Ο Αγιασμός των Υδάτων στον Ιορδάνη ποταμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Ιορδάνη ποταμό, εκεί οπού βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός, βρέθηκε χθες, παραμονή των Θεοφανείων με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, προκειμένου να τελέσει την ακολουθία του Εσπερινού των Θεοφανείων αλλά και αυτή του Αγιασμού.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη πάνω σε πλοιάριο και έριξε τον σταυρό εντός των υδάτων του Ιορδάνη.



ΑΑκολουθεί η επίσημη  ενημέρωση από την Αρχιγραμματεία: 

Το Σάββατον, 5ην /18ην Ιανουαρίου 2020, εωρτάσθη η εορτή της Παραμονής των Θεοφανείων εις το Πατριαρχείον, συμφώνως προς το κάτωθι Τυπικόν:
Την πρωΐαν έλαβε χώραν εις τον μοναστηριακόν Ναόν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η Ακολουθία του Όρθρου και μετ’ αυτήν η θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προεξάρχοντος εν χοροστασία της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Αγιοταφιτών Πατέρων Ιερομονάχων, διακόνων και μοναχών.
Προ του τέλους της θείας Λειτουργίας, εψάλησαν τα Τροπάρια «φωνή Κυρίου επί των υδάτων» και «σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις» και εν συνεχεία ετελέσθη η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού υπό του Μακαριωτάτου, ψαλλομένου του «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε».
Αγιάσας τους Πατέρας και το Εκκλησίασμα, ο Μακαριώτατος ανήλθεν εν πομπή εις τα Πατριαρχεία, ένθα ο εφημέριος του Αγίου Κωνσταντίνου ηγίασε την αίθουσαν ως και ο εφημέριος του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, μετά την θείαν Λειτουργίαν και τον αγιασμόν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου.
Ευθύς αμέσως, ο Μακαριώτατος ανεχώρησε διά την Ιεριχώ. Ενταύθα επεσκέφθη το ηγουμενείον της Μονής του Προφήτου Ελισσαίου και το Νομαρχείον και διά της σιδηράς συνοριακής Πύλης μεταξύ Παλαιστινιακής Αυτονομίας της Ιεριχούς και της Ισραηλινής Στρατιωτικής και Πολιτικής Διοικήσεως και έφθασεν εις την Μονήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ένθα επεφυλάχθη Αυτώ θερμή υποδοχή.
Ενταύθα ετελέσθη Αρτοκλασία, τη παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου και του κ. Χάρη Θεοχάρους Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδος και έλαβε χώραν πορεία λιτανείας από της Μονής εις τον Ιορδάνην ποταμόν.
Ενταύθα ετελέσθη Αρτοκλασία, τη παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου και του κ. Χάρη Θεοχάρους Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδος και έλαβε χώραν πορεία λιτανείας από της Μονής εις τον Ιορδάνην ποταμόν.
Ενταύθα επί της εξέδρας ετελέσθη ο Εσπερινός και ο Αγιασμός και εν τέλει ο Μακαριώτατος κατήλθεν εις αυτά τα ύδατα του Ιορδάνου υπερπλήρη και εμβάς εις πλοιάριον, έρριψεν εις αυτά τον σταυρόν, εν ω εν χαρά και αγαλλιάσει εψάλλετο το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», εν τω τόπω, εν ω όντως ο Κύριος διά την ελευθερίαν και την σωτηρίαν ημών εβαπτίσθη, ότε και εφανερώθη η Αγία Τριάς, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, το Άγιον Πνεύμα εν είδει περιστεράς και η φωνή του Πατρός λέγοντος «ούτός εστι ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα».
Της τελετής του Αγιασμού ληξάσης ο ανακαινίζων την αρχαίαν και ιστορικήν Ιεράν Μονήν του Τιμίου Προδρόμου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος παρέθεσεν εις την Πατριαρχικήν Συνοδείαν εόρτιον κέρασμα και νηστήσιμον τράπεζαν.


1 comments:

 
Top