρίου, διότι «αυτό θα διασπάσει την κοινωνία, που πρέπει να είναι ενωμένη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αλλαγές στη συνείδηση πρέπει να είναι εξελικτικές, δηλαδή σταδιακές».
Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο «Μητροπολίτης» της ΟCU στο Βολίν υποστήριξε τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top