Τα σύνορα του Αγίου Όρους παραμένουν ανοιχτά, αλλά οι Μονές ακυρώνουν τα διαμονητήρια και ενημερώνουν τους προσκυνητές ότι δεν θα τους δέχονται, λόγω κορονοϊού. Τι λένε στο ethnos.gr, αγιορείτες μοναχοί.
Μόλις 30-40 άτομα μπήκαν σήμερα στο Άγιον Όρος κι αυτοί ήταν μοναχοί που είχαν βγει και εργαζόμενοι στην Αθωνική Πολιτεία. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός καθώς τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες έμπαιναν τουλάχιστον 300-400 άτομα καθημερινά, καθώς το ερχόμενο σαββατοκύριακο (21-22 Μαρτίου) ήταν η μεγάλη πανήγυρη της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου. Η Πολιτική Διοίκηση απέστειλε στην Ιερά Επιστασία το ΦΕΚ με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η Ιερά Κοινότητα δηλώνει την πλήρη συμμόρφωσή της σε αυτά.
«Το Άγιον Όρος παραμένει ανοιχτό, δηλαδή τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κανονικά για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά πλέον δεν δεχόμαστε προσκυνητές. Μετά μάλιστα και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι χώροι λατρείας, δεν υπάρχει λόγος να έρθει κάποιος προσκυνητής εδώ γιατί δεν μπορεί ούτε να φιλοξενηθεί, ούτε πολύ περισσότερο να συμμετάσχει στις λειτουργίες. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κρίση, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες», δήλωσαν στο ethnos.gr, αγιορείτες μοναχοί.
Ήδη τις τελευταίες μέρες μοναχοί από αρκετές Μονές, ενημερώνουν τους προσκυνητές που είχαν κλείσει διαμονητήρια πως πια αυτά δεν ισχύουν και δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, ενώ πολλοί είχαν από μόνοι τους ακυρώσει την προσκυνηματική επίσκεψη. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί από τις Μονές εκείνες που δέχονται αλλοδαπούς προσκυνητές, όπως την Μονή Χιλανδαρίου (Σέρβοι), την Αγίου Παντελεήμονα (Ρώσοι), την Μονή Ζωγράφου (Βούλγαροι) και την Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (Ρουμάνοι). Οι ηγούμενοι των Μονών αυτών διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν πλέον προσκυνητές, καθώς αυτή την περίοδο της νηστείας η προσέλευση ήταν έτσι κι αλλιώς μικρή.
Αναφορικά με τις θείες λειτουργίες που πλέον δεν θα τελούνται, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για την αποφυγή συγχρωτισμού των πιστών και διασποράς τους κορονοϊκού, οι μοναχοί σημειώνουν πως θα εκκλησιάζονται σε στενό κύκλο. «Η αδελφότητα σε κάθε μοναστήρι είναι σαν μια οικογένεια. Εμείς μαζί μένουμε, μαζί τρώμε, μαζί προσευχόμαστε. Θα είμαστε μόνοι μας στο σπίτι μας, ακολουθώντας τις προσταγές των ειδικών που λένε να μένουμε σπίτι», έλεγαν.
Στο πλαίσιο της προστασίας και των μέτρων που λαμβάνονται σε γενικό επίπεδο, οι μοναχοί έχουν ακυρώσει όλες τις εξόδους τους και όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις και ομιλίες ανά την Ελλάδα. Αυτό το διάστημα της σαρακοστής αρκετοί από αυτούς καλούνταν σε κατανυκτικούς εσπερινούς και μιλούσαν στους πιστούς για θεολογικά θέματα. Η μείωση του αριθμού των προσκυνητών και οι γενικότεροι περιορισμοί οδήγησαν τις τελευταίες μέρες και σε μείωση των δρομολογίων των πλοίων που φεύγουν από την Ουρανούπολη προς την Αθωνική Πολιτεία. Τα πλοία μεταφέρουν πια μόνο εμπορεύματα και καύσιμα, ενώ καθημερινά περιορίζεται ο αριθμός των επιβατών. Το επόμενο σαββατοκύριακο, 28 και 29 Μαρτίου θα γίνει σε όλες τις Μονές, αλλά και στο Ναό του Πρωτάτου αγρυπνία υπέρ υγείας των πολιτών.


3/18/2020


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top